- hirdetés -

Megtartották az év első testületi ülését a képviselők. A január 19-ei eseményen arról is döntöttek a városatyák, hogy az önkormányzat biztosítja a gyógykezelésre járók számára a kijutást Gyopárosfürdőre.

A létszám ezúttal szinte teljes volt, Molnár Béla alpolgármester előre jelezte távolmaradását. Dávid Zoltán polgármester szerint a testület határozatképes.

A napirendi pontok előtt az ülést vezető polgármester kezdeményezte az Orosháza-Gyopárosfürdő Gyógy-, Park-, és Élményfürdő valamint a Rendelőintézet közötti buszjárat működtetésének önkormányzati átvállalása című előterjesztés felvételét a napirendek közé. Az MSZP-s Fetser János szintén kérte, hogy az ülés végén egy plusz napirendi pontban feltehessék kérdéseiket a képviselők. Dávid Zoltán polgármester egyetértett, ahogy a testület többi tagja is. Egyhangúlag szavazták meg a pontokat.

Fotó: Horváth Bence

1. Orosháza-Gyopárosfürdő Gyógy, Park-, és Élményfürdő valamint a Rendelőintézet közötti buszjárat működtetésének önkormányzati átvállalása. Az előterjesztés itt található.

A Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet a Gyopárosfürdőn található rehabilitációs központban száraz és vizes kezeléseket biztosít. A kezelésekre járó betegek kijutását is az intézmény oldotta meg, ám a továbbiakban ezt nem tudják vállalni. Felmerült a kezelések megszüntetésének lehetősége is, ezért dr. Duray Gergő intézményvezető az önkormányzathoz fordult segítségért.

Dr. Duray Gergő, a Dr. László Elek Kórház intézményvezetője (Fotó: Horváth Bence)

Dávid Zoltán polgármester tájékoztatójában elmondta, hogy ezért is került olyan gyorsan a testület elé ez a kérdés, mert a lakosság és Gyopárosfürdő egyaránt fontos, hogy továbbra is biztosított legyen a kezelés. Néhány egyeztetés után megoldást is találtak a problémára. Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt-vel együttműködő Activate Service Kft. felajánlott egy kilencfős kisbuszt, a felmerülő költségeket pedig a város biztosítja.

Oravecz Nóra alpolgármester megköszönte az Activate Service Kft segítségét, amiért felajánlotta a járművet. Az alpolgármester elmondta, hogy a költségvetés elfogadása után március elsejétől a betegek a vizes kezelésekre az önkormányzat segítségével juthatnak ki. 

– Ez a lakosságon túl Gyopárosfürdőnek is nagyon fontos – húzta alá Oravecz Nóra.

Oravecz Nóra alpolgármester (Fotó: Horváth Bence)

Fetser János (MSZP) úgy gondolja, a kisbuszt biztosító cégnek is megvan az érdekeltsége abban, hogy megoldás szülessen erre a problémára. A szocialista politikus szerint olyan már nincs, hogy ingyenesen biztosít valaki egy ilyen járművet. Hozzátette: támogatja az előterjesztést, annak ellenére, hogy nem 23 főt szállít, mint korábban. Örömmel vette, hogy a városvezetés a bizottsági ülésen biztosította a képviselőket arról, hogy amennyiben szükséges, akkor módosítanak a menetrenden és több járatot is indítanak, ami a fürdőnek és a kórháznak is egyaránt előnyös lehet.

Ezt követően egyhangú döntés született, mind a 15 képviselő igennel szavazott.

2. Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról. Az előterejesztés ide kattintva olvasható.

Kérdés, vita nem volt ebben a kérdésben,12 igen és 3 tartózkodás mellett fogadták el a napirendi pontot.

3. Az OrosCafe Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetőjével kapcsolatos döntés meghozatala. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

A független Raffai János arról érdeklődött, hogy mi indokolja Nánási János főszerkesztő fizetésemelését. Dávid Zoltán polgármester – ahogy a bizottsági ülésen is – elmondta, hogy három éve nem történt korrekció a fizetésében ezt pótolja most a testület. Raffai János hozzátette, nem vonja kétségbe, hogy szükség van béremelésre, de a mértékén lehetne vitatkozni. 

Ezúttal minden ellenzéki képviselő megjelent az ülésen (Fotó: Horváth Bence)

Az előterjesztést végül 10 igen 5 tartózkodás mellett elfogadták.

4. Helyi menetrend szerinti autóbusz közlekedésre vonatkozó megállapodás jóváhagyása. Az előterjesztés itt található.

Kérdés, észrevétel nem volt. Szavaztak: 13 igen, 2 tartózkodás.

5. Döntés az Orosháza belterület 835/2. hrsz-ú ingatlan hasznosításával kapcsolatos elszámolás elfogadásáról. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Kérdés észrevétel nem volt: 14 igen 1 tartózkodás. Elfogadták az előterjesztést.

