- hirdetés -

Buszmenetrendről, tehetséggondozási pályázatról is tárgyalnak a képviselők, illetve beszámolnak az elmúlt évről a tűzoltók is a március 20-ai testületi ülésen.

Szinte teljes létszámmal kezdi meg a március 20-ai ülését az orosházi képviselő-testület. Molnár Béla alpolgármester egy tárgyaláson vesz részt, amiatt nem tud jelen lenni. Dávid Zoltán polgármester köszöntötte a teremben Sebők Éva országgyűlési képviselőt is.

1. Tűzoltóparancsnok éves beszámolója a település tűzvédelmi helyzetéről és a kapcsolódó intézkedésekről. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Az Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területéhez 12 település tartozik, több mint 24 ezer ember védelméről gondoskodik. A beszámoló szerint 2022-ben kevesebb esetben volt szükség az orosházi tűzoltók beavatkozására. A káresetek eloszlása nem változott, továbbra is a tél vége, tavasz eleje, nyár vége és ősz eleje számítanak kiemelt időszaknak. Műszaki mentésekre elsősorban a viharkárok miatt került sor.

Bohák János, az Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka kiegészítésként elmondta, hogy a tűzesetek számának a növekedése a nyári, száraz időnek köszönhető. Hangsúlyozta, minden esetben közvetve, illetve közvetlen emberi mulasztás történt. Jelenleg minden szabadtéri égetés tilos, ez érvényes a kerti hulladékokra is. Felhívta arra is a figyelmet, hogy az égő csikkeket ne dobják el, mert ezek is komoly gondokat okoznak. Emlékeztette a jelenlévőket, hogy tavaly egy teljesen megújult laktanyát vehettek át, majd megköszönte ismét az önkormányzat támogatását.

Bajkán György, az orosházi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője a MoLaRi-rendszert hozta fel. Ez a jelzőrendszer Tavaly készült el, amit a katasztrófavédelem saját forrásából alakított ki.

Olasz Mónika (Fidesz) arra volt kíváncsi, hogy a téves jelzések miből adódnak. Bohák János elmondta, hogy legtöbb esetben a régi beépített tűzjelzők okozzák, sok esetben nem tűz miatt jeleznek, hanem más körülmény miatt.

A testület egyhangúlag elfogadta a beszámolót, 15 igen.

2. Döntés a helyi menetrend szerinti autóbusz közlekedés menetrendjének módosításáról. Az előterjesztés részleteiért kattintson ide.

Kérdés, vita nem volt. Egy határozatról szavaztak: 15 igen.

3. Pályázat benyújtásának jóváhagyása Tehetségbarát Önkormányzat Díj 2023 felhívásra. Az előterjesztés itt olvasható.

Arról döntenek a képviselők, hogy jelentkezik az önkormányzat a Kulturális és Innovációs minisztérium pályázatára, amelynek keretében elnyerhető a Tehetségbarát Önkormányzat Díj. A nyertes 1,5 millió forintot nyer, amelyet a helyi tehetséggondozó programokra fordíthat a város.

Bojtor István alpolgármester Raffai János független képviselő kérdésére reagálva elmondta, hogy az összeg legalább felét kell a tehetséggondozó programra fordítani, de a város szándéka, hogy a támogatás teljes egészét erre a célra használják fel.

Szavaztak, 15 egyhangú igen.

4. Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségével horgászati és halászati jog hasznosítására kötött szerződés módosítása. Az előterjesztés itt olvasható.

Ebben az esetben sem merült fel kérdés, ellenvetés. Végül 15 egyhangú igennel megszavazták a napirendi pontot.

5. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2022. évre vonatkozó szakmai és pénzügyi beszámolója, az alternatív napközbeni ellátásra kötött feladat-ellátási szerződés teljesítéséről. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Raffai János megköszönte a Máltai Szeretetszolgálat munkáját. Meglátása szerint bőven túlteljesítik a feladatukat, példaértékű a tevékenységük. A képviselő úgy gondolja, a jövőben is egyre nagyobb szükség lesz rájuk, hiszen például egyre nagyobb mértéket ölt a gyermekszegénység.

