- hirdetés -

Nem mindennapi teljesítményt nyújtott a közelmúltban az ifjú orosházi úszó.

Hódmezővásárhelyen álltak rajtkőre az Orosháza Úszó Egyesület tagjai. A Gyarmati Kupa kiírásán 30 egyesület 400 úszója versenyzett. Az OÚE tanítványai tíz arany-, nyolc ezüst- és három bronzéremmel zárták a versenyt. A legeredményesebb orosházi fiatal Furák-Szabovik Kirill volt, aki hétszer rajtolt és minden alkalommal elsőként ért célba. A verseny után beszélgettünk az ifjú úszóval.

Mesélj magadról, mit lehet rólad tudni?

– Hat évesen, 2019-ben kerültem az Orosháza Úszó Egyesületbe, miután leúsztam a Nagy Sándor Emlékversenyen a bemutató úszást. Az utána következő években a covid miatt nem nagyon volt lehetőségünk edzeni és versenyezni. 2021 nyara óta járok rendszeresen versenyre. Először Duszka-Selmeczi Edit és Gabnai Lívia voltak az első edzőim, tőlük tanultam meg az alapokat. 2022 januárjában kerültem Schmidt Jenő keze alá. Heti 3-4 alkalommal edzünk, aminek sajnos nagy része nem Orosházán van. Az eredmények nem jönnek maguktól. Jenő bácsi szigorú edző, de ennek köszönhetjük a sikereinket.

Furák-Szabovik Kirill és Schmidt Jenő edző (fotó: egyesület)

Miért pont az úszást választottad?

– Először birkózni kezdtem, de nem szerettem a birkózóversenyeket. Tessza nővérem példáját követve váltottam sportágat, ő akkor Orosházán úszott, jelenleg már Szentesen vízilabdázik.

Gondoltál-e arra, hogy egy versenyen hét aranyérem kerül a nyakadba?

– A hódmezővásárhelyi Gyarmati kupa kétnapos verseny volt. Jenő bácsi a kedvenc úszásnememben, a gyors- és a hátúszásban indított, ott viszont minden távon. A 400 m gyors előtt izgultam a legjobban, mert betegség miatt sok edzést hagytam ki a verseny előtt. Hét aranyéremre nem számítottam, de anyával minden verseny előtt átnézzük az előzetes rajtlistát és ez alapján dobogós helyekre számítottam.

Meddig tervezed az úszást és mi szeretnél lenni, ha „nagy leszel”?

– Nincsenek konkrét elképzeléseim. A szüleim szerint valamilyen sportot űzni kell, ezért ameddig ilyen jó eredményeket érek el az úszásban, addig biztosan maradok az úszásnál. S hogy mi leszek, ha felnövök? Tíz évesen még van időm gondolkodni rajta, de nagyon szeretem a természetet és az állatokat, ezért állatorvos szeretnék lenni a jövőben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.