- hirdetés -

Több mint 30 éve vizsgálja és gondozza a sportolókat a kisgyerekektől az egészen idősekig, az egyetemen kutatja és oktatja a sportorvostant, részt vesz a sportorvosok képzésében és irányításában. Bemutatjuk Orosháza új sportorvosát.

Több hónapnyi szünet után ismét elérhető a sportorvosi rendelés az orosházi Dr. László Elek Kórház Könd utcai szakrendelőjében. Dr. Mikulán Rita főorvos személyében egy nagy tudású, komoly szakmai tapasztalattal rendelkező orvossal bővült a kórház gyógyító csapata.

– Főállásban az Országos Sportegészségügyi Intézet szegedi, megyei rendelőjét vezetem, emellett a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Sportorvostani Tanszékén kutatok és tanítok. Mikor tudomásomra jutott, hogy Orosházán megüresedett a sportorvosi állás, egyből megmozdult bennem valami. A közeli Medgyesbodzáson nőttem fel, így gyerekkoromban sokat jártam Orosházán, ismerem a várost és úgy gondoltam, ha igény van rám, nagyon szívesen dolgozom itt is. Gyorsan meg tudtam egyezni a kórház főigazgatójával, így már itt is rendelek – mondja a kezdetekről a főorvos.

Vizsgálat a rendelőben vagy a kluboknál

Hangsúlyozza, a helyi betegforgalmi adatok nem indokolják, hogy Orosházán mindennapos sportorvosi rendelés legyen, ezért össze szokták szervezni az érdeklődőket.

– Telefonon lehet jelentkezni, összevárunk legalább 5-6 főt, akik a megbeszéltek alapján valamelyik keddi nap délutánjára kapnak időpontot a szakrendelőbe. Szerencsére a páciensek nagyon rugalmasak, amiért köszönettel tartozom. A legtöbb vizsgálat azonban nem a rendelőben, hanem a sportegyesületeknél van. A klubokkal egyeztetve rendszeres a kitelepülés, ilyenkor egy helyen több sportolót vizsgálunk meg. Így mindenkinek egyszerűbb és hatékonyabb, ráadásul a szülőket is segíti, nem kell egyesével időpontot foglalni és behozni a gyerekeket a rendelőbe – teszi hozzá.

A sportorvosi vizsgálatra előzetes időpont kérés szükséges, erről minden további információ ide kattintva érhető el.

Mit vizsgál a sportorvos és miért fontos a kérdőív?

Aki valaha egyéniben vagy csapatban igazolt versenyzőként sportolt, részt vett már sportorvosi vizsgálaton. A legtöbben annyit tapasztalnak, hogy ki kell tölteni egy papírt, van pár vizsgálat és mehet mindenki a dolgára. De valóban ennyiből áll egy sportorvosi vizsgálat? Miért van erre egyáltalán szükség?

– Röviden és érthetően úgy tudnám összefoglalni, hogy a sportorvos kiszűri azokat a rizikó tényezőket, amik a sportolással összefüggésben egészségkárosodást, vagy ne adj Isten halált okozhatnak – foglalja össze saját munkáját. Hozzáteszi, a sportorvosi vizsgálat kötelező elemei a nyugalmi EKG, vizeletvizsgálat, vérnyomásmérés, vízustábla olvasás, gerincvizsgálat, ezek mellett pedig ki kell tölteni egy kérdőívet is.

– Akármilyen furcsa, de épp a kérdőívnek van a legnagyobb jelentősége. Ugyanis nagyon ritka, hogy pont a vizsgálatokon lesz panaszos a beteg, például épp ekkor jön elő egy kisebb szívritmuszavar. A kérdőívből viszont megállapítható, hogy a családban vannak olyan betegségek, amik öröklődhetnek: pl. cukorbetegség, hirtelen szívhalál, szívritmuszavar, ezek pedig nagyon fontos információk – hangsúlyozza dr. Mikulán Rita.

A cél nem az eltiltás, hanem az egészség megőrzése

Elmondása szerint a sportolók, vagy a gyerekek nevében eljáró szülők általában végigikszelik a “nem” válaszokat a kérdőíven, hogy haladjanak, de amikor például az EKG-n kijön egy apró eltérés a szívverésben, és ezt elmondja a páciensnek, akkor kiderül, hogy néha tényleg vannak panaszai, amit beírhatott volna a papírra.

– Épp ez a lényeg, hogy ezek kiderüljenek. Amikor sportorvosi engedélyért jön valaki, ritkán vallja be, hogy mondjuk amikor fut, fullad vagy akár fáj a mellkasa. Mi nem tudunk minden rejtett betegséget kiszűrni, de a sportolók, illetve a gyerekeknél a szülők abban tudnak partnerek lenni, hogy őszintén és pontosan töltik ki a kérdőívet. Ennek persze lehet velejárója, hogy egy kiderült betegség esetében a kivizsgálás idejére felfüggesztjük a sportolói engedélyt, de ez csak és kizárólag a sportoló egészségéért történik. Ehhez partnerség kell, a mi célunk nem az, hogy eltiltsuk a sportolót, hanem hogy megelőzzük a komolyabb egészségügyi problémákat, kiderítsük a pontos diagnózist. Több olyan páciensem is van, akiknél még pályám elején találtunk problémákat, de megfelelő odafigyeléssel, az utasítások betartásával semmi gondjuk nincs, 70-80 évesen a mai napig aktívan futnak vagy éppen úsznak. És persze évente járnak hozzám ellenőrzésre, hogy a továbbiakban is minden rendben legyen – teszi hozzá.