A fideszes Olasz Mónika szintén elismerően szólt a szolgálat munkájáról. Felhozta, olyan programokat szerveznek, ahol a fiatalok tartalmasan tölthetik el a szabadidejüket.

Ellenvetés nélkül fogadták el a beszámolót, 15 igen.

6. A Humán Szolgáltató Központ beszámolója a szociális étkeztetés, népkonyhai szolgáltatás 2022. évi szakmai tevékenységéről. Az előterjesztés itt található.

A napirendi pontot elfogadta a testület: 10 igen, 4 nem és 1 tartózkodás mellett.

7. Az Orosházi Városüzemeltetési Zrt-vel kapcsolatos döntések.

/1.) A DOTTO kisvonat üzemeltetésével kapcsolatos döntés meghozatala. 

Fetser János a Dottóval kapcsolatban érdeklődött, hogy ki tekintette meg a megvásárlás előtt a járművet. Benkő Ferenc, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy írásban válaszol. Hozzátette, hogy ezzel kapcsolatban már több rendőrségi kihallgatáson is részt vett, Fetser János feljelentése miatt.

Ezt a pontot 10 igen, 4 nem és 1 tartózkodással elfogadta a testület.

/2.) Munkásszállás üzemeltetésével kapcsolatos döntések meghozatala

Ebben a kérdésben hasonlóan döntöttek: 10 igen, 4 nem és 1 tartózkodás.

8. Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. Könyvvizsgálója díjazásának módosítása. Az előterjesztés itt található.

Kérdés, vita nem volt 14 igen, 1 tartózkodás.

9. Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális szolgáltatásokról szóló 13/2022. (VIII.25.) önkormányzati rendeletének módosítása. Az előterjesztés részletei itt érhetők el.

Megszavazták: 12 igen, 3 tartózkodás.

10. Az államháztartáson kívüli források átvételéről és az önkormányzat által államháztartáson kívülre nyújtott támogatásokról szóló 26/2015. (XI.30.) önkormányzati rendelet módosítása. Az előterjesztés itt található.

Vita ennél a pontnál sem volt: 13 igen, 2 tartózkodás.

11. Orosháza Város Önkormányzata 2022. évi költségvetéséről szóló rendelet IV. számú módosítása. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Fetser János (MSZP) szerint egyre zsugorodik a város bevétele, ezzel szűkül a mozgástér is. Ismét elmondta, hogy a városvezetők nem a gazdaságot helyezik előtérbe. Felsorolta, hogy milyen hiteleket vett fel a város, ami jelen helyzetben nem elfogadható. Nem látja, hogyan lesz gazdaságélénkítés, munkahely-fejlesztés Orosházán. A szocialista képviselő szerint sokkal jobban bele kellene vonni a nyilvánosságot ilyen kérdésekben.

Név szerint szavaztak: 

Antal László: igen, Bodóczi András: nem, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fetser János: nem, Gyapjasné Béres Enikő: igen, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Olasz Mónika: igen, Oravecz Nóra: igen, Papp Róbert: nem, Raffai János: nem, dr. Szabó Ervin: nem, Tóth-Kása Sándor: igen.

12. Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról. Az előterjesztés részeleti itt érhetők el.

Vita és kérdés nélkül: 10 igen, 5 tartózkodás.

13. Intézményátszervezési javaslatok véleményezése. Az előterjesztés itt található.

Vita és kérdés nélkül: 10 igen, 5 tartózkodás.

14. Orosháza Város Önkormányzatának tulajdonában álló 6209/1. hrsz.-ú ingatlan kijelölése értékesítésre. Az előterjesztés itt látható.

Név szerint szavaztak: 

Antal László: igen, Bodóczi András: tartózkodik, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fetser János: tartózkodik, Gyapjasné Béres Enikő: igen, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Olasz Mónika: igen, Oravecz Nóra: igen, Papp Róbert: tartózkodik, Raffai János: tartózkodik, dr. Szabó Ervin: tartózkodik, Tóth-Kása Sándor: igen.

