- hirdetés -

December 21., a téli napforduló napja, most ér csúcsára a sötétség, innentől kezdve pedig egyre nő a világos periódus hossza.

Sokszor ködös, felhős és szürke az idő, ráadásul a nappalok mintha egy szempillantás alatt érnének véget: nem is csoda, a nyári napfordulóhoz képest a világos időszak hossza csaknem a felére csökkent.

Napról napra azért nem fogjuk érzékelni, de hosszabb távon azért egyre feltűnőbb lesz a változás. Ma, december 21-én 15:56-kor nyugszik a nap, és holnap 7:28-kor kel, míg holnap 15:57-kor búcsúztathatjuk csillagunkat – legalábbis a Budapestet is érintő 19-es hosszúsági körön, az ország keleti és nyugati csücskében ettől több perc eltérést tapasztalhatunk.

Naponta körülbelül egy-két perc igazán nem sok, de egy hónap múlva, január 21-én már 7:21 és 16:29 között láthatjuk a Napot, mire pedig március utolsó hétvégéjén átállunk a nyári időszámításra, a 6:32-es napkeltét már csak 19:07-kor követi a napnyugta. Most szerda pedig e folyamat kezdete, mely eltart egészen a nyári napfordulóig, amikor Szent Iván éjjelén (június 21.) a legrövidebb a sötétség. Sötét és világos március 20-án, a tavaszi napéjegyenlőség idején kerül egyensúlyba, ettől fogva a nappal diadalmaskodik az éjszakán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.