- hirdetés -

Manapság is előfordul, hogy találkozunk egy-egy társkereső hirdetéssel az újságban. Ezek között leginkább középkorú férfiak és nők keresik leendő párjukat különböző feltételek mellett. Több mint 80 évvel ezelőtt azonban teljesen máshogy nézett ki egy ilyen rovat az újságban.

Minden héten érkezik az újság, és minden alkalommal kíváncsiságból átnézem a társkeresőt. Általában középkorú férfiak és nők keresnek maguknak káros szenvedélyektől mentes társat, sokszor megemlítve, hogy csak és kizárólag komoly kapcsolatra, megadva a számukra elfogadható életkor tartományát is. Emellett szép számmal előfordulnak a „tapasztalt hölgyek” hirdetései is. Néha pedig ezektől eltérő írások is megjelennek, volt például, aki a mohácsi búsójárásra keresett kifejezetten párt magának. Manapság el sem tudnánk képzelni, hogy valaki a keresetéről, házának méretéről adjon információt, sőt, hogy egy 19 éves fiatal lány ilyen módját válassza a társkeresésnek a rengeteg applikáció mellett. Több mint 80 évvel ezelőtt az Orosházi Friss Hírek egy 1939-es számának Házassági posta című rovatában azonban pont ilyen, és ehhez hasonló hirdetések fordultak elő a legnagyobb számban.

Orosházi Friss Hírek, 1939

Gazdálkodó 19 éves leánya vagyok, házasság céljából bármilyen foglalkozású férfi ismeretségét keresem. Hozományom ötvenezer pengő érték. Benősülés lehetséges. Levelet Tanyai leány jeligére.”

Negyvenkét éves özvegyasszony vagyok, leányom húsz éves. Vagyonunk értéke hatvanezer pengő. Férjhez mennénk olyan egyénekhez, aki meg tudna bennünket becsülni. Levelet Anya és leány jeligére a kiadóba.” – írja az akkori Házassági posta rovata.

A telefonszám helyett itt egy jeligére várták a jelentkezőket. A hirdetők között általában több volt a fiatal legény vagy leány, de ugyanúgy előfordultak özvegyek és elvált emberek is. A nők hozománya és a férfiak vagyona azonban minden alkalommal szerepelt a hirdetésben, sokszor azt is megemlítették hány hold földdel rendelkezik az illető, hátha így könnyebben szereznek párt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.