- hirdetés -

November 2-án, szerdán levélben kereste meg a város Simon Csillát, a Magyar Posta Zrt. megbízott vezérigazgatóját. Az önkormányzat sajtóhírekből értesült arról, hogy az energiaválságra hivatkozva a Magyar Posta az ötből három orosházi fiók működését ideiglenesen felfüggeszti, hivatalosan azonban erről semmilyen előzetes tájékoztatás nem érkezett.

Az energiatakarékossággal indokolja a Magyar Posta, hogy néhány nap leforgása alatt országosan összesen 366 hivatalt zár be – kistelepüléseken éppen úgy, mint a fővárosban, illetve megyeszékhelyeken. Orosházán november 12-éig 5 postafiók működik, utána már csak kettő. A Posta tervei szerint az Eötvös téri Nagyposta és az vasútállomásnál található 2-es posta maradna, jövő héten pénteken pedig bezárják a szentetornyai, a rákóczitelepi és a gyopárosi postafiókokat.

– Érthetően ennek nagyon nem örülünk, és nem is értünk vele egyet – szögezte le Dávid Zoltán. Orosháza polgármestere elmondta, lakossági kezdeményezésre a városban aláírásgyűjtés is indult. – Nem hagyjuk magára a fiókbezárásokkal érintett településrészeket, együttes erővel lobbizunk a lakosság érdekeiért. Jeleztük a Magyar Posta számára aggályainkat, ahogyan azt is, hogy készen állunk a tárgyalásra. Tisztában vagyok azzal, hogy itt most egy pusztán üzleti alapú döntés született, ahogyan azt is tudom, hogy az előírások szerint Orosházán csupán két posta működtetése kötelező. Azonban, tekintetbe véve a város földrajzi elhelyezkedését, a lakossági igényeket, egyszerűen nem lehet egyetérteni a tervezett bezárásokkal, még akkor sem, ha ideiglenesek – emelte ki a városvezető.

– A mi városunk nagy területen fekszik, és nagyon sok idős, beteg ember él a külső városrészekben, így Rákóczitelepen is. Nekik rendkívül körülményes és megterhelő lenne egy-egy csekk vagy levél miatt a városba utazni. Ezért nem értünk egyet a bezárással – húzta alá Oravecz Nóra. Rákóczitelep, Újosztás és Gyopáros képviselője lakossági fórumot is tartott szerdán, ahol mintegy 70-en jelentek meg és jelentették ki, fontosnak tartják, hogy a településrészen megmaradjon a postai szolgáltatás. Aláírásgyűjtés indult, éppen úgy, ahogyan Szentetornyán. Antal László is szót váltott a körzetében lakókkal.

Fotó: Horváth Bence

– Nem tudjuk és nem is akarjuk elfogadni a Posta döntését. Jó lett volna, ha erről bennünket is megkérdeznek, hiszen a legtöbb itt lakónak még számítógépe sincs, ezért a Postán intézi ügyeit, eddig Szentetornyán, november közepétől meg sehol. Hiába van joguk arra, hogy feladjanak egy levelet, ha lehetőségük nincs rá – fogalmazott Antal László, Szentetornya-Gyökeres képviselője, aki kiemelte, a városvezetéssel együttműködve lépéseket tesz a helyzet rendezése érdekében.

Hogy valóban „csak” szüneteltetésről van-e szó, az Dávid Zoltánt is érdekli, ezért arra kérte a Postát vezető Simon Csillát, erősítse meg, ideiglenesek a bezárások, egyben jelölje meg az újranyitás pontos dátumát. – Keressük az alternatív megoldást, nyitottak vagyunk minden megoldási javaslatra, és felajánlom az önkormányzat anyagi támogatását is, amennyiben a vonatkozó jogszabályok ezt lehetővé teszik. Nagyon fontos, hogy érdemi válasz szülessen a most kialakult helyzetre és a külső városrészeken lakók ne maradjanak postai szolgáltatás nélkül – zárta a polgármester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.