Fotó: Horváth Bence

6. Kérdések

Folyamatban a probléma elhárítása

Fetser János (MSZP) jelezte, hogy egy éve nem működik a Garzonbérlők házában a lift. A szocialista politikus szerint erre megoldást kell találni, az ott élő hátrányos helyzetű családok érdekében. 

Benkő Ferenc, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a lift működőképes. Egyedül azért nem tudják jelenleg üzemeltetni, mert nem találtak olyan céget, amely egy esetleges meghibásodás miatt tíz percen belül el tudja hárítani a problémát. Folyamatosan keresték a lehetőségeket, de azok túlságosan költségesnek bizonyultak. 

Benkő Ferenc, a VÜRT vezérigazgatója (Fotó: Horváth Bence)

– Találtunk egy olyan céget, amelynek talán Orosházán is van ügyelete. Kértünk egy ajánlatot, a cég szakemberei felmérik a lehetőségeket és ha minden feltétel adott megszülethet a megállapodás – tette hozzá Benkő Ferenc.

Dávid Zoltán polgármester is azt kérte a vezérigazgatótól, hogy minél előbb helyezzék újra üzembe a liftet. A városvezető szerint az ott élő mozgássérült, illetve idős emberek jogos igénye ez.

Fetser János jelezte azt is, hogy a Garzonbérlők házában élők segítséget kértek, mert hónapok óta nem képesek fizetni a megemelkedett áramszámlát. Mivel az épület a kórház tulajdona, a rezsi elszámolása nem a lakossági áraknak megfelelően történik. A probléma megoldásában Fetser János kérte a körzetet képviselő Kovács Péter segítségét, aki a városvezetéssel közösen igyekszik megoldást találni az ott élők gondjára.

Korszerűbb világításon dolgozik az önkormányzat

A jobbikos dr. Szabó Ervin egy Végköz utcában lakó család problémáját tolmácsolta. A gondjukkal – miszerint nincs közvilágítás és kövezett út az utcában – már jártak az önkormányzatnál is. A képviselő arról érdeklődött, hogy áll jelenleg az ügy.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy tisztában vannak azzal, hogy a jelenlegi csapadékos időjárás miatt nehezebb a földutas utcákon közlekedni, ám jelenleg nincs forrása arra az önkormányzatnak ezek leaszfaltozására.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy korszerűbb világítás felszerelésén dolgoznak (Fotó: Horváth Bence)

A közvilágítással kapcsolatban elhangzott, hogy a megnövekedő energiaárak miatt az önkormányzat szakemberei keresik az energia- és költséghatékonyabb megoldást. Tervezik, hogy LED-es izzókat szerelnek fel, ahol erre van lehetőség, ez megoldás lehet a Végköz utcában lakók számára is.

Segítenek a tűzkárt szenvedett családon

Szabó Ervin érdeklődött a Vajda utcai tűzesettel kapcsolatban is, ahol teljes terjedelmében égett egy parasztház melléképülete. A jobbikos képviselő elmondta, hogy érintett volt a főépület is, ami ázik. 

– Szükségük lenne, tetőre, fóliára, gerendára, hogy ezt elhárítsák. Bízok a polgármesterben és hivatalban, hogy mihamarabb tudnak ebben segíteni – tette hozzá a képviselő.

Dávid Zoltán polgármester megerősítette, hogy tudnak a problémáról, amellyel Oravecz Nóra alpolgármester foglalkozott. Kiderült, hogy a bajba jutott család albérletben él ott.

– A család már járt bent a hivatal szociális osztályán, ahol a segélyt megkapták. Egyeztettünk dr. Burai Mihály jegyzővel és felvesszük a katasztrófavédelemmel a kapcsolatot, hogy segítsenek lefóliázni a tetőnek azt a részét, amely megrongálódott a tűzben. Amennyiben a tűzoltók nem tudnak segíteni, a Városüzemeltetési Zrt munkatársai végzik el a feladatot – tájékoztatta a fejleményekről a képviselőket Oravecz Nóra.

A jegyző kiegészítette, hogy pontosan az ilyen esetek miatt módosította a testület tavaly decemberben az önkormányzat a város szociális rendeletét. Így hatékonyabb, pénzügyi támogatással képesek segíteni a nehéz helyzetbe került orosháziakat.

– Elképzelhetőnek tartom, hogy biztosítás is volt az ingatlanra, ami a károkat fedezheti. Ennek a tisztázását is vizsgálnunk kell – tette hozzá dr. Burai Mihály.

Fotó: Horváth Bence

Távolmaradások minősítése

Dávid Zoltán polgármester az ülés végén tájékoztatta a képviselőket arról, hogy tavaly december 15-én a DK-s Papp Róbert és a jobbikos dr. Szabó Ervin hiányzott az ülésről. Távolmaradását az SZMSZ-nek megfelelően csak utóbbi képviselő tudta igazolni. Papp Róbert így ismét igazolatlanul hiányzott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.