- hirdetés -

Május 1-én egy régi hagyományt indított ismét útjára az Orosházi Fúvószenekar. A zenészek reggel 8 órakor teherautóra pattantak a Petőfi Művelődési Központ Előd utcai hátsó bejáratánál és egészen 10 óráig járták a várost zeneszóval kísérve.

Egyik régi kedvenc programja volt mindig is az Orosházi Fúvószenekar tagjainak, hogy május 1-én Orosháza nagyobb részét bejárva zeneszóval köszöntötték a várost. Ez az esemény az elmúlt évek során ugyan elmaradt, de idén úgy döntöttek, hogy felélesztik a hagyományokat és ismét teherautóra pattannak, hogy kedvenc indulóikkal ünnepeljék meg a majálist és szerezzenek néhány vidám percet a város lakóinak.

Egy térképet is készítettek előre, amin látható volt, hogy merre mennek majd. Több helyen is megálltak, ahol egy kis harapnivalóval, frissítővel kínálták meg őket. Egyik ilyen állomásuk a Rétesbolt volt, ahol már többen is várták érkezésüket.

– Egyrészt közel is lakunk, a gyerekekkel el tudtunk jönni ide gyalog is. Másrészt számunkra a majális nem csak a munkaszüneti napról szól, mert ekkor van édesanyám születésnapja, aki pont a mai napon lett 70. éves. Nagy családi összejövetelt szerveztünk, előtte azonban megálltunk itt, mert a zenekar az ő tiszteletére is eljátszott egy indulót, amit hálás szívvel köszönünk nekik – mesélte Gelegonya Zoltán.

A zenekar karnagya, Debreczeni Márk elmondta, hogy mintegy kétórás utat tettek meg a délelőtt folyamán, de bízik benn, hogy mindenki, aki csak látta vagy hallotta a zenekart és játékukat, jól érezte magát. Farkas Mihály 1958-ban lépett be a zenekarba, azóta is oszlopos tagja az együttesnek, jelenleg ő a zenekar korelnöke. Mint mondta, már akkoriban sem volt szokatlan, hogy május 1-én a várost járják és játszanak az embereknek.

– Akkor még lovas kocsin ültünk, de emlékszem rá, hogy akkor is indulókat játszottunk. Még a mostani időponthoz képest is korábban kezdtük, hiszen többnyire már 7 órakor elindultunk. Jó szívvel emlékszem vissza minden ilyen alkalomra, hiszen mind fiatalon, mind most egy jó szórakozási lehetőséget, kikapcsolódást jelentett – árulta el.

Szintén már évek, évtizedek óta játszik a zenekarban Melega Krisztián, aki elmondta, hogy annak idején 1929-ben tűzoltó zenekarként alakult meg az egyesület, azóta folyamatosan működik. A zenés ébresztők hagyománya egészen az 1940-es, 50-es évekig vezethető vissza, amikor a fúvósok a már említett módon, lovas kocsira ülve járták a várost. Később kerültek képbe az IFA-k, mint mondta, neki is volt egy emlékezetes útja régebben, amikor disznószállítós IFA-n ülve játszottak.

Most teherautóra pattantak, a régi hagyományt felélesztve és bíznak benne, hogy a következő években is lesz lehetőségük kicsit feldobni a május 1-i hangulatot. A városlakók visszajelzése mindenesetre nagyon pozitív volt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.