A határozati javaslatot elfogadták.

15. A TOP-3.2.1-16-BS1-2018_00097 jelű “Energetikai korszerűsítések a szociális ellátás feltételeinek javítású céljából” tárgyú pályázattal kapcsolatos döntés meghozatala. Az előterjesztés itt található.

Fetser János arról érdeklődött, hogy ez a projekt miért nem készült még el. Miért kellett öt évet várni arra, hogy elinduljon a tervezés. Kifejezte ellenérzését azzal kapcsolatban, hogy egy mohácsi, illetve két dusnoki céget hívtak meg a közbeszerzésre. Megkérdezte, hogy ki hívta meg ezeket a cégeket, akik az orosházi óvodák energetikai korszerűsítésével bíztak meg. Fetser János szerint egy nyílt közbeszerzési eljárásra lett volna szükség.

dr. Burai Mihály jegyző elmondta, hogy az önkormányzatnak van egy olyan szabályzata, ami pontosan rögzíti, milyen szabályok szerint történhetnek a közbeszerzések. Hozzátette, Molnár Béla alpolgármester felel ezekért a projektekért. Arról, hogy miért négy évig húzódott ez a projekt, elmondta, hogy az elmúlt esztendőben több beszerzési eljárás volt.

Közben megérkezett az ülésre Molnár Béla alpolgármester is, a kérdéseket neki is feltette Fetser János. A szocialista politikus szerint Békésben is találhattak volna olyan szakembert, aki ezt a munkát elvégzi.Molnár Béla alpolgármester elmondta, nem zárult még le az eljárás. Három ajánlatot kért az önkormányzat, ebből kell kiválasztani a legkedvezőbb ajánlatot.

Végül 9 igen 5 nem egy tartózkodás mellett elfogadták a napirendet.

Kérdések

Raffai János jelezte, hogy a Munkácsy utcában sok gondot okoz a felhalmozódó csapadék. Arról érdeklődött. hogy az önkormányzat mit tesz azért, hogy a víz ne rongálja meg az ott élők ingatlanjait.
A Luther utcában az egyik helyi internetszolgáltató dolgozik. Raffai János képviselőségének elején történt hasonló, ahogy akkor, most sem szóltak a lakosságnak és történt is károkozás. Azt kérdezte, hogy az önkormányzat kapcsolatban van-e a céggel?

Dávid Zoltán polgármester utóbbi kérdésére válaszolva elmondta, valóban történt károkozás a növényzetben. Ezt jelezték az ott élők, ahogy azt is, hogy a cég nem értesítette a lakókat a munkálatokról. A városvezető értesítette a cégvezetőt, úgy tudja, hogy az ügyet rendezték.

Fetser János (MSZP) arról érdeklődött, hogy a Guardian leállásáról, illetve a létszámleépítéséről van-e újabb információja az önkormányzatnak. Jelezte, hogy a Huba utca egy részén a csapadék elvezető csatorna eltömődött, így megáll a víz. Arról is kérdezett, hogy a Békéscsabán, illetve Gyulán bejelentett iparfejlesztésből miért maradt ki Orosháza is.

Dávid Zoltán polgármester elsőként a Guardian Orosháza Kft.-t érintő kérdésre válaszolt. Elhangzott, hogy hamarosan újra tárgyalóasztalhoz ülnek a cég képviselőivel, annak érdekében, hogy megbeszéljék, mit tehet az önkormányzat a kialakult helyzet megoldása érdekében.
A Huba utcával kapcsolatban felkérte Benkő Ferencet, hogy foglalkozzanak a problémával és hárítsák el azt.
Az utolsó kérdésére azt reagálta a városvezető Fetser Jánosnak, hogy a közeljövőben tárgyal Lázár János építési és közlekedési miniszterrel, amely után bízik abban, hogy jó hírekkel tud majd szolgálni Orosháza fejlődését illetően.

