- hirdetés -

Ifjúsági parlamenti ülést tartottak Orosháza általános- és középiskolás diákjai számára december 7-én a Petőfi Művelődési Központ Szokolay Sándor-termében. A rendezvényen többek között olyan témákat boncolgattak a megjelentek, mint a mentális egészség, a városi programok, a digitális világ vagy az ifjúság és az oktatás kapcsolata.

December 7-én valósult meg a város ifjúsági parlamentjének következő ülése, a program célja hagyományosan az, hogy még több fiataltól gyűjtsenek be olyan ötleteket és gondolatokat, melyek akár az ifjúsági koncepcióban is helyet kaphatnak a későbbiekben. Magonyné Urbán Zsuzsanna, a város ifjúsági referense elmondta, mintegy 80 fiatalt hívtak meg a Petőfi Művelődési Központba a város oktatási intézményeiből, ezen kívül nyilvános felhívást is közzétettek.

– Főleg az általános iskolák 7-8. osztályainak tanulói, valamint a középiskolák képviselői vannak most itt azzal a céllal, hogy hallassák a hangjukat, el tudják mondani gondolataikat és javaslataikat, és ezzel egy megvalósítható cselekvési tervet tudjunk csatolni az ifjúsági koncepcióhoz. Összesen nyolc asztalnál zajlanak a beszélgetések, a témák között szerepel többek között a mentális egészség, a városi programok, a digitális világ vagy az ifjúság és oktatás kapcsolata – ismertette a részleteket.

Hellenthal Mary, a Táncsics Mihály Gimnázium tanulója, és egyben a rendezvény moderátora köszöntötte elsőként a résztvevőket. Hangsúlyozta, nagyon várták már az ifjúsági diákparlament ülését, mint ahogy a résztvevők véleményére is kíváncsiak. Az eseményen részt vett a város polgármestere, Dávid Zoltán is, aki örömét fejezte ki a nagy létszám miatt és elmondta a diákoknak, hogy ez most egy jó lehetőség arra, hogy megfogalmazzák azokat a dolgokat, amivel elégedettek vagy azokat, melyek hiányoznak számukra.

– Szeretném kérni tőletek, hogy próbáljatok minél több ötlettel előállni, elmondani mindazt, ami számotokra fontos. Mi az, aminek örültök és mi az, ami hiányzik. Nincs rossz ötlet, nincs olyan, hogy valakinek az ötlete ne lenne hasznosítható. Higgyétek el, csak akkor lesz eredménye egy dolognak, ha valaki kitalálja és megvalósítja, ezért most itt a lehetőség számotokra ennek az első részére – mondta a résztvevőknek.

A város ifjúsági polgármestere, Tóth Loretta is elmondta a diákoknak, hogy fontos mozgatórugói lehetnek az eseményeknek, ha akarnak. Olyan témákról oszthatják meg egymással a gondolataikat, amelyek őket, az ifjúságot érintik, amit ismernek vagy szeretnének megismerni.
– El is indulhat egy közös gondolkodás, ha a fiatalok több részt tudnak vállalni a város életében és eseményeiben, feltéve, ha a megvalósításban is aktívak vagyunk. Tudom, hogy nehéz felszólalni és kifejezni a véleményünket, de ez a mai nap direkt erre van – tette hozzá.

Ezt követően Magonyné Urbán Zsuzsanna összefoglalta az eddigi kutatási eredményeket, majd a békéscsabai városi diákönkormányzat alpolgármesterei bemutatták a békéscsabai ifjúsági érdekképviseletet is. Ezt követték a beszélgetések, majd egy kisebb szünet után az összefoglalók és a lezáró gyakorlatok. A témákat asztalonként osztották ki, ahol egy-egy asztalgazda segítségével fogalmazhatták meg elképzeléseiket a diákok. Az ifjúsági parlament mellett előreláthatólag a következő hónapban is kifejezhetik magukat, ekkorra tervezik a következő diák közmeghallgatást Orosházán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.