- hirdetés -

A Magyar Falu Program keretében több mint 2600 hátrányosabb helyzetű, legfeljebb 5000 fős lélekszámú településen igényelhető a falusi CSOK. Azt viszont kevesen tudják, hogy tanyán, birtokközponton élők is igényelhetik ezt a támogatást. Írjuk a részleteket.

Arról, hogy mi számít tanyának, a jogszabály így fogalmaz: a település külterületén fekvő, legfeljebb 1 hektár nagyságú olyan földrészlet, amelyhez a föld mellett növénytermesztés és állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és terméktárolás célját szolgáló lakó- és gazdasági épület, illetve ilyen épületcsoport is tartozik, vagy az olyan földrészlet, amely az ingatlan-nyilvántartásban tanyaként szerepel.

– Tehát a falusi CSOK támogatásával nem csak a jogszabályban nevesített kistelepüléseken lehet ingatlant vásárolni, bővíteni, felújítani, hanem akár egy nagyobb város külterületén is, amennyiben maga az ingatlan megfelel a CSOK rendelet egyéb feltételeinek is a bővítést, felújítást vagy korszerűsítést követően – fogalmazott Fekécs Levente pénzügyi tanácsadó.

Amennyiben vásárlással egybekötött korszerűsítés, felújítás történik, akkor a támogatás összege a következő:

  • 1 gyermek esetében 600.000 Ft.,
  • 2 gyermeknél 2.600.000 Ft.,
  • 3 vagy több gyermeknél 10.000.000 Ft.

Fekécs Levente elmondta, hogy ennek az összegnek a felét a vásárlásra, a másik felét pedig korszerűsítésre kell költeni, de ha az ingatlan ára nem éri el a támogatási összeg felét, akkor a kisebb összeg feletti pénz felhasználható a korszerűsítésre. Egy példával szemléltetve, ha a tanya ingatlant hárommillió forintért meg lehet vásárolni, és a támogatás összege tízmillió forint, akkor hétmillió forint költhető el a felújításra, korszerűsítésre.

– Természetesen a már korábban megvásárolt külterületi ingatlan is felújítható, korszerűsíthető a támogatással, erre a CSOK támogatás fele (1 gyermek esetében 300.000 Ft., két gyermeknél 1.300.000 Ft., három gyermeknél 5.000.000 Ft. összegben), ami az itt életvitelszerűen élők számára kiváló lehetőség. További támogatás az ilyen munkálatok közben felmerült számlák ÁFA tartalma, ami szintén visszaigényelhető, sőt ez a munkálatok során a CSOK-al együtt támogatásnak minősül – mutatott rá a szakértő.

Nézzünk erre egy gyakorlati példát

A tanya ingatlan korszerűsítése az elfogadott költségvetés szerint 6.350.000 forintba kerül, jelen esetben akkor a támogatás összege három gyermek esetén 5.000.000 Ft. CSOK és 1.350.000 Ft. ÁFA visszatérítés, és így a szükséges önerő 0 Ft.

Így önerő nélkül egy 6.350.000 forintos beruházást valósíthat meg az igénylő a tanya ingatlanon. Azt azonban érdemes tudni, hogy a CSOK és az ÁFA folyósítása utólagos, a beruházás során keletkezett számlák ellenében történik, így valamennyi saját erőre szükség lehet. A támogatás akár több részletben is lehívható, így ha valaki csak kisebb összeggel rendelkezik egyszerre, a beruházást akkor is el tudja végezni.

– Összességében ez nem egy rossz lehetőség, ráadásul – és ezt is kevesen tudják – az esetleges BAR (KHR) listán szereplés nem kizáró tényező a támogatásnál, csak a kormányrendeletben foglalt személyi és tárgyi feltételek számítanak – hívta fel a figyelmet Fekécs Levente.

Hozzátette, hogy a támogatások pontos feltételeivel és az igénylés módjával kapcsolatban érdemes vagy a bankokhoz, vagy függetlenül működő pénzügyi tanácsadókhoz fordulni. Utóbbiak nem csak a tájékoztatással, hanem az igénylések elkészítésével és benyújtásával is tudnak segíteni ügyfeleiknek. Ez utóbbi a bonyolult szabályok és nyomtatványok miatt különösen jó lehetőség a laikusok számára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.