- hirdetés -

Ismét egy színvonalas színházi előadás várt a művészetet kedvelő érdeklődőkre a Petőfi Művelődési Központban. Május 23-án a Déryné Társulat vitte színpadra Hunyady Sándor Lovagias ügy című darabját.

A Déryné Társulat még 2020 márciusában alakult, így nem voltak könnyű helyzetben, hiszen ebben az időszakban a pandémia miatt mindenkinek korlátozottak voltak a lehetőségei. A program híre viszont gyorsan elment, melynek lényege az volt, hogy anyagiaktól, földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül bárki színházi élményhez juthat.

– Addig is tartottunk előadásokat, ahol a lehetőségeink engedték, de amint feloldották a szigorításokat, a nyakunkba vettük az országot, most nagyjából a 2500. előadás következik, számos helyszínre visszajáróként utazunk, de a befogadó helyszínek tekintetében is hamarosan elérjük az ezres számot. Én úgy gondolom, ez egy színfolt a kulturális művészeti élet palettáján – mesélte Kolti Helga, a Déryné Program Vándorszínház Alprogramjának projektvezetője, szavait pedig a darab egyik főszerepét játszó Dányi Krisztián is megerősítette.

A színművész egyébként nemrég járt már Orosházán, áprilisban Dsida Jenő költészetét dolgozták fel Turi Bálinttal közösen, a Szívedbe fényt című előadás keretében. Egy verses estet vittek akkor színpadra, amit próbáltak egy kicsit interaktívabbá tenni, a közönséget is bevonva. Mint mondta, Hunyady Sándor darabja viszont egy teljesen más történet, véleménye szerint egy remekül megírt darabnak, egy már kipróbált történetnek számít, amin sok komoly színművész dolgozott már az évek során.

– Ez egy kedves vígjáték, bár éppen annak a Virág Andornak, akit én játszom, van egy komoly tragédiája, de még az is megmosolyogtató tud lenni. Én személy szerint minden előadásunkat, színpadra vitt darabunkat szeretem, de a Lovagias ügy az, melybe a legtöbb energiát bele kellett fektetnünk eddig, ahol úgy jöhetek le én is a színpadról, hogy ez most férfimunka volt – árulta el Dányi Krisztián, akinek játéka mellett az orgánuma is ismerős lehetett a nézőknek, számos ismert filmben és sorozatban lehetett már hallani a hangját.

Mint mondta, a társulat lényege, hogy a legkisebb településekre is eljuttassák előadásaikat, viszont egy olyan stábbal dolgozhatnak együtt, akik mindenhol profi körülményeket tudnak nekik teremteni. Az orosházi nézők is megcsodálhatták a forgószínpados megoldást kedd este, valamint a számos mulatságos pillanatot tartogató Lovagias ügyet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.