- hirdetés -

A Noel Trió lépett színpadra péntek délután a Justh Zsigmond Városi Könyvtár gyermekkönyvtárában. Az új formáció jazz, fúziós jazz és R’n’B számokat játszik, olyan zenészek dalait, mint például Jesus Molina, Robert Glasper, Domi & JD Beck vagy épp Shaun Martin. Ritka és igen különleges zenei élményben lehetett része mindazoknak, akik nyitott füllel ültek be a koncertre.

Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat keretein belül állt színpadra a trió, ezen belül az intézmény a koncerttel A gyerekek és fiatalok esélyei, jogai témaköréhez kapcsolódott, hisz Noel személyében egy igazi fiatal tehetséget üdvözölhetünk Orosházán.

– 2019 nevezetes esztendő volt, ebben az évben december 21-én adta első koncertjét a Medica presszóban a JazzMan nevű helyi formáció – kezdte beszédét Törköly József zenei könyvtáros. – A dolog azért rendkívüli, mert Orosháza zenetörténetében ez az improvizatív műfaj egészen addig nem volt jelen, legalábbis az 1945 utáni évtizedekben nem, vagy csak elvétve volt olyan zenekar, amely ezt a műfajt játszotta. Jelentős változást ilyen téren az 1977-1982-ig működő orosházi jazzklub sem tudott elérni. Így az azóta is működő JazzMan nevű formáció megalakulása valóban mérföldkő az orosházi jazz történetében. Mindez azért lényeges, mert ebben a pillanatban ennek a folyamatnak a következő állomásánál tartunk, hiszen a JazzMan bizonyos tagjaiból is alakult Noel Trió koncertjére készülünk.

A trióban Ulrich Noel billentyűs hangszeren, Ulrich József basszusgitáron, Szűcs Gergő pedig dobon játszik. Mint megtudtuk, a zenekar nevét Mihály Zoltán, az Orosházi Rock Klub vezetője adta. Fellépésre készült ugyanis a trió a Pacsirta utcai klubban, de még egy héttel a nagy nap előtt sem volt döntés, milyen név kerüljön a plakátra. A klubvezető gondolata aztán annyira tetszett a fiúknak, hogy megtartották, bár azt mondják, nem elképzelhetetlen, hogy egyszer lecserélik valami találóbbra. Noelt korábban már a Gondolatok kávé mellett című beszélgetőműsorunkban is bemutattunk Önöknek. Azóta eltelt szűk három év, a kis Noel hatalmasat nőtt, felnőtt lett, és megy tovább szépen az előre a megálmodott úton. Nem könnyű utat választott magának, tudja ő jól, de ez nem veszi kedvét.

– Igazság szerint azt tapasztaljuk, sokan nem értik, hogy mi miért történik ezekben a számokban – fogalmazott Noel. – Ezek a dalok rendkívül összetettek, én viszont nagyon szeretem őket játszani, főként, hogy két remek zenésztárs áll mellettem. Az új dobosunk, Gergő is hihetetlenül ügyes, nekem pedig fantasztikus érzés édesapámmal együtt zenélni.

Ahogyan Törköly József is mondta, a Noel Trió színre lépése azt bizonyítja, tovább tart az orosházi jazz lendülete, aminek sok zeneszerető ember örül, épp ezért a zenei könyvtáros is azt kívánja, legyen hosszan tartó ez a lendület.

Az Olvasháza díjazottjai is átvehették jutalmukat

Az Országos Könyvtári Hét programsorozatának részeként a koncertet megelőzően átadták az Olvasháza játékban résztvevők jutalmát is. Tengerics Éva gyermekkönyvtárostól megtudtuk, az olvasás népszerűsítő programra jelentkező alsósoknak minimum négy, a felső tagozatosoknak pedig legalább hat kötetet kellett kiolvasniuk, majd egy hozzájuk kapcsolódó feladatlap kitöltésével tudásukat igazolniuk.

A programban résztvevő díjazott gyerekek névsora ABC-rendben a következő: Balogh Panna Boglárka, Balogh Réka Csengele, Czédula Linda, Kiss Emma, Kiss Zsófia, Kovács Hanna Milla, Kovács Lola Tamara, Magony Lívia, Riczán Eszter.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.