- hirdetés -

Portugáliába utazott a Vörösmarty Mihály Általános Iskola kis csapata, ahol az Erasmus+ pályázatuk soron következő projekttalálkozóján vettek részt. A program első napján a diákok és nevelőik Porto látnivalóival ismerkedtek meg.

A második napon az Erasmus+ csoport tagjai további portói látnivalókat fedeztek fel, így jártak az I. Lajos Hídon, melyet Eiffel tervei alapján építettek meg. Délután tovább indultak a szálláshelyükre, Espinhoba, ahol először a környéket fedezték fel. A bátrabbak a saját bőrükön tapasztalhatták meg az óceán vízének hőmérsékletét, majd a görög delegáció tagjaival is megismerkedtek. Ezt követően kiegészültek az olasz partnerrel és kezdődhetett is a munka a pályázatban leírt feladatok megvalósításával.

A találkozó első közös napján a delegációk kiegészültek az olasz partnerrel is. Délelőtt az iskola igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd a gyerekek bemutatták a saját népükre jellemző dolgokat, melyeket elhelyeztek a helyi kincsesládában. Megismerkedtek az iskolával és egymással is, ebéd után pedig a helyei madárrezervátumba látogattak el, ahol a program témájához igazodva (művészetek) az ottani állatokat kellett megörökíteniük.

Ezt követő napjuk is szorgalmasan telt, hiszen különböző mozgásgyakorlatokat, koreográfiákat ismerhettek meg, mellyel a modern táncművészet foglalkozik. Bemutatták a résztvevők saját néptáncaikat is, melybe bekapcsolódtak a portugál, olasz és görög gyerekek. A képzőművészet ismét szerepet kapott, hiszen grafit labdával rajzolhattak vagy játszhattak a diákok, valamint megtanultak közös erővel együtt rajzolni is, ugyanis egy bambuszrúd közepére erősített zsírkrétával kellett közös alkotásokat létrehozni úgy, hogy csak a két végét foghatták a rúdnak.

A magyar delegáció tagjai a többi partnerrel és a vendéglátó iskola diákjaival is elutaztak Portóba, ahol ezt követően a Serralves múzeumban ismerkedtek meg a kortárs művészet néhány jeles alakjának munkásságával. A helyszínen a múzeum munkatársa beszélt a képek és alkotások jelentőségéről és az épület történetéről. Kisebb sétát tettek a gyerekek a parkban és a lombkorona sétányon is. Délután Portó nevezetességei közül azokhoz látogattak el, melyek a pályázat művészeti témájához szorosan kapcsolódnak.

A vége felé közeledve a csapat Santa Maria de Feirába látogatott el, ahol a várban és a városban tettek rövid sétát. Ezután a helyi parkban ismerkedtek meg a gyerekek a különböző növényekkel és a park alapítójának életével. Délután egy papírgyárba látogattak el, melyben pár évvel ezelőtt még folyt a munka. Este a záró vacsorán a portugál konyha remekeit is megkóstolhatták a résztvevők.

Elérkezett az utolsó nap, ekkor Aveiro városába látogattak el, ahol búcsúzóul csónakáztak egyet a város csatornahálózatán, sétáltak a belvárosban és megismerhették egy portugál édesség elkészítésének lépéseit. Végül búcsút vettek az olasz és görög küldöttség tagjaitól a hazatérés előtt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.