- hirdetés -

Városunk számtalan értékkel rendelkezik, melyekre büszkék lehetünk. A Települési Értéktár őrzi ezeket.

Az Értéktár Bizottság 2013. október huszadika óta eredményesen működik városunkban. Azzal a céllal alakult meg, hogy lajstromba vegye az egyedi, megkülönböztetésre alkalmas, kiemelésre méltó helyi értékeket. Azóta folyamatosan bővül az Orosházi Települési Értéktár, mely sok elemmel büszkélkedhet. Ide sorolható például a búzacsíramálé, az orosházi kenyér, kolbász, kulcsos kalács, a nyolc tojásos száraztészta, az orosházi kacsa- és libamáj, az üvegipar, Mokry Sámuel, Justh Zsigmond, Thék Endre élete és munkássága.

A Települési Értéktárba lakossági javaslatok alapján kerülhetnek értékek. A javaslatokat az értéktár bizottság tárgyalja meg és bírálja el. A grémium legutóbb februárban tartott ülést, melyen újabb értékek felvételéről döntött.

Már az értéktár része a Jézus szíve római katolikus templom is (Fotó: oroshaza.hu)

Bekerült a listára a „Népi hímzés, népművészet, népi kézművesség” címmel felterjesztett, kulturális örökség
kategóriába sorolt érték, mely a régi magyar otthonok hangulatát idézi elénk hímzett falvédőivel. A „Jézus szíve római katolikus templom” címmel felterjesztett, épített környezet kategóriába sorolt érték. A templom alapkövét 1922. június 11-én, Jézus Szíve főünnepén helyezték el, a templomszentelést 1922. november 19-én tartották, azóta is városképünk egyik meghatározó épülete. A „Balogh Örse által készített – Orosháza épületeit ábrázoló – pasztellképek gyűjteménye” címmel felterjesztett, kulturális örökség kategóriába sorolt érték, mely gyűjtemény igazi kuriózum, mind az ötletet, mind a formátumot tekintve. A megörökített épületek helytörténetileg is nagy jelentőséggel bírnak. Negyedikként egy sportot is kitüntetett figyelmével a bizottság. Bekerült az orosházi helyi értékek közé a „magyarbiliárd” címmel felterjesztett, sport kategóriába sorolt érték, mely Orosházán is a sport és a szabadidő eltöltésének egyik népszerű formája.

A helyi értékek bővítésére az Értéktár Bizottság továbbra is várja a javaslatokat. Javaslatot tehet bárki. Az orosházi értéktár weboldalán megtalálhatják a javaslattételi lapot.




Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.