- hirdetés -

Sikeres akciót szervezett a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Magyar Vöröskereszt Békés megyei szervezetének együttműködésével. Három helyszínen több mint ötven véradó önkéntes segített.

A véradás apropója a természeti katasztrófák csökkentésének világnapja volt, egyúttal emlékeztek a Magyarországon 12 évvel ezelőtt Ajkán történt tragédiára. A beszámolók szerint hatalmas ökológiai kár keletkezett és tíz halálos áldozatott követelt a vörösiszap áradása. Október 12-én erre emlékezve szerveztek Békés megyében három helyszínen is véradást: Békéscsabán, Szeghalmon és Orosházán.

– Az Igazgatóság rendszeresen, évente többször is szervez hasonló kezdeményezéseket, ahol, a bátrak és segítőkészek vérüket adják mások egészségéért – emelte ki Várszegi György, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. – Elmondható, hogy országosan ilyenkor közel ezer ember ad vért és megközelítőleg négyszáz liter vért sikerül összegyűjteni, ezzel nagyon sok életet mentenek meg – tette hozzá.

Fotó: Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A jótékonysági megmozdulás a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, valamint a Magyar Vöröskereszt Békés megyei szervezetének együttműködésében jött létre.

– A Magyar Vöröskereszt legfontosabb stratégiai partnere a Katasztrófavédelem. Legyen szó akár éles helyzetről vagy egy olyan eseményről, amit most szerveztünk, szoros az együttműködés közöttünk. A mai véradáshoz összesen ötvennégyen csatlakoztak. A megjelentek között többen először adtak vért, de valaki hatvankettedik alkalommal nyújtotta a kezét, hogy másokon segítsen – tájékoztatta az OrosCafét Tóth Zoltánné, a Vöröskereszt Békés megyei szervezetének igazgatója.

A városunkban összesen tizenheten vettek részt az akcióban szerdán délelőtt, közülük ketten először. Tóth Roland őrmester, az Orosházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltója útja a keddi szolgálat után nem haza, hanem az Orosházi Véradó Állomásra vezetett. Már rutinos véradónak számít.

Fotó: Horváth Bence

– Amikor az öcsém megszületett 17 évvel ezelőtt szüksége volt vérre, már ekkor elhatároztam, hogy amíg élek és tudok segíteni, akkor megteszem. Nem tudom pontosan, körülbelül nyolc-kilenc alkalommal adtam már vért, de egy évben igyekszek a lehető legtöbbször vért adni – nyilatkozta az őrmester, hangsúlyozva a véradás fontosságát, hiszen nagyon sok embernek szüksége van vérre, ezáltal mások segítségére.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.