- hirdetés -

Úgy tartják, mindenki születik valamire, még a kutyák is. Lili valószínűleg azért jött le a földre, hogy embereken segítsen. Ha a Szikhát Kutyamenhelyen marad, biztosan nem tudja beteljesíteni a küldetését, Budavári Zsófia gyógypedagógus mellett viszont minden esélye megvan arra, hogy kitűnő terápiás kutya váljon belőle.

Lili olyan pici volt a menhelyre kerülésekor, hogy elfért a gondozók zsebében. Szegény kis keverék kutyust kínozták a bolhák, a bélférgek, mégis olyan elevenen és örömmel játszott, hogy azonnal az önkéntesek szívébe lopta magát.

– Még két hónapos sem volt, amikor hozzánk került – mesélte Pusztai Ilona menhelyvezető. – Egy állatvédő találta az út szélén, ő hozta be a Szikhátra. Amíg Zsófi örökbe nem fogadta, az egyik kolléganőnk gondozta, ő mindennap hazavitte a bohókás, energikus, nagyszájú Lilit, aki annyira picike volt, hogy elfért a zsebében.

2020 áprilisában Ilona megosztott egy képet Liliről a menhely közösségi oldalán. Zsófiának nagyon megtetszett a kis árva. Nem sokkal később, amikor adományt vitt a Szikhátra, rábeszélték, hogy vigye haza őt legalább egy éjszakára. Az egy éjszakából örökké lett.

Feltűnt, milyen jól tűri, ha dögönyözik a gyerekek

– Kutyában én még annyi gilisztát nem láttam, mint akkor benne. Több volt a féreg, mint maga a kutya – kezdte Budavári Zsófia, Lili örökbefogadója. – Miután sikerült orvosolnunk a problémát, beírattam egy békéscsabai kutyaiskolába, mégpedig egy olyan helyre, ahol terápiás kutyákat is képeztek. Egy idő után megkérdeztem, bevizsgálnák-e Lilit, vajon ő alkalmas-e erre a szerepre.

Ennek az ötletnek megvolt az előzménye, Zsófia ugyanis lovasterápiával is foglalkozik, és Lili már a kezdetektől fogva ott volt mellette munka közben. A gyógypedagógusnak feltűnt, hogy a kutyus mennyire jól, milyen szépen viselkedik a sérült gyerekek közelében. Tűrte, ahogy húzták-vonták, csipkedték a farkát, soha nem morgott, soha nem fordult utána senkinek.

– Tavaly júliusban felvettek Lilit és engem az Aktív Mancsok Segítőkutyás Egyesület terápiás kutya képzésre, idén áprilisban lesz a vizsga – folytatta Zsófia. – Igen komoly megmérettetés vár Lilire, hisz az alapengedelmességi vizsga mellett egy tizenhárom pontos vizsgafeladatsort is teljesítenie kell. Mondok néhány példát, hogy könnyebben el tudd képzelni, mit is kell tudnia egy terápiás kutyának. Az egyik feladatban két furcsán viselkedő ember közelíti meg őt, akik elkezdik dögönyözni, a tagjait húzgálni. A lényeg, hogy minden esetben nyugodtnak kell maradnia, és nem szabad helyet változtatnia. A csoportos feladatnál hat ember vesz minket körül, egyszerre közelítenek hozzánk, ők is hasonlóan megsimogatják őt, majd belenéznek a szájába. Ekkor is békésnek kell maradnia, akárcsak akkor, amikor közülük ketten kiabálni kezdenek mellette. Olyan szituáció is van, amikor belecsípnek vagy lábbal megemelik a hátsóját.

– Ezekre a próbákra azért van szükség, mert ilyen jellegű helyzetekkel nap mint nap találkozhat Lili, ha gyerekek közelében van. Bármi történjék is, ő nem karmolhat, nem haraphat, nem moroghat játék közben, sőt, kérésre vissza kell adnia a kapott játékokat. Akkor sem mutathat agressziót vagy félelmet, ha egy mozgássérült nekivezeti a kerekesszéket – folytatta Zsófia.

Mindezek mellett az ételmegtagadás képességét is bizonyítania kell Lilinek. Amikor szendvicset vagy májkrémes kenyeret tolnak az orra alá, neki nem szabad azt megnyalnia, megennie egészen addig, amíg a gazdája erre engedélyt nem ad. A csontpróbával zárul a vizsga, ami – laikus szemmel – igazi „kínzás” az állatnak. Ahhoz ugyanis tényleg komoly önuralommal kell rendelkeznie az ebnek, hogy miután kapott egy szép nagy, főtt marhalábszárcsontot, kiengedje azt a szájából a gazdája, majd a vizsgabiztos kérésére.

A Vörösmarty tagintézményeiben is találkozhatnak majd a diákok Lilivel

Zsófia jelenleg a Vörösmarty iskola három tagintézményében dolgozik gyógypedagógusként. A szakember a Czina iskolában tartott már korábban lovasterápiát, a gyerekek kitörő örömmel fogadták hatalmas vendégüket. A közösen töltött idő jó hatással volt a gyerekek mozgásfejlődésére, kognitív képességeik és szociális kapcsolataik fejlesztésére.

– Az állatasszisztált terápia önismeretet fejleszt, örömet okoz, felelősségvállalást erősít, javítja az érzékelést, az észlelést és a koncentrációs képességet is legyen szó szaglásról, hallásról, látásról vagy épp tapintásról. A vizsga után Lilit is szeretném magammal vinni a tagiskolákba terápiás órákra. Egy kutyust könnyebb mozgatni, mint egy lovat, ez tény, ahogyan az is, hogy az állatok két-három óra terápia után elfáradnak, így ennél többet nem lehet velük dolgozni egy nap. Tapasztalom, hogy a gyerekek sokkal szívesebben dolgoznak egy kutya jelenlétében. Lili lesz az ösztönző a számukra, ha ő velem lesz, a diákok nem érzik majd annyira fárasztónak a délutáni foglalkozásokat. Hatásosabban lehet fejleszteni valakit egy állat jelenlétében. Lili feloldja bennük a szorongását, és a jelenlétében magabiztosabbá válnak. Nemcsak a gyerekekre, hanem szinte mindannyiunkra igaz az, hogy sokkal könnyebben nyitunk egy állat felé, mint egy ember felé. Benne megbízhatunk, ő mindig őszinte lesz velünk, és olyannak fogad el bennünket, amilyenek vagyunk. Ő feltétel nélkül szeret minket – tette hozzá Budavári Zsófia.

A Szikhát Kutyamenhely továbbra is várja az állatbarátok támogatását!

Bankszámlaszám: 11733041-20038069
Adószám:
18383678-1-04

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.