- hirdetés -

Orosházán 1884-ben kezdődött az iskolarendszerű tanoncképzés. A Nagy Gyula Területi Múzeum gyűjteményében ennek nyoma is látható, Csete Mihály tanuló 1895-ös díszoklevele ugyanis a mai napig megtekinthető a múzeum kiállításának részeként. Az elismerést a harmadik évfolyam végi záróvizsgán érdemelte ki az ifjú tanonc.

Múzeumunk gyűjteménye helyi ipartörténeti relikviákat is tartalmaz, ezek közül mutatunk ma be egyet a századforduló időszakából – írja a múzeum Facebook oldala. Bejegyzésükben a tanoncképzés történetét is felidézték. Az intézmény első igazgatója Rédei (Ritter) János volt, akinek már az első, 1884-es évben 171 növendéket kellett irányítania. A létszám ezután rohamosan nőni kezdett, a századfordulón pedig már 366-an tanultak az iskolában, akiket nem sokkal később már Thék Endre asztalosmester, műbútor-és zongoragyáros is támogatott. Többek között az ő kezdeményezésére rendeztek 1899-ben országos iparkiállítást a városban, saját pénzéből pedig egy új tanoncotthont is vásárolt.

A múzeum által bemutatott díszoklevél az 1895-ös „Orosházi Tanoncz-Munka-Kiállítás” apropójából készült. Csete Mihály, harmadéves tanonc a záróvizsgán egy nadrágot készített, melyet az ipartanodai bizottság és az ipartestület képviselői számára mutatott be. Kiváló munkáját I. osztályú minősítéssel díjazták.

Kiemelt kép: Nagy Gyula Területi Múzeum

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.