- hirdetés -

Egy átlagos testületi ülésnek indult, ahol többek között az intézményi cégek beszámolóit hallgatták meg a képviselők. Egy ponton azonban elszabadultak az indulatok, amiért rendőri intézkedésre is sor került.

A mai testületi ülésről jelezte távolmaradását Gyapjasné Béres Enikő (független) és dr. Szabó Ervin (Jobbik). Több plusz napirendi pontot vettek fel a képviselők, amelyben az önkormányzat csatlakozik a magyar kormány orosz-ukrán háborúval kapcsolatos döntéséhez. Emellett Fetser János (MSZP) kérte, hogy vegyék fel a kérdések és bejelentések pontokat is. Hozzátette, néhány képviselőtársával együtt nem fogják megszavazni a napirendi pontokat, mert véleményük szerint nem elég kidolgozottak.

A napirendeket végül 9 igen, 4 nem mellett elfogadták.

1. A VOLÁNBUSZ Zrt-vel Orosháza Város közigazgatási területén végzendő közúti személyszállítás tárgyban kötött közszolgáltatási szerződés 2022. évi teljesítéséről szóló beszámoló elfogadásáról és a kapcsolódó döntésről. Az előterjesztés itt található.

Fetser János (MSZP) szerint sokat áldoz az önkormányzat a tömegközlekedésre, amely így is hiányos és nem megfelelő. Nem tartja elfogadhatónak, hogy a veszteséget is Orosháza finanszírozza és még plusz forrást is kér.

A VOLÁNBUSZ Zrt. képviselői elmondták, hogy a 12 milliós plusz forrást a megnövekedett energiaárak és üzemanyag-költségek indokolják. A cég az államtól is kap támogatást a szolgáltatások fenntartására, amit például a béremelkedések kompenzációjára fordítanak. A költségnövekedést indokolja az is, hogy a koronavírus-járvány után több az utaslétszám.

Raffai János azt javasolta, hogy a tavaly komoly nyereséget elkönyvelő MOL nyelje be az önkormányzat 12 millió forintos plusz költségét.

A napirendi pontot 9 igen, 1 nem, 3 tartózkodás mellett elfogadták. 

2. Településrendezési eszközök részleges módosításának jóváhagyása. Az előterjesztés itt található.

Kérdés, vita nem volt. Szavaztak: 13 igen.

3. Az Egységes Szociális Központtal kapcsolatos döntések meghozatala.

/1. Beszámoló az Egységes Szociális Központ 2022. évi tevékenységéről

/2. Beszámoló az Egységes Szociális Központ 2022. évi szakmai munkája eredményességének és működése törvényességének ellenőrzéséről

Olasz Mónika (Fidesz) megköszönte az Egységes Szociális Központ munkáját.

Szavaztak: 1. 10 igen, 3 tartózkodás, 2. 9 igen, 4 tartózkodás. A napirendeket elfogadták.

4. Kegyeleti Közszolgáltatási Szerződés megkötésével kapcsolatos döntések. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Kérdés és vita ezúttal sem volt. Szavaztak: 9 igen 4 tartózkodás.

5. Helyiséghasználat biztosítása a Jézus Szíve Plébánia részére. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Elfogadták a napirendet: 13 igen.

6. A Nagy Gyula Területi Múzeum 2022. évi beszámolója és 2023. évi munkaterve. Az előterjesztés itt érhető el.

Fetser János (MSZP) arra emlékeztetett, hogy a Schwarz család ingyen adományozta a városnak a múzeum épületét. Bízik benne, hogy továbbra is meghagyják az elismerést jelző emlékhelyet  az építményen.

Oravecz Nóra alpolgármester elmondta, hogy mindenképp megmarad, hiszen hálás lehet a város mindenkinek, aki adományozott a Nagy Gyula Területi Múzeumnak. Megköszönte a mostani dolgozóknak is, majd hozzátette, 100 millió forintot nyertek az épület felújítására. 

A napirendet végül 12 igennel és 1 tartózkodással elfogadták.

7. Csatlakozik az orosházi önkormányzat az orosz-ukrán háború 5/2023. (III. 31.) OGY határozathoz.

Raffai János felolvasta a napirendi pontot, majd elmondta, hogy ez semmi másról nem szól, mint propagandáról. A képviselő szerint az előterjesztés olyan evidenciákat tartalmaz, mint például a biztonság iránti vágy, amiről nincs értelme szavazni. Jelezte, hogy az ellenzéki képviselők nem vesznek részt a napirend szavazásán, mert színjátéknak tartják.

