- hirdetés -

Az ősz beköszöntével sok állat keres magának búvóhelyet a kertekben és a parkokban, így például a védett keleti sün is előszeretettel választja az összegyűjtött levélkupacokat és rőzserakásokat. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felhívja az emberek figyelmét, hogy óvatosan végezzék a kertrendezést, hiszen ha nem vigyázunk, teljes süncsaládok is elpusztulhatnak.

A védett keleti sün 2014-ben az év emlőse címet is elnyerte, természetvédelmi értéke pedig 25 ezer forint. A tüskés kisállatot nem könnyű észre venni, akár pár másodperc alatt is eltűnhet az avarban és csak azok találkozhatnak az éjszakai életmódot folytató sünnel, akik már reggel 5-6 óra körül talpon vannak.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a kertben összegyűjtött lombkupacokat előszeretettel választják ezek az állatok nappali búvóhelyként és a téli álmát is gyakran itt alussza. Éppen ezért fontos, hogy betartsunk néhány óvintézkedést, amikor a kertet rendezzük.

Semmiképp ne vasvillával akarjuk a rakást forgatni, vagy a szemétbe helyezni. Egy szerszámnyél vagy egy hosszú bot jobb eszköz lehet, valamint az alapi résznél kézzel is átforgathatjuk a leveleket és ágakat, hogy nincs-e alatta állat. A zaj hatására a sün összegömbölyödik, a tüskéire pedig rászúródnak a levelek, így még nehezebb lehet észre venni, ezért érdemes figyelni a gömbölyű formákra a kupacban, amely akár ki is gurulhat búvóhelyéről.

Az egyesület a weboldalán kiemelte, semmiképp se gyújtsuk fel a rakásokat. Ennek egyik oka, hogy az önkormányzatok tiltják az avarégetést, valamint mivel a sünök védekezési stratégiája, hogy a veszélyre összegömbölyödnek, nem fognak tudnak elmenekülni és szó szerint megsülnek.

Amennyiben a levélkupac megbontásakor sünfészket találunk, ne szedjük ki a kölyköket, igyekezzünk kellő vastagságban visszahelyezni a leveleket és ágakat a fészekre. A kupacok megszüntetésével érdemes legalább addig várni, amíg a kölykök megerősödnek és követik anyjukat a vadászatra. Ha tehetjük mindenképp alakítsunk ki a közelben egy új búvóhelyet az állatok számára.

A sünök mentésére emellett mesterséges eszközt, kisméretű kutyaházhoz hasonló süngarázst is használhatunk, amit bokrok rejtekébe érdemes kihelyezni. Ezt a búvóhelyet akár gallyrakás megszüntetésével veszélybe kerülő magányos sün vagy a süncsalád áthelyezésére is használhatjuk.

Fotók: pixabay.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.