- hirdetés -

Több településen is lehetőség nyílt vagy nyílik véradásra a napokban Békés vármegyében. Az érdeklődők keddenként és csütörtökönként Orosházán is segíthetnek beteg embertársaikon.

Az Orosházi Véradó Állomáson a héten két alkalommal, február 21-én (8 és 12 óra között) és február 23-án (szintén 8 és 12 óra között) lehet vért adni, de a Magyar Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezete minden hónap első csütörtökjén lehetőséget ad a napközben dolgozó, de segíteni szándékozó embereknek is a véradásra, ilyenkor 12 és 18 óra között várják őket. Emellett évente többször szerveznek véradásokat a környező településeken is.

Tóth Zoltánné, a szervezet igazgatója elmondta, hogy minden 18. életévét betöltött felnőtt ember elmehet vért adni, aki elérte az 50 kilogrammos testsúlyt, egészségesnek érzi magát és olyan döntést hozott, amivel segíteni szeretne másokon. Az érkezőknek TAJ-kártyát és személyi igazolványt kell magukkal hozniuk, emellett kitölteni egy nyilatkozatot. Ezután laborvizsgálat és orvosi vizsgálat vár rájuk a tényleges vérvétel előtt.

Tóth Zoltánné, a Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezetének vezetője ismertette a tudnivalókat (Fotó: Horváth Bence)

Mint mondta, azon kívül, hogy jó dolog a segítség, 3 életet is megmenthetnek, a véradás egyben jó szűrővizsgálati lehetőség.
– Mindig várjuk Orosházáról és környékéről a véradókat, a tavalyi évben is mintegy 3200-an jelentek meg a térségből. A megyében járva és országszerte kevés az olyan véradó helyiség, ami kifejezetten erre a célra épült, de az orosházi ilyen. Ez is egy fontos szempont, hogy megfelelően kiszolgálhassuk az ide érkezőket – árulta el.

Hozzátette, továbbra is igyekeznek az összes lehetséges fórumon felhívni a véradás iránt érdeklődők figyelmét. A Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet szombaton a Petőfi Művelődési Központban rendezi meg jótékonysági bálját, a társadalmi esemény bevételét a Véradó Állomásnak ajánlják fel, amiből a véradáshoz szükséges eszközöket szereznek be. Hiszen a véradók megérdemlik, hogy korszerű eszközökkel vegyék őket körül.

Kedd délelőtt is sokan mentek segíteni, volt aki már a 30. alkalommal (Fotó: Horváth Bence)

A jó családi példát követték

Szentandrászki Gabriella éppen a 30. véradásán vett részt kedd reggel. Kérdésünkre elmondta, hogy egyetlen alapvető célja van ezzel a tevékenységgel: más embereken segíteni. Példaként a szülei szolgáltak számára, akik szintén rendszeres véradók voltak. Ezt a példát pedig ő maga is igyekszik továbbadni, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy kedden fia, János is részt vett a véradáson, a fiatalember is már tíznél több alkalommal segített másokon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.