- hirdetés -

A doni katasztrófa nyolcvanadik évfordulója alkalmából újra emlékmenetet szervez a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Békés Megyei Szervezete és a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület.

Megyei szinten hatodik alkalommal rendezik meg január 21-én a Doni Emléktúrát, emlékezve a Don-kanyarban helytállt és hősi halált szenvedett magyar katonákra. Az idei emléktúra kiinduló pontja Mezőhegyesen, végcélja pedig harmincegy kilométer megtétele után Tótkomlóson lesz.

A Békés menetszázad tagjai Mezőhegyesen, a Centrál étteremnél várják a csatlakozni kívánó emlékezőket negyed nyolc és háromnegyed nyolc között. A Csekonics téren lesz a Don 80 Emléktúra megnyitása, parancsfelolvasás, majd a résztvevők elindulnak a Mezőhegyes-Pitvaros-Csanádalberti-Ambrózfalva-Nagyér-Tótkomlós útvonalon.

Az emlékmenet egyik szervezője, Viczián Zoltán elmondta, azért esett a választás erre az útvonalra, mert a Békés vármegyében eddig szervezett hasonló menetek nem érintették ezt a részt és szerették volna, ha a résztvevők az itteni emlékhelyeket is megismerhetik, illetve ezek az emlékhelyek se vesszenek a feledés homályába.

– A földutak jelenlegi állapota miatt a túrát a párhuzamos kerékpárutakra, illetve a kisebb forgalmú közutakra terveztük. Több résztávra osztottuk a 31 kilométert. Sokan leszünk, akik az egész túrát teljesítik, de bárki csatlakozhat a menethez, bármelyik megállási pontnál. Aki legalább két résztávot teljesít, megkapja a felkeresett emlékhelyeket leíró vezető füzetet és egy, a túra teljesítését igazoló jelvényt. Pitvaroson és Ambrózfalván meleg itallal és egy kis harapnivalóval frissíthetik magukat a túrázók. Antal László hagyományőrző alezredessel, a Békés menetszázad parancsnokával, a felkeresendő emlékhelyek listáját úgy állítottuk össze, hogy a tisztelgés, a koszorúzás mellett, az állomáshelyeken kapjanak személyes emlékeket, történeteket is a hősök rokonaitól a résztvevők – tájékoztatott Viczián Zoltán.

A szervezők szeretettel várnak mindenkit az emléktúrára, akár az egész távot, akár csak néhány résztávot teljesítenek. Mivel a túra vége belecsúszhat az alkonyatba, a teljes túrát vállalók mindenképp hozzanak magukkal láthatósági mellényt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.