- hirdetés -

Azt tartja mondás, hogy májusi eső aranyat ér. Ezt a régi tézist azonban talán egy picit módosítanunk kell a teljes igazság érdekében.

Hogy mostanában mi a helyzet a határban, mennyi eső esett, kell-e még, azt Dominkó Norberttől, az Orosfarm Zrt. ügyvezetőjétől kérdeztük meg.

– A társaságunk területén januártól 145 millimétert mértünk, ebben a hónapban, eddig (05.16.) mintegy húsz milliméter eső hullott és ami azt illeti nagyon kellett is már, hisz az őszi vetésű gabonákon már az aszály jelei kezdtek mutatkozni. A búza, az árpa kissé megtorpant a fejlődésben és a borsó is kissé vontatottabban fejlődött a kelleténél. A gabonák szempontjából nagyon jókor jött a csapadék a szemtelítődés szempontjából. Az ezermag tömeg paraméteren tud ez sokat javítani. Kellett az eső a tavasszal elvetett és szépen kikelt kukoricára, napraforgóra is. Országos szinten jól állunk a csapadékkal, de itt, a mi területünkön a májusi mennyiség duplája lett volna igazán megnyugtató. Abban bízunk, hogy a tavalyi évvel ellentétben nem olyan hőgutás, extrém aszályos nyár követi a viszonylag jó májust – foglalta össze a szakember.

A kukorica táblákon az esők után a sorköz művelés következik (Fotó: CSJ.)

Nem csak a gazdák örülnek a májusi esőzéseknek. Az ökoszisztémák is hálásan fogadják a csapadékot. Az élőlények számára a víz létfontosságú, és az esőzések különféle víztesteket is táplálnak. Tavak, patakok és folyók feltöltődnek, és olyan élettereket teremtenek, amelyekben a halak, madarak és más vízi élőlények boldogan lakhatnak.

Ahogy tehát a májusi esőcseppek hullanak az égből, ne csak a kellemetlenségeikre összpontosítsunk, hanem arra is gondoljunk, hogy ezek a csapadékok az életünket gazdagítják. Az esőzések energiát és életet adnak a természeti és agrárterületeknek, hozzájárulva az élőlények virágzásához és a talaj termőképességéhez. Üdvözöljük tehát a májusi esőket, mint természetünk megújulásának és gyarapodásának jeleit. Ami pedig a mondás fentebb említett kiegészítését illeti, a tavalyi szörnyű aszályra gondolva, a régi igazság így hangzik helyesen: májusi eső aranyat érhet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.