- hirdetés -

Sikeresen szerepelt a diákolimpián a vörösmartys sportoló.

Bereczki-Varga Szilárd, az Orosházi Spartacus birkózója két bronzérmet is szerzett a Vörösmarty iskola színeiben a diákolimpián. Ennek apropójául beszélgettünk a 13 éves sportolóval.

Mesélj a versenyekről!

– Egerben a kötöttfogású magyar bajnokságon nagyon erős volt a mezőny, ezért örültem a harmadik helyezésnek. Ezzel szemben Budapesten a szabadfogású versenyen nem voltam elégedett magammal, mert a döntőbe jutás tíz másodpercen múlt. Ezt utólag tudtam meg, mert ott a szőnyegen annyi mindenre kell koncentrálni egyszerre. Én vezettem 12:9 arányban és csak az időt kellett volna figyelnem. Sajnos az ellenfelem mindent beleadva lábra támadott és fordított az álláson az utolsó pár másodpercben, aztán megszólalt a síp, véget ért a mérkőzés. Anyukám a verseny után azzal bíztatott, hogy ahhoz képest, hogy csütörtökön még lázasan feküdtem, szombaton pedig egy bronzéremmel állok a nyakamban 3,5 kg súlyhátránnyal, ez nem kis teljesítmény. Egy arany vagy ezüstéremnek jobban örültem volna. Tavaly az országos versenyen a dobogó második fokán boldogabb voltam.

Mit lehet tudni Rólad?

– A Vörösmarty iskola 7.a osztályának tanulója vagyok. Óvodás korom óta birkózom. Az egyik barátom is ezt a sportot választotta, követtem őt és nekem is bejött. Az Orosházi Spartacus Birkózó Klubban sportolok. Szénási Viktortól kaptam az első instrukciókat, jelenleg Páli Sándor az edzőm, de szeretném Zsura János nevét is megemlíteni. Merek nagyot álmodni, szeretnék válogatott birkózó lenni!

Páli Sándor és tanítványai (fotó: egyesület)

Össze tudod egyeztetni a tanulást a sporttal?

– Igen, teljes mértékben, csak jó szervezés kérdése. Jó tanulónak számítok. A sport mellett érdekel a matematika, biológia, fizika és a kémia is. A nyáron részt vettem egy pályaorientációs táborban, ami nagyon tetszett. Az idén már beiktattunk egy nyílt napot, de terveimben szerepel további, ahol nézelődök, érdeklődök, figyelek. Egy év múlva kell a továbbtanulásomról döntenem.

Bereczki-Varga Szilárdtól a birkózás és a matematika mellett nem áll távol a futball-labda sem. A napokban az iskola csapatával bejutott a diákolimpia legjobb hat megyei csapata közé.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.