Fetser János szerint méltatlan, hogy ezt a politikai propagandát tárgyalja az orosházi önkormányzat. Módosító indítványt is tett, miszerint Orosháza kinyilvánítja, hogy békét akar. A szocialista politikus szerint ezt több települési önkormányzat is elfogadta már, ehhez csatlakozzon az orosházi is.

Bodóczi András szerint a napirendben található elhibázott brüsszeli szankciók mindegyikét megszavazta Magyarország. Azonnali tűzszünetre és békére van szükség, de hogy? – tette fel a kérdést. Így nem lehet békét kötni, mindenki vonuljon vissza a saját határa mögé és üljenek le a tárgyalóasztalhoz. A képviselő kijelentette, hogy a napirendi pont semmi más, csak propaganda, amiben nem vesznek részt.

Molnár Béla alpolgármester elfogadja, hogy nem szavazzák meg az ellenzéki képviselők a napirendi pontot, és nem csatlakoznak az országgyűlés határozatához, de azt viccnek tartja, hogy az ellenzéki képviselők az orosházi testületi ülésen próbálják megfejteni az orosz-ukrán háborút.

Lövei Ferenc az eredeti napirendi pontról név szerinti szavazást kért.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy nincs értelme Fetser János módosító javaslatának, hiszen az tartalmazza az eredeti határozati javaslat is. Végül ezt nem is szavazta meg a testület.

Az eredetiről név szerint szavaztak:

Antal László: igen, Bodóczi András: nem vett részt, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Gyapjasné Béres Enikő: nincs jelen, Fetser János: nem vett részt, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Olasz Mónika: igen, Oravecz Nóra: igen, Papp Róbert: nem vett részt, Raffai János: nem vett részt, dr. Szabó Ervin: nincs jelen, Tóth-Kása Sándor: igen.

8. Az OrosCafe Korlátolt Felelősségű Társasággal kapcsolatos döntések meghozatala. Az előterjesztés itt érhető el.

Raffai János a polgármesternek jelezte, hogy az előterjesztésben szereplő adatokat képtelenség feldolgozni ilyen rövid idő alatt. Nincs lehetőség utánajárni esetleges felmerülő kérdéseknek. Az orosházi média beszámolójából kiderült, hogy erősítené a TV2 Tények című műsorral a kapcsolatot, azt kérte, erre ne kerüljön sor. Véleménye szerint szükség van arra, hogy az egyéni sikerekről számoljon be a helyi média, de az aránnyal nem ért egyet. Nehezményezte, hogy az árnyoldalról kevésbé számolnak be az OrosCafén, az Orosházi Városi Televízióban és az Orosházi Életben.

Molnár Béla alpolgármester rámutatott, hogy a TV2-vel való együttműködésből bevételhez jut az orosházi média. A Tények híreket vesz át, amelyért fizetnek.

Nánási János, az OrosCafé ügyvezetője elmondta, azért kell erősíteni a kapcsolatot a Tényekkel, mert felkeresték a helyi szerkesztőséget, hogy igényt tartanak a helyi média munkájára. Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy a helyi szerkesztőségnek semmilyen befolyása nincs arra, hogy a Tények adásában, milyen szerkesztett anyag megy le. Az együttműködésből jelentős bevételeket szerez az orosházi média, amit a dráguló világban senki nem engedhet el.
Nánási János emlékeztette arra a jelenlévőket, hogy számtalan esetben jelentek meg az ellenzéki képviselők, vagy baloldalhoz köthető személyek az orosházi médiában. Például, Szelényi Zoltán jótékonysági futásáról, de az előválasztásról is folyamatosan tudósított az OrosCafé.

Molnár Béla alpolgármester kiegészítve korábbi hozzászólását elmondta, hogy bár nem ismeri a statisztikákat, de úgy sejti, hogy a testület tagjainak vitái nem érdeklik az embereket.

Raffai János pontosan ezt a gátat szeretné átvágni, hogy az embereket érdekelje a közélet. Az ellenzéki képviselő szerint nekik csak kontroll funkciójuk van, nem tudják működtetni, hogy közösséget teremtsenek, amely szívesen bekapcsolódna a város fejlesztésébe. Erre nem hagy lehetőséget az önkormányzat.

