- hirdetés -

Éppen tíz esztendeje, hogy megújult a Széchenyi téri sakktér. A négy játékteres, országosan is egyedülálló sakktér az elmúlt évtizedben komoly sakkpartiknak adott otthont. A terület gondnoka Orosháza Város Önkormányzata megbízásából Gottfried Zsolt, aki szívén viseli a sakkteret, karbantartja a bábukat is. Sőt, annál, mint amire munkaszerződése kötelezi, még egy kicsit többet is vállal.

– 2018 óta dolgozom szabadtéri sakktér-vezetőként az önkormányzat alkalmazásában, feladataim közé tartozik, hogy az erre járó turistáknak történelemórát tartsak a sakktérrel kapcsolatban, ilyenkor egészen 1973-ig, a tér megnyitásáig tekintünk vissza, majd szépen haladunk a 2023-as év felé. Emellett rendben tartom a sakkfigurákat, csiszolom, festem őket, nyitom és zárom a teret, és játszom azzal, aki ellenfelet keres magának egy partira. Mindennap letörlöm, fertőtlenítem a figurákat, asztalokat, és a körülöttünk lévő padokat is. Ez mind a munkám része, amit viszont már önkéntes alapon végeztem/végzek, az a térkőmosás. Nemcsak a sakktér területén, hanem a templom előtt is megtisztítottam a terepet. Nagy öröm számomra a sok pozitív visszajelzés.

A munkája nagy elismerést váltott ki az orosháziak körében, Dávid Zoltán polgármester is elismerését fejezte ki Zsolt felé, köszönetet mondott Zsoltnak a sakktér rendezéséért, kiemelve, jó kezekre bízta azt. Sőt, még egy sakkpartira is kihívta a sakktér gondnokát, a játszma döntetlennel ért véget.

Fotó: Kecskeméti Krisztina

A sakktér igen népszerű nem csak az orosháziak, hanem a hozzánk látogatók körében is, ahogyan Zsolt meséli, idén már jöttek Budapestről, Szegedről és Hatvanból is, de előfordulnak külföldről érkező sakkszerető emberek is.

– Meséltem már a sakktér történetéről spanyol, német, osztrák, angol turistáknak is. Nagyon sokan megdicsérik a teret, és többen mondták már, hogy sehol sem találkoztak még ilyen szép, gránitból készült táblákkal, ehhez hasonló esztergált figurákkal. És máshol csak évente egy-két hónapig használhatóak a nyilvános táblák, mi viszont május 1-jétől október 31-ig, hétfőtől vasárnapig mindennap várja a sakkozni vágyókat. Ha valaki egy jó játszmára vágyik, ajánlom figyelmébe a 92 éves Oskó Lajos bácsit, aki a mai napig verhetetlen – zárja Zsolt.

1973-ban még két darab kétkezes (óriás)tábla állt itt, sőt akkoriban ezen a területen egy malomtábla és egy lengőteke is az orosháziak, illetve az erre járók szolgálatában állt. 1981-ben aztán megsokszorozódott a táblák és sakk-készletek száma, akkoriban 12 táblán játszhattak a logikai játék szerelmesei. Jelenleg 4 táblát találunk itt, 2013-ban érkeztek a térre a gránittáblák, amelyek tényleg országos viszonylatban is egyedülállóak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.