A Guardiannel kapcsolatban Sebők Éva, momentumos országgyűlési képviselő is megosztotta a rendelkezésére álló információkat. Elmondta, hogy miután tavaly augusztus végén kikerültek az első hírek a kemence lehűtéséről, megkeresték a céget, majd szeptember 14-én többek között Lampert Ágnes HR-menedzserrel, valamint Farkas Dezső gyárigazgatóval beszéltek. A képviselő elmondta, ekkor még optimistán álltak a kérdéshez, majd a következő, októberi találkozón már nem vázoltak a vállalat részéről komoly, tényszerű jövőképet. Sebők Éva elmondta, akkor megállapodtak abban, hogy részt vehetnek egy gyárlátogatáson és lesznek további egyeztetések a gyár jövőjével kapcsolatban.
– Ezt követően folyamatosan lepattantam, a látogatást visszamondták. Egy pont után sem emailre, sem telefonra nem reagáltak – tette hozzá a képviselő.

Sebők Éva folytatta, és elmondta idén február 28-án elfogyott a türelme, az Orosházi Járási Hivatalhoz és annak vezetőjéhez, Lustyikné Dr. Papp Anikóhoz fordult, érdeklődve, miket tapasztaltak a vállalattal kapcsolatban. Hasonló élményekről tudott beszámolni, mint a képviselő, akárcsak Dávid Zoltán polgármester.

– Azt gondolom, hogy a város életében egy ilyen jelentős cég nem engedheti meg magának, hogy a polgármestert, országgyűlési képviselőt, illetve egyéb hivatalos szervezetet így lepattintson magáról. Jelenleg időpontunk van a magyarországi amerikai nagykövettel, abban reménykedve, hogy segítségével gördülékenyebbé és őszintébbé tegyük a kommunikációt a szereplők között – húzta alá Sebők Éva. Hozzátette, hogy tudomása szerint a vállalat munkavállalói létszáma közel háromszázról kevesebb, mint százra csökkent, miközben csoportos létszámleépítésről nem esik szó hivatalosan.

Oravecz Nóra alpolgármester is megragadta az alkalmat és kérdést tett fel a momentumos országgyűlési képviselőnek. Arról érdeklődött, hogy milyen információkat gyűjtött be arról a tárgyalásról, amelyet Takács Péter egészségügyi államtitkárral folytatott az orvosi ügyelet átalakításával kapcsolatban.

Sebők Éva elmondta, hogy sok szó esett a tervezett átalakításról. Az egyeztetésen kiderült, hogy sok információ nem jut el az önkormányzatokhoz és a polgármesterekhez.

– Magát az átalakítást a második negyedévben tervezik Békés vármegyében. Az államtitkár ezzel szemben elmondta, ez nem valósul meg ebben az időszakban, hiába mentek ki az értesítések az önkormányzatokhoz, hogy április elsejével megtörténik az átadás-átvétel. Azért nem indulhat el, mert nem érkeztek meg azok a járművek, ami a rendszer beindításához szükségesek lennének – sorolta Sebők Éva.

A képviselő beszámolója szerint Békésben a harmadik negyedévben indulhat el az új ügyeleti rendszer. Sebők Éva sajnálatosnak tartja, hogy megtörténik ez az átszervezés. Azt az álláspontot képviselni, amit a kistérségi társulásokban szereplő települések jeleznek felé.

– Még egy nagyon fontos információ, ami Orosházát érinti. Egy közeli hozzátartozómnak három hónapig tartott mire diagnózist kapott egy emlőcsomóval kapcsolatban. Ez annak volt köszönhető, hogy az orosházi kórházban található mammográfiai gép rossz volt. Az utolsó negyedévben kétszer történt meg, ezt jeleztem az államtitkárnak, aki megerősítette, hogy terveznek egy nagyobb egészségügyi gépbeszerzést. Arra számítok, hogy érkezni fog egy új eszköz érkezhet az intézménybe. Pozitív volt a visszajelzés ezzel kapcsolatban – mondta a képviselő.

