- hirdetés -

A Térzene program keretében adott karácsonyi koncertet szerda este a Vörösmarty Mihály Általános Iskola két kórusa, a Tóth Margit vezette Kicsinyek Kórusa és a Pörneki Attila által dirigált Kodály Zoltán Gyermekkórus.

A szerda esti kórushangverseny eredetileg egy koncert lett volna, de akkora volt a közönség érdeklődése, hogy a szervezők – egyeztetve az iskolával és a karnagyokkal – az eredeti, 18 órai koncert elé beiktattak még egyet, 17 órától.

A Kicsinyek Kórusa lépett elsőként a nagyérdemű elé. Mint megtudtuk, a negyven fős kórusból egy rejtélyes betegség miatt csak húszan tudtak színpadra lépni. Műsorukban elhangzott: Ó, gyönyörű szép titokzatos éj – magyar karácsonyi ének – Karácsonyi bölcsődal – Farkas Ferenc feldolgozása. Kodály Zoltán: Rossz a Jézus kis csizmája (népdalfeldolgozás) – Bárdos Lajos: Száguldó szánkó – Mennyből az angyal. Farkas Ferenc feldolgozása.

A Kicsinyek Kórusa karnagya Tóth Margit elmondta, a Vörösmarty iskola ének-zene tagozatos gyermekei a zenei nevelés által olyan többletet kapnak, mely egyedi Orosházán. A zenei tagozaton tanuló gyermekek olyat tudnak, melyet városunkban más gyerekek nem.

– Ebben, az ének-zene tagozatban egyedülálló érték rejlik, hiszen a lelket, az elmét és a közösséget egyformán építi, és a célhoz vezető út is tele van nem csupán feladattal, hanem élménnyel és gyönyörűséggel. Hálás vagyok a szülői közösségnek, akik a gyerekek mögött állnak és igazi társaink. Köszönöm szépen kollégáim segítségét, akikre mindig számíthatunk a háttérmunkákban. Úgy gondolom, hogy csak létszámban, de nem lelkesedésben voltunk kevesebben – tette hozzá a tanárnő.

A műsor utolsó darabjában együtt a kicsik és a nagyok (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Csak egyetérteni tudunk – a kicsik szerda este igazán nagyok voltak.

A másodikként fellépő Kodály Zoltán Gyermekkórust vezető Pörneki Attila nagy örömmel konstatálta, hogy kevés az egy fellépés.

– Úgy tűnik, hogy a zenei tagozat és amit ez nyújt a városnak, az nem csak a Vörösmarty pedagógusainak érték, hanem egész Orosházának az. A, hogy a nagy érdeklődés miatt két koncertet kell tartanunk, nagy elismerés. Egyrészt a gyerekek felé másrészt a közös munkánk felé is. Az elmúlt két év gyakorlatilag a kórus, covid járvány utáni újraszervezéséről szólt. Köszönet illeti a gyerekek mellett a szülőket, azért hogy ma itt lehetünk és kétszer is felléphetünk – tette hozzá Pörneki Attila.

A Kodály Zoltán Gyermekkórus műsora: Jacques Berthier: Várj, és ne félj! Rameou: Himnusz az éjhez Orbán György: Coelo rores Kodály Zoltán: Angyalok és pásztorok.

Mint Pörneki Attila karnagytól megtudtuk az utolsóként előadott Angyalok és pásztorok című Kodály mű – amelyben a Kicsinyek Kórusa szopránjai is komoly szerepet kapnak – az egyik kedvencük. Ez egy olyan mű, melyet az országban nem sok kórus tud előadni.

A két kórus csodás estét teremtett a hallgatóságnak, amelyet a műsor végi dörgő taps is igazolt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.