- hirdetés -

Rengeteg szakmai elismeréssel büszkélkedhet már a tótkomlósi származású Noel Péter író, forgatókönyvíró, aki a nagyvilágot már évekkel ezelőtt meghódította munkáival, ezután pedig arra is elérkezettnek látta az időt, hogy a saját hazájában bizonyítson.

Egy tiszta- és nyíltszívű írót ismerhettem meg Noel Péterben a gondolatai által. Sajnos személyesen nem volt még lehetőségem találkozni a tótkomlósi származású író-forgatókönyvíróval, de a sorai olvasása után úgy érzem, nem idegen tőlem ez a mély érzelmekkel teli, kérdésekre folyton-folyvást választ kereső, őszinteségre érdemes és ahhoz elég bátor ember. Épp ezért is várom rettentő kíváncsian a 129 című filmjének bemutatóját, az első magyar sci-fit, amelyet 2023 februárjától láthatunk a mozikban.

115 díjat zsebelt be Noel Péter a nemzetközi feature film forgatókönyvíró versenyeken, ebből 18 az első helyért járt. 2021-ben a Benin City Film Festival keretén belül az Év legjobb forgatókönyv díját kapta meg a Black Mo című alkotásáért, a brit The Pinewood Studios Group Lift-Off Global Network néven hirdetett forgatókönyvíró versenyen pedig A szekrény – The Wardrobe című forgatókönyvével aratott győzelmet. Legelső sikerekének a 2008-ban bemutatott Zorro jégrevü zenés jégszínházi darabját tartja számon, melyet végül hat országban mutattak be.

Fotók: Noel Péter gyűjteménye, Forrás: 129 Facebook oldala

De Noel Péter nemcsak forgatókönyveket és színdarabokat ír. Neve alatt számos szépirodalmi és bűnügyi regény, pszichológiai és életrajzi kötet és dalszöveg jelent már meg, mellette klipeket, reklámfilmeket is gyárt, legutóbb pedig rendezőként és producerként bizonyított.

De most térjünk át a filmre, a 129-re, az első magyar sci-fire, amelyet a jövő év elején már a mozikban is láthatunk. A történet szerint 2063-ban a 129-es nevű katona megszökik a Medrocorp brit kutató-fejlesztő laborból, de a cég üldözőbe veszi őt, hogy ne derüljenek ki a sötét titkaik. Olyan nagy neveket találunk a stáblistában, mint Kálloy-Molnár Péter, Pikali Gerda, Szabó-Sipos Barnabás, Molnár Piroska vagy épp Csuja Imre. A hazai filmipar legnagyobbjai vállaltak szerepet az alkotásban. Péter boldog és büszke. A vele készített interjúkban szinte mindig, kivétel nélkül megemlíti szüleinek hatását, akik nélkül nem lenne ma ott, ahol. Bár évekkel ezelőtt elveszítette őket, tudja, érzi, hogy figyelik őt a magasból.

– Amikor én elkezdtem erről álmodni, akkor nem húztak le a földre, nem mondták, hogy ebből én nem fogok megélni, és hagyjam annyiban. Ők hittek bennem, ami nagyon nagy erőt adott nekem. Anyu mondta egyszer, amikor arról panaszkodtam, hogy szomorú vagyok, mert egy senki vagyok, hogy ők már régen feladták volna, és nagyon sok ember feladta volna, de látják, és tudják, hogy én képes vagyok rá, és én meg tudom csinálni. Nagyon fontos a fiatalok számára, hogy valaki higgyen bennük. Ez egy olyan szakma, ahol lehet, hogy kinyílik egy ajtó, de utána be is csukódik rögtön, tehát nagyon szerényen és óvatosan kell bánni a sikerekkel. Én azt gondolom, hogy jó úton vagyok – nyilatkozta a tavalyi évben szülővárosa internetes portáljának, a Komlós Médiának.

Péter csapatával együtt független filmesként alkotta meg a 129-et. Sok időbe telt a minőségi munka, egyrészt, mert nem kaptak rá állami támogatást, másrészt pedig, mert tényleg egy nagyon látványos sci-fit szerettek volna létrehozni. A trailert látva azt mondhatjuk, sikerült.

Noel Péternek jelenleg 25 mozifilm forgatókönyve várja, hogy film forogjon belőle, és ő szeretné is mindet vászonra vinni. Terve, hogy magyar és külföldi filmet is forgat a jövőben, álma pedig, hogy élete végéig ebben a szakmában dolgozik majd, és meg is tud élni belőle. A jelek azt mutatják, mindez valóra válhat.

Kiemelt kép: Noel Péter gyűjteménye, Forrás: 129 Facebook oldala

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.