- hirdetés -

Befejeződött a 2020-ban elindult Akvamarin Projekt. A keddi ünnepségen átadták az elektrolizáló üzemet és a hidrogén tárolókat, ami azt jelenti, hogy néhány nap múlva beindulhat a zöld hidrogén előállítása a kardoskúti telepen.

Az Akvamarin pilot projekt keretében a Magyar Földgáztároló Zrt. egy megközelítőleg 2,5 MW összteljesítményű elektrolizáló rendszert és a hozzá tartozó hidrogén gázelőkészítő technológiát létesített a kardoskúti földalatti gáztárolónál. Ennek a rendszernek a felépítése jelentős energiatárolással kapcsolatos innovációs tartalmat hordoz, mellyel hozzájárul a villamosenergia-rendszer kiegyensúlyozásához is. Az elektrolizáló berendezés működtetésével biztosítható, hogy a megújuló energiaforrás, a napelem rendszerek „kikapcsolása” helyett a felesleges, többlet villamosenergia felhasználásával vízbontáson keresztül hidrogént állítson elő.

Kriston Ákos a Magyar Földgáztároló Zrt vezérigazgatója mutatta be az üzem működését (Fotó: Für Henrik Békés Megyei Hírlap)

Az új üzem átadása alkalmából Kardoskútra érkezett Lantos Csaba energiaügyi miniszter, Mátrai Károly, az MVM Zrt. vezérigazgatója és Kriston Ákos, a Magyar Földgáztároló Zrt. vezérigazgatója. Mátrai Károly beszédében kiemelte, hogy az új létesítmény kulcsfontosságú, mivel innovatív és valamennyiünk zöldebb jövőjét szolgálja.

– A földünk számára létfontosságú karbonsemlegességhez a megújuló energiaforrások egyre nagyobb mértékben történő felhasználására van szükség. Az Akvamarin projekt azt mutatja meg, hogy a felesleges villamos energia hogyan tud jól hasznosulni. Elektromos áram és vízbontás segítségével hidrogént és oxigént állítunk elő és a keletkezett hidrogént akár földgázzal keverve, akár árucikként hasznosíthatjuk, de ha szükséges, újra elektromosságot nyerhetünk belőle. Ennek a rendszernek kiemelkedő jelentősége van az energia tárolásra nézve is – mutatott rá Mátrai Károly.

Kriston Ákos, a Magyar Földgáztároló Zrt. vezérigazgatója köszöntő beszédében bemutatta a rendszer működését: Első lépésben a villamos áram segítségével – mely az MVM távvezetékén érkezik – a vezetékes vizet hidrogénre és oxigénre bontják, majd a hidrogént 200 bar nyomásra komprimálják. Kiemelte, hogy a gondos tervezésnek köszönhetően nem kellett az egész infrastruktúrát újra építeni, hanem a meglevő technológia minimális átalakításával azt is felhasználták.

– Hosszú távú célunk az, hogy a rendszerben keletkező, időjárásfüggő, fölöslegesen termelt energiát, nagy mennyiségben, hidrogén formájában, a meglevő földgáztárolói infrastruktúrát felhasználva, hosszabb távra, akár hónapokra is eltároljuk és igény szerint villamos energia formájában visszaadjuk. Amit nyáron termelnek a napelemek, azzal télen világíthatunk, fűthetünk, gyárakat működtethetünk. Úgy hiszem, az elkövetkező években erre nagy piaci igény lesz. Az Akvamarin projekt a felszíni tevékenységre vonatkozik, de vizsgáljuk, egy másik konzorcium keretében a hidrogén kőzetrétegek közti, föld alatti tárolásának lehetőségét is – vázolta a jövő terveit Kriston Ákos.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint az új üzemmel szintet lépett az ország (fotó: Für Henrik Békés Megyei Hírlap)

Lantos Csaba energiaügyi miniszter üdvözölte a projekt elkészültét és különleges alkalomnak nevezte beszédében az átadó ünnepséget.

– Ez a projekt egy új világ kezdete, csak tovább ezen az úton! Ez egy Magyarországon egyelőre egyedülálló létesítmény, sőt a világon is kevés van. Amikor egy ilyet hozunk létre, arra büszkének kell lennünk. Az új hidrogén gazdaság első lépését tettük meg és Magyarország ezzel egy szintet lépett. Ahhoz, hogy a hidrogén technológia ipari szintre fejlődjön, éppen ilyen létesítményekre van szükség, mint amit itt átadtunk. A kormány támogatja ezt a törekvést. Mindazt szeretnénk megvalósítani, ami helyben előállítható és felhasználható, valamint az energiafüggőségünket és a külföldnek való kitettségünket csökkenti – emelte ki a miniszter.

Az ünnepélyes szalag átvágás után a jelenlevők bejárhatták az új üzemet és a Magyar Földgáztároló Zrt. szakembereitől kaphattak részletes információkat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.