Dr. Mikulán Rita sportorvos (Fotó: Melega Krisztián/Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet)

30 éves kor felett már jönnek a rizikófaktorok

Dr. Mikulán Rita több évtizedes sportorvosi tapasztalata alapján mondja, hogy 30 éves kor felett – kiváltképp a férfiaknál – egyre több olyan rizikófaktor lép be, amire figyelnie kell minden sportolónak. Az egyik leggyakoribb probléma a magas vérnyomás, ami nem fáj, de hosszú távon nagyon károsan hat a szervezetre.

– Az igazi kihívás itt az, hogy az erős, agilis, magabiztos sportolókkal megértessük, hogy ezekre a rizikó faktorokra figyelni kell, legyenek kivizsgálva, mert alapjaiban hat ki a későbbi életükre. Az első nehézségek után azért a többségük szerencsére belátja, hogy valóban fontos a megelőzés, a saját érdekében fel kell vállalni, hogy akár ideiglenesen leáll az aktív sporttal, amíg alaposan ki nem vizsgálják. A legnagyobb butaságot azzal követik el, ha rám csapják az ajtót, hogy nekik semmi bajuk, ne csináljak belőlük beteget. Nekem nem ez a célom, hanem épp az, hogy tovább sportoljanak, csak kisebb rizikóval. Tanulják meg, mennyit bír a szervezetük és ezt vegyék figyelembe. A legtöbbet azonban azzal árt magának, ha egy ilyen helyzet után feladja és abbahagyja a sportot. Ha kell, változtasson az edzésen, az étrenden, az életmódon, de a sport maradjon meg – fogalmaz.

A fiatalok tudatosak és felkészültek

Elmondása szerint nagyon fontos, hogy a sportolók tisztában legyenek a saját képességeikkel, de talán ugyanilyen hangsúlyt kell kapnia a tudatos felkészülésnek és a táplálkozásnak is. Ezt oktatja az egyetemen, de feltett szándéka, hogy a sportoló gyerekek szüleit is rendszeresen és hatékonyan tájékoztassa a sportorvosi vizsgálatok és az egészséges életmód fontosságáról.

– Az előbb arról beszéltem, mennyire fontos az őszinte szembenézés a szervezetünk jelzéseivel. Szerencsére azonban az a tapasztalat, hogy a rendszeres mozgást választó gyerekek többsége alkalmas a sportra, és ez nagyon jó hír. Egyre tudatosabban sportolnak az emberek, hisz aki eljut oda, hogy edzésterv alapján készül, már rengeteget tesz önmagáért. És főleg a fiatalabbaknak komoly tudásuk van, utánanéznek minden apróságnak, és a rendeléseken folyamatosan kérdeznek. Aki középiskolás kortól elköteleződik a rendszeres sport iránt, sokkal jobban odafigyel magára. A sportolók – itt is főleg a fiatalok – nyitottabbak az újdonságokra, ami biztató. A legfőbb cél azonban, hogy az egészséges életmódot mindenki elsajátítsa, ezt pedig elsősorban a gyerekek nevelésében, sport felé terelésében lehet elérni – zárta a beszélgetést Dr. Mikulán Rita.

Életrajz

Dr. Mikulán Rita Békéscsabán született, Medgyesbodzáson járt általános iskolába, majd a szegedi Tömörkény István Gimnáziumban érettségizett. A Szegedi Orvostudományi Egyetemen 1990-ben szerezte általános orvosi diplomáját, sportorvosi szakvizsgáját 1995-ben tette le, 2015-ben pedig megszerezte a PhD-t, azaz a tudományos fokozatot.

1990 óta az Országos Sportegészségügyi Intézet, ismertebb nevén a Sportkórház alkalmazottja. Korábban a déli régió sportorvosi szakmai felügyelőjeként is tevékenykedett, jelenleg főorvosként a Csongrád-Csanád Megyei Sportorvosok szakmai felügyelője, a Magyar Sportorvosi Társaság titkára, a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium konzulense.

2003 óta dolgozik a Szegedi Tudományegyetemen. 2015-ig a Testnevelési és Sporttudományi Intézetben tevékenykedett, ekkortól a Sportorvostani Tanszék adjunktusa, az egyetemi sportorvosi tanszék és az egyetemi sportorvosi rendelő vezetője, ahol magyarul és angolul oktat, kutat és publikál a sportorvostan és sporttáplálkozás témakörben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.