- hirdetés -

175 ember indult el január 21-én a mezőhegyesi Polgármesteri Hivatal elől, hogy teljesítse a több mint 30 kilométeres túrát, melynek célállomása Tótkomlós volt. Hivatásos, tartalékos, és nyugdíjas katonák, kadétok, illetve civilek is csatlakoztak ahhoz a menethez, amellyel a Don-kanyarnál harcolt katonákról emlékeznek meg.

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a Békés menetszázad Doni emléktúráját. A Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ) Békés Vármegyei Szervezete és a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület közösen szervezte meg a túrát, amely Mezőhegyesről indult és Tótkomlósig tartott. Ezzel a Don-kanyarnál történt eseményekről emlékeznek meg, ahol 80 évvel ezelőtt szenvedett vereséget a II. magyar hadsereg.

– Nagyon sok ember megsínylette a háborút, amelynek emlékére ezt a menetet tartjuk. Első alkalommal 30 fő vett részt a Békés vármegyei túrán, ma pedig több mint 100 emberre számítunk. Vannak hivatásos, tartalékos és nyugdíjas katonák, illetve minden kadétiskolákból érkezik néhány fő – mondta Antal László a MATASZ Orosháza Városi elnöke, hagyományőrző alezredes – Mellettük további 4 fő érkezett a németországi Oberpfalz-i Megyei Szövetségtől, akikkel testvérkapcsolatot alakítottunk ki – tette hozzá.

A megnyitón visszaemlékeztek a 80 évvel ezelőtt történt eseményekre, a magyar hadsereg -30 fokban való küzdelmeire, majd Pap István Tibor Mezőhegyes polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Ezután Nagy Zoltán nyugállományú ezredes olvasta fel Magyarország honvédelmi miniszterének, Szalay-Bobrovniczky Kristóf levelét.

Viczián Zoltán, a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület elnöke elmondta, összesen 175-en gyűltek össze a túrára. Mindez kiemelkedő, hiszen soha ennyien még nem vettek részt ezen az eseményen.

– Az egyesület feladata a túraútvonal megszervezése, az önkormányzatokkal való kapcsolattartás volt. Célunk, hogy minden évben új útvonalon menjünk végig, így új emlékhelyeket fedezzünk fel Békés vármegyében. Azért gondoltunk Mezőhegyesre, mert ezen az útvonalon még nem jártunk. Az önkormányzatokkal való egyeztetés után 14 emlékhelyet választottunk ki, ezeket látogatjuk meg a túra során, és mutatjuk ki tiszteletünket ma is az elesett hősök iránt – mondta Viczián Zoltán.

Lipták József, a 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka elmondta, kötelezettségüknek érezték, hogy részt vegyenek az emléktúrán. Hozzátette, az állományból több mint 30 fővel csatlakoztak a menethez és reményeik szerint mindannyian teljesíteni fogják a 32,7 kilométeres útvonalat.

A 80 éves évfordulóra teljesen új emlékhelyeket szerettek volna meglátogatni. Az emlékmenet résztvevői először a mezőhegyesi Csekonics térre látogattak el, ahol két koszorút helyeztek el. Ezután a temető felé vették az irányt, ahol 150 mécsest gyújtottak meg a hősi halottak sírjai mellett. Az utolsó állomás Mezőhegyesen a Szent György tér volt, ahonnan az emlékmű megkoszorúzása után Pitvaros felé vették az irányt. Innen Csanádalbertibe, Ambrózfalvára, Nagyérre, majd a túra utolsó állomasaként Tótkomlósra érkezett a DON-80’ emléktúra.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.