- hirdetés -

A szerdai napon nemcsak a Velünk élő Petőfi regionális versmondó versennyel várta vendégeit a Petőfi Művelődési Központ csapata. A délutáni órák során egy rendhagyó színdarabbal, a Szívedbe fényt című előadással várták őket. Ennek keretében a Déryné Társulat két művésze, Turi Bálint és Dányi Krisztián lépett színpadra.

A társulat színművészével, Turi Bálinttal az előadást megelőzően beszélgettünk. Elmondta, hogy a Déryné Program három évvel ezelőtt indult útjára, mely egy egészen nagyszabású projektnek számít. A programon belül egy 15 fős kis társulatnak a tagjaiként járják az országot.

– Ha jól tudom, országszerte már 837 intézmény regisztrált és válogathat egy bő listából, amin a mi előadásaink is ott vannak, csakúgy mint mondjuk kőszínházi produkciók vagy fiatal független alkotók produkciói. Maga a program arra hivatott, hogy egyfajta minőségi, műszakilag, technikailag és kivitelezésben is igényes produkciót tudjon eljuttatni az ország bármely pontjára, a későbbiekben akár a határon túlra – mesélte.

Hozzátette, olyan településekre is eljutnak, ahol nagyon régen nem láttak az ott élők színházat, hogy minél nagyobb elérésük legyen azokban a közösségekben is, ahol nem férnek olyan könnyen a kultúrához. Az Orosházán előadott darabjuk Dsida Jenő költészetén alapult, de voltak prózai jellegű betétjei is. Turi Bálint és színésztársa, Dányi Krisztián úgy állították össze ezt a sűrű és tartalmas egy órát, hogy egy olyan színházi előadást lássanak az orosháziak, melyben szerepelnek a fiatalon elhunyt költő főbb művei.

– Többek közt maga a Psalmus Hungaricus is, ami egy nagyon híres nagyívű műve, de mondhatnánk a Magyar karaván című naplószerű kötetet is (amikor egy pápalátogatásra érkeztek Rómába egy nagyobb társasággal), melynek az elemeit megpróbáltuk beletenni az előadásba – tette hozzá a színművész.

A társulat előadását az orosházi iskolák diákjai, valamint a regionális versmondó verseny résztvevői is érdeklődve tekintették meg, nekik ekkor még hátra volt az esemény ünnepélyes eredményhirdetése.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.