- hirdetés -

A belváros tele volt rendőrautókkal június 14-én délelőtt, az oka a XII. Szakmai Közlekedésrendészeti Versenyének megyei döntője volt, amelyet idén is Orosházán szerveztek. A megmérettetésen elméleti feladatokkal, ügyességi pályával és egy forgalmas kereszteződéssel várták a szervezők a versenyzőket.

A megyei verseny arról döntött, kik azok a rendőrök, akik képviselik Békés vármegyét az országos döntőn. A versenyzők közül járőr-gépkocsivezető kategóriában 15-en neveztek, míg karos forgalomirányításban 11-en indultak.

Először mind a két kategória indulói egy szakmai kérdésekből és KRESZ feladatsorokból álló tesztlapot töltöttek ki a Petőfi Művelődési Központban, ezt követően került sor a gyakorlati feladatokra. Ezután a gépkocsisok a piacra, míg a forgalomirányítók a Rákóczi út és Huba utca kereszteződéséhez vonultak.

A járőr-gépkocsivezetők részére egy nehezített, ügyességi pályát alakítottak ki szakoktatók segítségével. Itt elsősorban nem a versenyzők gyorsaságát, hanem a vezetéstechnikai tudását tesztelték a szervezők.

– A pálya teljesítéséhez nagyon jól kell érezni az autót, és pontos, milliméteres kormánymozdulatok szükségesek. Ráadásul a kuplunggal is jól kell játszani, hiszen időre megy. Vannak olyan szakaszok, ahol pillanatok alatt gyorsítani kell, de ugyanilyen hirtelen meg is kell fogni az autót. Elég szűk időhatárt kaptak a versenyzők – avatott be a részletekbe Tóth Árpád, autós oktató.

Az említett szintidő három perc volt, ennyi idejük volt teljesíteni a kialakított pályát, amely már ugyan ismerős lehetett a versenyzőknek, de azért nehezítettek rajta a szervezők, ezért komoly rutinra volt szüksége a pilótáknak. A bóják ledöntéséért pontlevonás járt, ahogy büntetésre számíthatott az is, aki alatt megcsikordultak a kerekek.

Sokan kíváncsiak voltak, mi ez a nagy felhajtás, a piactéri kerítésen kívül volt aki, reggelijét fogyasztotta és figyelte az eseményeket. Egy óvodáscsoport is megfordult a környéken és szurkolt a versenyzőknek, köztük két orosházi rendőrnek: Saitz Dániel és Pipis László személyében.

Mindeközben a város egy másik pontján már javában zajlott a karos forgalomirányítás. Két zsűritag értékelte azt a hat percet, amit a forgalmas kereszteződésben töltöttek a rendőrök.

– El kell mondanom, hogy a kollégák ügyesek – hangsúlyozta Kis Rozália, százados, aki maga is tapasztalt forgalomirányító. – Olyan még nem volt, hogy valakit ki kellett menteni a kereszteződésből, igaz a forgalom is elég gyér. Ennek ellenére úgy látom, hogy felkészültek a versenyzők, megtette a hatását a korábbi hetek gyakorlása – tette hozzá az Orosházi Rendőrkapitányság balesetmegelőzési előadója.

A versenyen szakértők azt is pontozzák, hogy a versenyző rendőrök hogyan segítik azokat a közlekedőket, akik nincsenek igazán tisztában a karjelzések jelentésével. A helyszínen többször tapasztaltuk azt is, hogy a kanyarodó sávból indexelve egyenesen haladt tovább az autós.

Több orosházi vagy a városhoz kötődő versenyző is beállt a város egyik legforgalmasabb csomópontjának közepébe. Komoly tapasztalata van már a forgalomirányításban Gyurcsán Zsuzsannának, aki néhány hónapja még az Orosházi Rendőrkapitányság helyszínelője volt, a mostani versenyen már a szarvasi kapitányságot képviselte. Ugyan kevesebb rutinnal, de kellő magabiztossággal irányította a forgalmat az orosházi Ruszkai Renáta őrmester is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.