Egy médiát egy ilyen beszámoló alapján megítélni nem lehet – mondta Nánási János, hozzátéve ezt majd az olvasók eldöntik. Új dolgokat hoztunk be. Többek között különböző tájékoztatókon keresztül ismertetik a lakossággal azokat a jogszabályokat, amelyekre jó ha odafigyelnek. Az OrosCafén az oktatási intézmények sikereiről is beszámol, ahogy az Oktatási Kerekasztallal is szoros az együttműködés. Hamarosan helyi tehetséges diákok elismerésére is sor kerül. Nánási János zárásként hozzátette, hogy ne kérjenek számon olyan események tudósítását a helyi médián az ellenzéki képviselők, amelyekről nem is szólnak.

Fetser János (MSZP) szerint, ha már tavaly ilyen nagy – 74 millió forintos – városi támogatást kap a cég, akkor ezzel elvárás is jár. Fetser János hozzátette, hogy az orosházi média sikerpropagandát közöl, pedig a város nem sikeres. A valóság jelentős szeletét elhallgatja. 

Molnár Béla alpolgármester szerint erre a vitára nem kíváncsiak az orosháziak. Visszaemlékezett, hogy Fetser János polgármestersége idejében, amikor Kiss A. János volt az Orosházi Élet főszerkesztője a fideszes képviselők lehetősége igen korlátolt volt, „brutális cenzúrát” alkalmaztak velük szemben. Emlékeztette Fetser Jánosékat, hogy korábban leszavazták Gyopárosfürdő fejlesztését, a tanuszoda építését. Az alpolgármester hangsúlyozta, a szocialista képviselő hiába igyekszik besározni a testület tagjait, egyetlen büntetőügynek sem a szereplői.
Molnár Béla szerint azokkal a vitákkal, amelyek a képviselő-testületi üléseken feljönnek nem lehet választókat megszólítani.

Bodóczi András nehezményezte, hogy a helyi média nem számol be arról, hogy hibázott az önkormányzat. Majd felállt és kiosztott több fotót arról, amit lakosok küldtek el neki eldobált szemetekről. Nem érti, hogy miért nem számol be arról a média, hogy szemetelnek az emberek. Ekkor már feszült volt a hangulat a teremben. Bodóczi András módosító indítványt is tett arról, hogy a testületi üléseket élőben adja az orosházi média, erről név szerint szavaztak.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy több olyan lépést is tett az önkormányzat, hogy a szemétprobléma megoldódjon. Például kamerarendszert is helyeztek el az Ady Endre utcán. Elsősorban arra lenne szükség, hogy a lakosság felelősségteljesen viselkedjen, a hulladékszigeteket a rendeltetésének megfelelően használják az emberek és ne dobálják el a szemetet.

Lövei Ferenc (Fidesz) egyetértett abban, hogy ez probléma a városban, amit a szolgáltatást biztosítását vállaló cég figyelmébe kell ajánlani.

Antal László: nem, Bodóczi András: igen, Bojtor István: nem, Dávid Zoltán: nem, Fetser János: igen, Gyapjasné Béres Enikő: nincs jelen, Kovács Péter: nem, Lövei Ferenc: nem, Németh Béla: nem, Olasz Mónika: nem, Oravecz Nóra: nem, Papp Róbert: igen, Raffai János: igen, dr. Szabó Ervin: nincs jelen, Tóth-Kása Sándor: nem.

A módosító javaslatot nem fogadták el, ekkor a teremben hallgatóként jelenlévő férfi súlyos rendbontással zavarta az ülést. A polgármester megkérte, hogy távozzon a teremből, de a férfi nem volt hajlandó erre, ezért szünetet rendeltek el. A szünetben további hangos szóváltások alakultak ki a képviselők között. A teremben később megjelentek a rendőrök is, akik igazoltatták a bekiabáló férfit, csak ezt követően folytatódott az ülés.

Az összes határozati javaslatot 9 igen, 4 nemmel fogadták el a képviselők.

9. A Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft.-vel kapcsolatos döntések meghozatala. Az előterjesztés itt található.

9 igen, 4 tartózkodással elfogadták a napirendet.

