- hirdetés -

Három évvel ezelőtt született meg az életrevaló gondolat és belőle a legnépszerűbb közösségi oldalon a csoport, amely közelebb hozza a termelőt a vásárlóhoz, barátságokat, jó kapcsolatokat, végső soron elégedettebb embereket teremt.

Számtalan fórumon halljuk, olvassuk, hogy vásároljunk hazait. Ezzel frissebb, jobb minőségű élelmiszerhez jutunk és a környezetünk kistermelőit is erősítjük. A Havancsák Erika által megálmodott Kistermelői Piac Orosháza csoport ebben a szellemben alakult és működik.

Az orosházi Havancsák Erika, párja, Darók József, évtizedek óta zöldségeket termel. A nagybani piacra vitte terményeit egészen 2020 elejéig. Amikor jött a covid-19, át kellett gondolnia a „hogyan tovább”-ot.

– Amikor nem mehettem a járvány miatt Pestre és itt volt a sok áru, elkezdtem a házunknál egy becsületkasszás akciót. Kitettem a kapu elé az eladó zöldségeket és becsületkasszás alapon, palánta árban ki-ki vitte ami kellett. A piacra se nagyon lehetett bejárni ezért kitaláltam, hogy a közösségi hálón létre hozom a Kistermelői Piac Orosháza csoportot. Az elsődleges szándék az volt, hogy a saját termékeket háztól tudjam eladni, de ez nagyon hamar változott. Úgy határoztuk meg, hogy a csoportnak az lehet tagja, aki Orosházán, illetve annak húsz kilométeres körzetében saját maga állít elő, vagy termeszt élelmiszert. Én vagyok az admin, csak azok a posztok kerülnek az oldalra, amelyek a feltételeknek megfelelnek – idézi a kezdeteket Erika.

Erikáék kertészetében már a csütörtöki piacra készítik elő az árut (Fotó: CSJ.)

Mint megtudtuk, a csoport létszáma, a megalakulás óta folyamatosan növekszik. Már nem csak termelők alkotják, de számtalan vásárló is, akik rendszeresen figyelemmel kísérik a helyi termelők kínálatát. Hét taggal indultak, mostanra már 4012 fős létszámnál tartanak.

– Kilenc országból követnek minket rendszeresen. Ők elszármazott orosháziak, akik időnként haza látogatnak. A 4013-ból 2700 tag orosházi. Az átlag napi megtekintésünk, mintegy 1650. Szerdánként ez felszalad kb. 2800-2900-ra. Sok kistermelőt keresnek meg a vásárlók a csoporton keresztül. A megosztott posztok rekordere, az egyik kistermelőnk, akinek posztját több, mint tizennégyezren érték el. Küzdünk, próbálkozunk, megpróbáljuk továbbvinni ezt a sikeressé vált kezdeményezést. Mint admin, néha persze kapok hideget, meleget, de összességében nagyon pozitív a kép. Azt szeretném, ha még sokáig így tudna működni a csoport és nagyon sok elégedett vásárlót tudnánk kiszolgálni – mondja Erika zárásként.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.