- hirdetés -

A fenyegető energiaválság miatt, a spórolás érdekében a Petőfi Művelődési Központ ad otthont a Család- és Gyermekjóléti Központnak, valamint több helyi egyesületnek és szervezetnek is. Befogadásukhoz termek felszabadítására és új helyiségek kialakítására volt szükség, ez a változás a Justh Zsigmond Városi Könyvtár életére is hatással volt.

Jelenlegi helyére, azaz a Petőfi Művelődési Központba 2007 decemberében költözött a Justh Zsigmond Városi Könyvtár, ezt megelőzően az intézmény a Dózsa György utcán működött. Abban az évben a PMK-ban külön bejáratú, saját termet kapott a gyermekkönyvár is, amely most, 2022 októberében energiaspórolás céljából a nagykönyvtár részévé vált.

Nem messze költözött eredeti helyétől a gyermek- és ifjúsági irodalom, ugyanúgy az első emeleten találjuk meg ezeket a köteteket, csak ezután nem a lifttel szembeni terem ajtaján kell benyitnunk, hanem a nagykönyvtárén.

– Az elmúlt hónapokban folyamatos egyeztetés folyt annak érdekében, hogy sikerüljön egy olyan modellt kialakítanunk, amely a könyvtárhasználók számára is megfelelő, és amely összeilleszthető az energiaválság kihívásaival – fogalmazott Buzai Csaba, könyvtárigazgató. – Százötven négyzetméternyi területet vesztett az intézmény, a gyermekkönyvtár átköltöztetéséhez a felnőtt könyvárban komoly helyfelszabadításra volt szükség. A helytörténeti gyűjtemény, az olvasótermi állomány és folyóirat-olvasó is ezután új helyen érhető el, több kötet pedig a raktárba került. A gyermekkönyvtárat úgy rendeztük be, hogy az rendezvénytér funkcionálhasson a továbbiakban is, helyet adva az író-olvasó találkozóknak, és a kisebb-nagyobb rendezvényeknek.

A gyermekkönyvtár egykori helye jelenleg átalakítás alatt áll, és hamarosan új funkciót tölt majd be. A helyiséget kettéválasztották, az egyik részét próbateremként, a másikat pedig civil szervezetek, egyesületek klubtalálkozóira használják majd.

A költözés előtt a gyerekkönyvtár új linóleumot kapott, kifestették falait. Az utolsó simítások is megtörténtek már, a jövő héttől pedig új nyitvatartással működik majd az intézmény: hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között, minden első és harmadik szombaton pedig 9 és 13 óra között várja régi-új olvasóit.

A könyvtárigazgató hozzátette, a könyvtárintézkedési tervük egyik legfőbb és legfájóbb eleme volt ez a lépés, amelyet azonban kénytelenek voltak megtenni annak érdekében, hogy a téli időszakban is működni tudjon az intézmény.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.