10. Az OROS-PROJEKT Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal kapcsolatos döntések meghozatala. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Fetser János (MSZP) emlékeztette a képviselőket, hogy támogatta ennek a cégnek megalakulását. Azt kérte Irimiás László ügyvezetőtől, hogy a jövőben is minden projektről folyamatában tájékoztassák a képviselőket, akár a testületi ülésen, akár bizottsági ülésen.

Irimiás László ennek a kérésnek eleget tett, hosszan sorolta a folyamatban lévő projekteket. Reagált arra is, hogy a jövőben is rendelkezésre áll, és tájékoztatást ad a testület tagjainak.

Végül 9 igen, 4 tartózkodással elfogadták a napirendi pontot.

11. Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt.-vel kapcsolatos döntések meghozatala. Az előterjesztés itt olvasható.

Raffai János arról érdeklődött, mikorra várható, hogy végre teljes üzemben működjön az élményfürdő. A költségvetésből 10 millió forintot ad a VÜRT részére hulladékszállításra. Azt kérdezte, hogy ebben benne van-e az a hulladék, amit a DAREH nem képes elszállítani.

Benkő Ferenc vezérigazgató rámutatott, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. csupán üzemeltető, az élményfürdő tetőszerkezetének a javításához különböző közbeszerzési eljárásokat kell lefolytatni annak érdekében, hogy a beruházás elkezdődhessen.
A hulladékszállítással kapcsolatban elmondta, hogy a beszámolójában tételesen felsorolják, hogy mekkora összeget használnak fel a lakosság illegális hulladéklerakása miatt.

Molnár Béla alpolgármester emlékeztette a jelenlévőket, hogy az élményfürdő kivitelezésnél hibáztak, a kivitelező pedig már nem él, ahogy az sem, aki a város részéről átvette és két évvel az építés után felszámolták a kivitelező céget. – Az a javaslatom, hogy két részletre lehetne bontani: az egyik ,hogy kezdjünk el tervezni egy javítást, ami 50-100 millió forint. A beszámolóból kiderül, hogy újra benyújthat pályázatot a város, ebben az esetben energetikai szempontból is megvalósulhat a tető felújítása. Ebben jelenleg egyeztetések folynak – mondta az alpolgármester.
Az alpolgármester a hulladékszállítással kapcsolatban azt javasolta, hogy hívják be a DAREH Bázis Zrt. képviselőit. Véleménye szerint a lakosság részéről is felelősségteljesebb hozzáállásra lenne szükség, ahhoz, hogy ez a probléma megoldódjon.

Raffai János egyetértett abban, hogy a DAREH Bázis Zrt. képviselőit meghívják az ülésre. Rámutatott, hogy ez évek óta probléma, csúszásban van ebben is az képviselő-testület.

Oravecz Nóra alpolgármester szerint erre a gondra nem születhet megoldás, amíg a lakosok hozzáállása nem változik. Javasolta, hogy a képviselők a saját körzetükben tegyenek lakossági felhívásokat, hogy ne szemeteljenek, figyeljenek oda a környezetre.

A képviselők 9 igen, 1 nem, 3 tartózkodás mellett elfogadták a napirendi pontot.

12. Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról. Az előterjesztés részletei itt találhatók.

Szavaztak: 10 igen, 3 tartózkodás. Elfogadták a napirendet.

13. Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének a közterületek elnevezés megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályairól szóló 8/2015. (III.30.) önkormányzati rendelet módosítása. Az előterjesztés itt olvasható.

Kérdés, vita nem volt. Egyhangú döntés született: 13 igen.

14. Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 17/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének módosítása. A részletek itt olvashatók.

Elfogadták a napirendet: 12 igen, 1 tartózkodás.

15. Orosháza Város Önkormányzata 2022. évi költségvetés végrehajtásáról szóló rendelet. Az előterjesztés erre a linkre kattintva érhető el.

Név szerint szavaztak.

Antal László: igen, Bodóczi András: nem, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Gyapjasné Béres Enikő: nincs jelen, Fetser János: nem, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Olasz Mónika: igen, Oravecz Nóra: igen, Papp Róbert: nem, Raffai János: nem, dr. Szabó Ervin: nincs jelen, Tóth-Kása Sándor: igen.

16. A 2022. évre vonatkozó éves belső ellenőrzési jelentés jóváhagyása. Itt érhető el az előterjesztés.

Elfogadták: 9 igen, 4 tartózkodás.

