- hirdetés -

Zenés utazásra invitálta Orosháza komolyzene kedvelő közönségét csütörtök este Petőfi Művelődési Központ. A Térzene Program keretében rendezett koncert több okból is különleges volt.

Megtelt a Szokolay terem, ahol ezúttal a nagyok mellett az orosházi kis művészek is a közönség elé léphettek. Az est sztár fellépői – Kohut Petra és Kató Árpád gitárművészek – mellett a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola diákjai is bemutatkozási lehetőséget kaptak. Mint a koncert szervezője, B. Imre Júlia elmondta, nagy nap volt ez Felföldiné Tóth Erika kis tanítványai számára.

– Úgy gondoltuk, hogy ez egy jó alkalom, hogy a gitár, mint hangszer összehozza a különböző generációkat. A gyerekek a művészek játékát hallva, látva képet kaphatnak, hogy hová fejlődhetnek, illetve ez egy lehetőség számukra, hogy kiforrott, nagy művészekkel szerepeljenek egy koncerten – mondta el a szervező.

Orosházán is nagy sikert aratott a nagyszerű duó, Kohut Petra és Kató Árpád játéka (Fotó: Horváth Bence)

A csütörtöki koncerten, a gyerekek után lépett a közönség elé az ArTpeggio klasszikusgitár-duó – Kohut Petra és Kató Árpád gitárművészek. Ők vitték el a zene hangjain egy meseszép utazásra a közönséget különböző zenei korszakokba, a reneszánsz kortól egészen a XXI. századig.

Kohut Petra orosházi művész, aki számára mindig különleges élmény hazatérni és orosházi közönség előtt játszani. Huszonöt éve gitározik. Őt is a híres orosházi hármas iskola nevelte ki, ide járt ének tagozatra, és a Liszt Ferenc Alapfokú Művészetei Iskolában Varga Zsolt növendékeként szeretett bele igazán a gitározásba. Majd, ahogy ő fogalmazott „cikkcakkban” bejárta az országot. A szegedi konzervatórium befejezése után Győrben jár főiskolára, majd a diploma után Pestre költözött, ahol a Weiner Leó Zeneiskolában kapott állást. Azóta is ott tanít, közben pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, vagyis a zeneakadémián is megszerezte diplomáját klasszikus gitárból. Mint a koncert előtti interjúban elmondta, fontos céljának tartja, hogy a klasszikus zenét és a hallgatóságot még közelebb hozzák egymáshoz. Ez egy elég szoros napirenddel jár együtt:

Természetesen ott tapsolt a nézők soraiban Kohut Petra édesapja, Kohut Béla festőművész (középen) is (Fotó: Horváth Bence)

– Korán kell kelni, annak ellenére, hogy a tanítás csak délután kezdődik a zeneiskolában. Délelőtt gyakorlok, utána estig tanítok, miközben igyekszünk a próbákat is beiktatni a programba. Jó ez így együtt, hogy koncertezünk is. Úgy érzem, csak a tanítással nem lenne kerek a dolog. Jó megélni a sikert a színpadon, de ugyan olyan boldog vagyok akkor is, ha valamelyik tanítványom szerepel szépen – tette hozzá.

Ahogy várható volt hatalmas sikert arattak az orosházi gitárművész palánták és vastaps búcsúztatta a Kohut Petra – Kató Árpád duót is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.