- hirdetés -

Hétfőn este kerül sor a 238. Újpest-Ferencváros rangadóra.

Május 1-jén, 18 órakor rendezik meg a Szusza stadionban az NB I 29. fordulójának záró mérkőzését. A két együttes rangadója 118 éves múltra tekint vissza. Az első Ferencváros-Újpest mérkőzést 1905. február 19-én játszották és a találkozót 2-0-ra a Ferencváros nyerte. Az első újpesti sikerre 15 évet kellett várni. 1917-ben az Üllői úton 4-1-es lila-fehér győzelem született. Későbbi évtizedekben a magamfajta szurkoló emlékezhet még a Népstadion kettős rangadóira, ahol előmérkőzést a Vasas és a Honvéd játszott. Voltak nagyarányú győzelmek is mindkét oldalon. 1976. május 15-én 8-3-ra nyert az Újpest, majd 1979. szeptember 22-én a Ferencváros győzött 7-1-re.

Mára sok minden megváltozott, a két csapatban csak elvétve találunk magyar játékosokat. Nincs 50-60 ezer néző a lelátókon és Kalap sem árulja már a Fradi nápolyit. Mindenesetre a hírek szerint a Megyeri úti stadionban hétfőn telt házat várnak, ami jelenleg 10 ezer embert jelent.

A derbi előtt megkérdeztünk mindkét táborból néhány orosházi szimpatizánst:

Mit vár a 238. Újpest-Ferencváros derbitől?

Az újpesti drukkerek visszafogottabbak

Polyák László, egykori OMTK labdarúgó, edző: Az, hogy én mit várok és mi lesz a várható eredmény, az nagy különbség! Nem is emlékszem, hogy mikor nyert az Újpest a Fradi ellen. Talán nyolc éve? Szerencsére én még rengeteg nagyon jó Újpestet láttam. A jelenlegi Újpest nem tetszik, a Ferencváros kupamérkőzéseit megnézem. Mára óriási lett a különbség a két csapat között a lehetőségek terén, ami az eredményességben is meglátszik. Csak bízni lehet abban, hogy a régi-új edzővel, Nebojsa Vignjeviccsel mindig szoros meccset játszott a csapat a Fradi ellen. Bár így is nagy bravúr lenne, akár a pontszerzés is. A Ferencváros ismét kezd magára találni és ha Lisztes kezd és a jobb külföldi támadók is egészségesek, akkor ismét egy nagy arányú zöld-fehér győzelem születhet, mondom én, Újpest szurkolóként.

Polyák László szerint bravúr lenne az újpesti pontszerzés Fotó: oroscafe

Kéri László, vállalkozó: Ez mindig külön várva várt mérkőzés. Az utóbbi évek megmutatták, hogy ki az, aki kiemelkedik a magyar bajnokságból. Sajnos nem egyformák a feltételek. Ha  ezer forintod van  és úgy vásárolsz ebédhez valót, más lesz a menü, mintha százezer forintból gazdálkodnál. Szoros eredményben, vagy netán bravúrnak számító újpesti győzelemben reménykedem. Nálunk, hogy felvehessük a versenyt a papírforma ellen maximális lelkesedés kell és koncentráció 90 percen keresztül. Teltház előtt hazai pályán ez megvalósítható. Mindörökké Újpest és győzzön a jobb!

Kéri László szoros eredményt vár, Fotó: Oroscafe

A ferencvárosi szurkolók optimistábbak, de mértéktartóak

Hajdu Attila, tanár: Egy UTE-Fradi mindig „a” Derbi, ez független a két csapat helyezésétől. Volt már mindkét csapat nagyon rossz helyzetben, mégis izgalmas, feszült, jó meccs kerekedett belőle. Most a Fradi van előnyben, több szempontból is, de Vignjevic el tudja rontani a játékunkat. 1-3-as ferencvárosi sikert várok, de nem egyszerű meccsen.

Hajdu Attila szerint a derbin nem számít a helyezés, Fotó: Oroscafe

Bojtor Zalán, újságíró: Jóval szorosabb, kiegyenlítettebb mérkőzést várok az őszi 6-0- és a februári 3-1-hez képest. A két együttes közül most az Újpest van jobb formában, de nem gondolom, hogy a Ferencváros félvállról venné a derbit. Én még így is a zöld-fehérek sikerét várom, de biztos vagyok benne, hogy nagyon meg fognak küzdeni érte. Bízom benne, hogy a két csapat szurkolói jó, közönségszórakoztató játékot láthatnak majd. A lila-fehérek játékához sokat hozzátehet Csoboth Kevin, ő nagyon elkapta a fonalat az elmúlt hetekben és arra is kíváncsi leszek, hogy az ifjabb Lisztes Krisztián megkapja-e a lehetőséget, az édesapja ha jól emlékszem szerzett gólt 10-11 évvel ezelőtt Újpest elleni bajnokin.

Bojtor Zalán közönségszórakoztató játékot remél

Kiemelt kép: Betkó Tamás

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.