Oravecz Nóra alpolgármester is tájékoztatta az orvosi ügyeletről. Pontos információval még nem rendelkeznek az átszervezésről. Hangsúlyozta, jelenleg probléma nélkül működik az Orosházi Kistérségi Többcélú Társulás fenntartásával működő orvosi ügyelet a településen.

– Engem a Békéscsabai Mentőállomásról kerestek meg, hogy mik azok az eszközök, amikre szükségük van. Megkérdeztem, hogy a jelenleg a tulajdonunkban álló orvosi eszközökkel mi a tervük, de erre választ nem kaptunk. A társulási ülésen folyamatosan téma az orvosi ügyelet. Mi már megkerestük az illetékeseket, hogy április elsejével vegyék át tőlünk az ügyeletet, amennyiben ez a szándékuk, de erre sem érkezett válasz. A mi információink az új rendszer sehol nem működik – fogalmazott Oravecz Nóra.

Az alpolgármester hozzátette, hogy meg nem erősített információk szerint Orosháza központi orvosi ügyelete megmaradna, azokkal a feltételekkel, hogy este tíz óráig orvos asszisztens és egy sofőr látná el a szolgálatot, majd este tíz órától reggel nyolcig egy mentőorvos sofőrrel.

– Ami biztos, hogy Orosházán marad az orvosi ügyelet, illetve a kórház, a mentőállomás és háziorvosok részéről a 24 órás segítségnyújtás. Amint több információnk van, azokat behozzuk a testület elé. Folyamatosan egyeztetünk a kistérségi társulás polgármestereivel, hiszen az orvosi ügyelet sokakat érint – mondta az alpolgármester.
– Ami szerintem fő probléma lesz, az a háziorvosok hozzáállása. Nem tudom, hogyan fogják őket kötelezni az ügyelet ellátására. Akik jelenleg is elvégzik a háziorvosi ügyeleteket – orvosok, ápolók, gépkocsivezetők – a továbbiakban is szívesen vinnék tovább ezt a feladatot, erről egyeztettem velük. Én azt mondom, mi is örülnénk, ha nálunk maradna az ügyelet, de úgy, hogy ne az önkormányzatok, hanem az állami finanszírozás emelkedjen meg annyival, amennyivel a települések hozzájárulnak jelenleg a működésünkhöz – zárta Oravecz Nóra.

Bodóczi András (DK) is elmondta észrevételeit a polgármesternek. A képviselő szerint a Máltai Játszótéren több játszótéri elem sem használható. Jelezte, hogy a Tass utcán a járdát annyira megrongálta az ott található fák gyökérzete, hogy balesetveszélyes ott közlekedni. A harmadik felvetése, hogy a Bercsényi utca 8 előtti téren korábban játszótér volt, de ottmaradt egy pad, egy asztallal, ami rontja a városképet. – Vagy bontsuk el, vagy újítsuk fel. Az utóbbi is jó megoldás, mert nagyon sok kisgyermekes család sétál a környéken – mondta Bodóczi.

Dávid Zoltán polgármester felkérte Benkő Ferenc vezérigazgatót, hogy intézkedjenek. A máltai játszótérrel kapcsolatban a vezetőt, Frankó Attilát kérte meg, hogy tájékoztassa a képviselőt.

Interpellációk

Fetser János egyik választ sem fogadta el.

Távolmaradások minősítése

A nyílt ülés végén Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy a legutóbbi testületi ülésen Olasz Mónika és Papp Róbert hiányoztak. Olasz Mónika ugyan orvosi papírral igazolta távolmaradását, ám azon a dátum nem stimmelt, így hiányzása igazolatlannak minősül. A DK-s Papp Róbert az SZMSZ szabályzatnak nem megfelelően munkahelyi igazolást hozott, így újabb igazolatlan hiányzást szerzett. Ez volt a kilencedik eset, így a szabályoknak megfelelően 15 százalékkal csökkentik a képviselői jövedelmét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.