- hirdetés -

Egyre szélesebb Magyarországon a családtámogatások rendszere. Ennek egyik eleme a Babakötvény, amelynek éves kamata február elseje óta emelkedett, már 17,5 százalékos. Ma ez a legkedvezőbb kamatozású megtakarításai forma.

Kezdjük az elején, mi is az a Babakötvény. Ez egy olyan megtakarítási lehetőség, amivel a szülők gondoskodhatnak arról, hogy gyermekük egy biztos pénzalappal kezdje el a felnőtt életét. A kötvény akár néhány ezer forintos, rendszeres befizetés mellett, magas éves hozammal és állami támogatással biztosítja a kezdőtőkét. Minden 2005. december 31. után született belföldi gyermek és 2017. június 30. után született külföldi gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad. Jelenleg már 300 ezer gyermeknek gyűjtenek megtakarítást az adó-, járulék- és illetékmentes Babakötvényben. Ezek összege eléri a 200 milliárd forintot is.

Orosházán is egyre népszerűbb ez a lehetőség. Az általunk megkérdezett szülők jó kezdeményezésnek tartják, amivel valamennyi induló tőkét biztosíthatnak gyermekük számára. Előfordul olyan, hogy valaki csak az alap életkezdési támogatást kamatoztatja, de akiknél lapunk érdeklődött, ők átlagosan 5 ezer forintot helyeznek el a számlán havonta. Ez a becsült összeg a februárban megemelkedett éves 17,5 százalékos kamat mellett több mint kétmillió forintra tehető mire a gyermek eléri a 18 éves kort. Nézzünk egy nagyobb összegű példát is: amennyiben valaki 15 ezer forintot fizet be havonta, akár több mint hatmillió forintot vehet fel később. A számlát a gyermek szülein túl más hozzátartozója vagy más törvényes képviselője, valamint 16. életévét betöltött gyermek maga is megnyithatja.

Illeszkedve a kormány családtámogató törekvéseihez az orosházi önkormányzat is kiemelten támogatja a kisgyermekes családokat. A város nevében Dávid Zoltán polgármester minden évben köszönti a legifjabb orosháziakat, minden érintett család 18 ezer forint értékű ajándékcsomagot is átvehet a Babaköszöntő ünnepség keretében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.