- hirdetés -

Majd negyven éve indult és már sokan megszokták, sőt várják a veterán járművek orosházi találkozóját. A mostani ugyan nem ennek a sornak a folytatása, de lesz néhány gyönyörű jármű.

A bevezetőben említettekből fakadó kérdésekre Zilahi Zoltán, az egyik legnagyobb orosházi veterános gyűjtő ad választ:

– Tavaly rendeztünk háromnapos veterán fesztivált, még az Orosházi Technikai Sportok Egyesülete (OTSE) szervezésében. A rendezvény után többen kiváltak – kiváltunk – az egyesületből és alakítottunk egy másikat. Ez a klub viszi tovább a múzeum üzemeltetését. Ez a csapat gondolta úgy, hogy szeretne szervezni egy rövid, egynapos találkozót, mintegy bemutatkozó jelleggel. A covid járvány idején, szükségből rendezett egynapos találkozó mutatta meg, hogy erre is van igény, érdeklődés, úgy veterános, mint nézői oldalról –vázolja a helyzetet Zilahi Zoltán.

Öreg Ford 1917-ből. (Képünk illusztráció. Fotó: OrosCafé)

Mint megtudtuk, a közelben, Csorváson találtak egy érdekes helyet, amit a vidékről érkező veteránosoknak érdemes megmutatni. Ezért kezdődik a szombati találkozó (07.15.) Csorváson, ahol megnézik a Hudák Szövőműhelyt és az itt látható kiállítást. Ebéd után Kardoskút felé veszik az irányt, ahol megnézik az Oncsa házat és ahol szintén lesznek veterán és egyedi építésű gépek a rendezvényen kiállítva. Hozzájuk csatlakoznak, egy rövid időre, majd az addig ott levő járművekkel kiegészülve érkezik a mezőny Orosházára. A Kaáli Veteránjármű Múzeum előtt, a Könd utcán tekinthetik meg városunk lakói a mezőny gépeit, melyek közt lesz száz évesnél idősebb autó is.

– A Könd utca, a Kossuth és a Thék Endre utca közt le lesz zárva, itt állítjuk ki a járműveket. Pontos számot még nem tudok mondani, hisz nem tudjuk, hányan csatlakoznak Kardoskúton, de a tagok járműveivel együtt 50-60 jármű biztosan lesz, köztük nem egy igen szép darab. Terveink szerint délután két óra előtt érkezünk és kettőtől, hatig nézhetik meg az érdeklődők a járműveket. A kiállítás ideje alatt – térítés ellenében – a múzeum járműveit is megtekinthetik. Lesznek vendégeink szinte az egész országból, Dunaharasztitól kezdve, Vecsésen át, egészen Pécsig – folytatja Zilahi Zoltán.

Az új klub vezetője elmondta még, hogy nagyon remélik, hogy a veteránosoknak okozott találkozás örömén túl, az orosháziaknak is tudnak majd a szombati kiállítással élményeket szerezni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.