17. Békés Vármegyei Önkormányzat konzorciumi partnerségével kapcsolatos döntés meghozatala. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Kérdés, vita nem volt. Egyszerre szavaztak a három határozati javaslatról: 9 igen, 4 tartózkodás.

18. Pályázat benyújtása LIFE LOGOS 4 WATERS – LIFE20 CCA/HU/001604 „Együttműködésben a klímatudatos vízgyűjtő-gazdálkodásért” projekt keretében a Vízgyűjtő Pályázati Program felhívásra. Az előterjesztés itt érhető el.

Kérdés ebben az esetben sem volt. A határozati javaslatot 13 egyhangú igennel megszavazták.

Interpellációk

Kérdések

Bodóczi András kérdezte, hogy Erdős Norbert országgyűlési képviselő kapott-e meghívást a testületi ülésre, hogy beszámoljon, milyen projekteken dolgozik jelenleg. Dávid Zoltán polgármester azt mondta, hogy a képviselő jelezte, amint lehetősége van, eljön a testületi ülésre.

Raffai János az ülésen lejátszódott közjátékkal kapcsolatban elmondta, hogy nem ért egyet a megnyilvánulás mikéntjével. Azt kérdezte, hogy miért nem közvetítik élőben a testületi ülést. Az ellenzéki képviselő szerint ezzel elkerülhető lett volna az incidens. Kérdezte, hogy a hivatal energetikai felújításának elmaradása, elhalasztása mennyi pénzbe került a városnak. Arról is érdeklődött, hogy az Európa-napról miért nem közvetített a helyi média.

Dávid Zoltán polgármester szerint ez egy megszervezett akció volt. A rendbontó férfi dr. Szabó Ervin rendezvényein, eseményein is állandóan jelen van. Egy testületi ülésen így nem lehet viselkedni. A polgármester kiemelte, hogy a hivatal nem lehet helyszíne balhénak és provokációnak. A segítő együttműködő munkára lenne szükség, ebben kéri minden képviselő közreműködését. Sajnálja, hogy ilyen előfordult és reméli, hogy több ilyen incidens nem lesz.

Lövei Ferenc azt jelezte, hogy a választókerületében lesz-e lehetőség útburkolat, illetve járdafelújításra. Azt kérte, ha lesz lehetőség erre, akkor külön egyeztessen a képviselőkkel erről a hivatal.

Fetser János azt kérdezte, hogy a Hősök ligetének állapotáért ki a felelős? A Szarvasi úton befejeződött a járdaépítés, sok helyen megáll az esővíz. Ki a felelős azért, hogy ezt helyreállítsák. Dávid Zoltán polgármester elmondta, ez a projekt még nem zárult le, jelezni fogják a kivitelezőt. Azt kérte, a Hősök ligetével kapcsolatban a jegyzőt keresse fel írásbeli kérdéssel.

Antal László jelezte, hogy a Kiss Ernő utcai egészségház állapota elfogadhatatlan. Ez a kórház tulajdona, ezzel a helyzettel kezdeni kell valamit.
Elmondta azt is, hogy a gyógyszertár bezár a településrészen. Arról érdeklődött, hogy az önkormányzat tehet-e azért valamit, hogy esetleg más módon működjön tovább a gyógyszertár.
Fontos lenne a Kosztolányi és Justh Zsigmond utcák járhatóvá tétele, de a Lénia és Kupa Vezér utcában is szükség van arra, hogy feltöltsék. Utóbbira Dávid Zoltán polgármester reagált, hogy a város a lehetőségeihez mérten igyekszik járhatóvá tenni az utakat.

A gyógyszertárral kapcsolatban Oravecz Nóra alpolgármester válaszolt, hiszen ezzel a problémával kapcsolatban már találkozott Rákóczitelepen is. A településrészen azon dolgoznak, hogy a nem vényköteles gyógyszereket áruljanak a helyi kisboltban. Oravecz Nóra szerint a háziorvost lenne érdemes megkeresni.

Távolmaradások minősítése

Az előző ülésen nem vett részt dr. Szabó Ervin, a jobbikos képviselő igazolást nem nyújtott be így távolmaradása igazolatlan, ahogy Papp Róbert sem tett eleget az SZMSZ-ben foglaltaknak, a megfelelő igazolás nélkül az ő hiányzása is igazolatlan. Antal László orvosi igazolást nyújtott be, hiányzása igazolt.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.