- hirdetés -

Petrus Márta, a Jézuska Járat megálmodója azt mondja, nem ő a legfontosabb szereplője ennek a történetnek. De valljuk meg, ha ő nincs, nem működne már tíz éve ez a fantasztikus kezdeményezés, amelynek köszönhetően a rászoruló gyermekek valóban azt kapják karácsonyra, amire a szívük legmélyén vágynak.

Tíz éve még körülbelül hatvan, idén már százhúsz orosházi gyermek karácsonyát aranyozza be a Jézuska Járat. A jótékonysági szerveződés a szegény gyermekek álmait váltja valóra, egyedisége abban rejlik, hogy teljesen személyre szabott, vagyis itt tényleg azt rejtik az ajándékdobozok, amire a csemeték vágynak.

– A cél kezdetben is az volt, ami most, hogy örömet szerezzünk a szegény gyerekeknek – emlékezett vissza Petrus Márta. – 2012-ben Podmaniczkiné Szegi Katalinnal, az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálatának akkori vezetőjével összegyűjtöttük a gyerekek kívánságait, és megajándékoztuk őket a listán szereplő játékokkal. Sok orosházi barátunk támogatta az elképzelést, amely így már az első évben nagyon sikeresnek bizonyult. Miután elköltöztem a városból, a Jézuska Járatot továbbvittem magammal. Már Szegeden, Üllőn, Szigetszentmiklóson, Érden és Hatvanban is segítünk valóra váltani a gyerekek álmait.

Petrus Márta egy korábbi ajándékátadó ünnepségen (Fotó: jezuskajarat.hu)

Amikor Mártát a jótékonysági akció indíttatásáról kérdeztem, a szüleiről kezdett mesélni.

– Anyukám tanár, apukám gyógypedagógus és nevelőtanár volt. Már gyerekként azt láttam, hogy anya főzött a szegény gyerekeknek, apa pedig vitte nekik, amire épp szükségük volt. Számukra teljesen természetes volt, hogy amiben csak tudtak, segítettek. Ebben nőttem fel, ezt a gyerekszeretetet örököltem tőlük. Az vallották, egy gyermek nem tehet arról, hogy hová születik. Mindenki megérdemli a szeretetet, a törődést és a karácsony csodáját.

Az évek során a Jézuska Járatnak köszönhetően több mint tízezer gyerek kapta meg álmai ajándékát. Az adakozni kívánók idén is a kezdeményezés honlapján, településenként feltüntetve találták meg a kívánságok listáját. Márta azt mondja, az orosházi adományozók mellett sok az Orosházáról elszármazott jótékonykodó is. Akik innen elköltöztek, ilyenkor hazagondolnak. Mint ahogyan ő is.

Bodrogközi Rita teremtett jó hangulatot a Szokolay teremben

A kezdeményezés társszervezője 2022-ben is az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálata volt. Halustyik Éva vezetőtől megtudtuk, ebben az évben is az intézmény látókörébe került gyerekek kaptak ajándékot, a szervezők igyekeznek úgy alakítani a névsort, hogy egy idő után mindenki sorra kerüljön. A családsegítő gyűjtötte össze a kívánságokat, az adományok nagy részét is hozzájuk juttatták el a felajánlók, illetve segítettek azok kiosztásában is. Az átadó ünnepséget december 15-én tartották a Petőfi Művelődési Központban, a nagy pillanat előtt Bodrogközi Rita interaktív zenés gyermekműsora szórakoztatta a családokat. Orosházán ebben az évben 120 gyermek kap ajándékot.

A Jézuska Járat különlegessége a személyre szabott ajándékon túl, hogy a szervezők élőben közvetítik az adakozók számára az adományok átadását. Két okból történik ez, egyrészt, hogy a jótékonykodók megbizonyosodjanak arról, hogy a legjobb helyre érkezett a felajánlásuk, másrészt pedig azért, hogy láthassák a gyerekek arcát, amikor azok átveszik a várva várt csomagot.

Petrus Márta hozzátette, az ajándékok küldőinek nevét látva megható arra gondolni, milyen sokan gondolnak haza, Orosházára. Mint ahogy ő sem, sokan mások sem felejtik el, honnan származnak.

Fotók: Kecskeméti Krisztina

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.