- hirdetés -

Vasárnap Frankfurtban kisorsolták a 2024. évi németországi Európa-bajnokság selejtezőjének csoportjait.

Magyarország története során először várhatta az első kalapból az Európa-bajnokság selejtezőjének sorsolását. Ezt az előkelő pozíciót a Nemzetek Ligájában aratott sikereinkkel érdemeltük ki. A magyar válogatottat Szerbiával, Montenegróval, Bulgáriával és Litvániával sorsolták össze a G-jelű selejtezőcsoportba. Az első játéknap 2023. március 23-25. lesz.

Megkérdeztünk néhány orosházi sportembert, mi a véleménye a csoportunkról, az ellenfelekről, az esélyekről.

Deák Péter, a Székács József evangélikus iskola igazgatóhelyettese: Azzal, hogy első kalaposok lettünk – és nagyon megdolgoztunk érte – elkerültük azt, hogy igazán nagy csapat érkezzen hozzánk. Ellenük pedig jól ment az utóbbi időben. Nem tűnik megoldhatatlannak a csoportunk. A bolgároknál, a litvánoknál papíron már biztosan jobbak vagyunk és ha az olaszos taktikai fegyelmezettségünk párosul támadásbéli kreativitással, akkor jók lehetünk az 1-2. helyre. Még Szalai és az elején Gulácsi nélkül is. Mindenki fog pontokat veszteni, a lényeg, hogy itthon, folyamatos telt ház előtt ne veszítsünk (sok) pontot. Bizakodom, hisz magyar vagyok!

Deák Péter (Fotó: Horváth Bence)

Tóth-Kása Sándor, az OMTK-ULE elnöke: A csoportbeosztásunk nagyon veszélyes a magyar csapat szempontjából. Nincs egyértelmű favorit, de közel hasonló kvalitású csapatok ellen kell megküzdenünk. A balkáni csoport tagjai mind veszélyesek hazai pályán és idegenben is, valamint remek szurkolótáborokkal rendelkeznek. A szerb és a magyar csapat tűnik esélyesnek az első két hely valamelyikére, de ezért nagyon meg kell majd izzadniuk a másik három ellenfél ellen is. A szerb csapat kiváló játékosokból áll és a világranglistán is előttünk van, tehát ne tévesszen meg senkit a könnyebnek tűnő csoportbeosztás. A jelenlegi magyar csapattal szemben ezektől függetlenül reális elvárás az első két hely valamelyikének megszerzése. Utazni nem kell sokat, ezért az idegenbeli meccseken is tudunk a helyszínen szurkolni a magyaroknak.

Tóth-Kása Sándor (Fotó: Horváth Bence)

Bojtor Zalán, az OrosCafe újságírója: Bizakodó vagyok a sorsolást illetően, hiszen a magasabban jegyzett csapatokat sikerült elkerülnie a magyar válogatottnak. Ugyanakkor ez óvatosságra is intheti őket, hiszen az elmúlt években azért előfordult az is, hogy ami működött a nagyok (franciák, németek, angolok) ellen, az nem jött be például a velük hasonló erősségű vagy alacsonyabban jegyzett nemzetek ellen, lásd Albánia. Szóval természetesen oda kell figyelni minden ellenfélre, de nem hiszem, hogy Marco Rossi olyan edző lenne, akit erre külön emlékeztetni kellene. Szerbiában már tényként közölték a lapok és internetes oldalak a sorsolást követően, hogy gyakorlatilag megnyerték a csoportot, bízom abban is, hogy ez a túlzott magabiztosság visszaüt majd. Legfőbb riválisainkon kívül még Montenegrót várom olyan csapatnak, amelynek benne van a játékában a meglepetés. Szerintem egy kifejezetten jó irányba indult el Rossival a válogatott, remélem ezúttal sikerül úgy kijutniuk az Európa-bajnokságra, hogy a szurkolók egy éjszaka alatt nem 20 évet öregednek az izgalomtól.

Bojtor Zalán (fotó: Horváth Bence)

Lustyik Levente, a Dorogi FC labdarúgója: Úgy gondolom az elmúlt időben a válogatott bebizonyította, hogy bárki ellen lehet esélye. A szerbek egy teljesen más játékstílust képviselnek mint a mieink. Harcos, küzdős párharc lesz, de ha felvesszük azt a kellő keménységet, akkor nem lehet probléma. Montenegró válogatottja kellemetlen ellenfél lesz mindenki számára, de domináns, gólra törő, mégis higgadt játékkal mi vagyunk az esélyesek ellenük. Bulgária és Litvánia elleni mérkőzésen szintén mi leszünk az esélyesebbek, azzal a minőséggel és sebességgel amivel rendelkezünk, ezt a két csapatot remélhetőleg magabiztosan győzzük le a párharcok során. Bizakodó vagyok, nem féltem a válogatottunkat, úgy gondolom, komoly szintet léptek az utóbbi években.

Lustyik Levente (labdával) (Fotó: Dorogi FC facebook)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.