- hirdetés -

Az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola tanulói csatlakoztak az országosan meghirdetett „Lélekmozgató” programhoz. A Magyar Parasport Napja alkalmából az elfogadás fontosságára irányították rá a diákok figyelmét.

Az orosházi intézmény tanulói számára nem teljesen ismeretlen a terület, mivel minden év őszén részt vesznek az orosházi Vadvirág-Esély Klub programjában, ahol sérült emberekkel együtt sportolnak a tanítványok.

– Jelen programmal az volt a célunk, hogy érzékenyítő tevékenységeken keresztül megtapasztalhassák, átérezhessék a tanulóink a fogyatékkal élők nehézségeit, egyben megértették, hogy a sportolás, mozgás iránti lehetőségek mindenki számára adottak, nem szabad feladni az egészséges életmódra történő törekvést. Testnevelésóra keretein belül diákjainknak lehetősége volt az ülőröplabda, csörgőlabda-játék, az asztalitenisz ülő módban történő kipróbálására. Etikaórán prezentációk segítségével megismerkedhettek paralimpikonjaink remek teljesítményeivel, akik sportági eredményeikkel példát mutatnak kitartásukkal, akaraterejükkel, elszántságukkal, céltudatosságukkal – adta hírül Takácsné Móricz Sára tanítónő.

Rendhagyó testnevelésórán vettek részt a tanulók (fotó: iskola)

A foglalkozások által szerették volna elérni, hogy tanítványaik saját bőrükön tapasztalják meg, mozgásukra hogyan hathat egy-egy testrész akadályoztatása. Ezzel együtt pedig elfogadják, segíteni tudják majd megváltozott mozgásképességű társaikat, képesek legyenek átérezni helyzetüket. Legyenek büszkék a fogyatékkal élők sporteredményeire, és az ő akaraterejükből, kitartásukból erőt merítve formálják, építsék saját életüket.

A Magyar Paralimpiai Bizottság honlapján ismertetik, az Országgyűlés 2017. december 12-i ülésén egyhangúlag megszavazta a Kulturális Bizottság ötpárti kezdeményezését. Hivatalosan is országos napja lett a magyar sportnak, a magyar parasportnak, a magyar diáksportnak, és a módosító javaslat megszavazása után, a magyar siketsportnak. A Magyar Parasport Napját ezentúl minden évben február 22-én ünnepeljük, a dátum választása szimbolikus, hiszen ezen a napon, 1970-ben alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, a Mozgásjavító Intézmény falai között. A Lélekmozgató programhoz évente mintegy 600 intézmény csatlakozik országszerte.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.