- hirdetés -

Gálaesttel folytatódott a Vörösmarty Mihály Általános Iskola ünnepségsorozata. Szeptember 30-án, a Petőfi Művelődési Központban az intézmény egykori és jelenlegi tanulói léptek fel prózai, zenei vagy éppen énekes produkcióikkal a 120. éves évforduló alkalmából.

A rendezvényen először a vendégeket, az iskola jelenlegi és már nyugdíjas pedagógusait köszöntötték, majd Orosz László mondta el ünnepi gondolatait, egyben felidézte az intézmény történetét, egykori híradások beszámolóit. Felidézte, hogy annak idején egy 1902. szeptember 1-én tartott gondnoksági ülésen helyezték üzembe és engedélyezték a közoktatás javára épült egyemeletes, 60 termes épületet. Egy akkori beszámoló szerint a tantermek olyan nagyok, hogy 80 tanuló befogadására is kényelmesen elegendőek.

– Igen kedves tanulók, szülők és kollégák, a mostani földszinti és első emeleti termeinkről beszélek. Azokban az időkben szeptember elején az oktatással kapcsolatban a beiratkozások voltak a vezető hírek, hogy most a Békés Megyei Közlöny 1902. szeptember 14-i számából idézzek: Az iskolában napok óta folynak a beíratások, reggeltől estig ott szoronganak az igazgatói szoba előtt a szülők, hogy helyet biztosítsanak reményteljes csemetéiknek – hangzott el.

Orosz László hozzátette, hogy az elmúlt 4-5 emberöltő alatt az iskola az elemi 6 évfolyamos, majd 8. évfolyamos oktatás mellett helyet adott az iparostanonc iskolának, szükségben kórház is volt, de katonai épületként is funkcionált. Sok mindent láttak már ezek a falak. Éppen 75 évvel ezelőtt, 1947-ben egy tanév erejéig már viselhette a Vörösmarty nevet az iskola majd 1948-tól egészen 2002-ig a mindenki számára jól ismert 3-as nevet vette fel az intézmény.

– Városi hírnevét túlnőve szerzett nemzetközi ismertséget 68 éves ének-zene tagozatunk és éppen az idén szintén jubiláló, 30 éves informatikai emelt szintű oktatásunk. Van hát mire emlékezni. A Vörösmarty 120 rendezvénysorozatunk célja, hogy méltó módon ünnepeljük meg az eltelt több mint egy évszázadot, minél szélesebb körben megismertessük iskolánk történetét és jelenét az érdeklődőkkel, de ugyanilyen fontosnak tartjuk azt is, hogy diákjainkat és családjukat is bevonjuk ebbe az ünneplésbe. Vörösmarty szavaival tisztelegve az elődök előtt: A múltat tiszteld a jelenben, s tartsd a jövőnek – tette hozzá az igazgató.

Ezt követően tényleg nem maradt más hátra, mint hogy az iskola egykori szép sikereket elért diákjai is bemutatkozzanak a közönségüknek, megmutassák merre, milyen területre sodorta őket az élet. Az est műsorvezetői, Varga Alexandra és Ullmann Ákos is büszkén számoltak be arról, hogy mindketten a Vörösmarty iskolában kapták meg a biztos alapokat. Örömmel vállalták a felkérést, hiszen annak idején évekig voltak a VM Színpad tagjai.

Prózai, zenés és énekes produkciókkal egyaránt készültek, sokan mutatták meg tehetségüket egykori iskolatársaik, szüleik, korábbi pedagógusaik előtt. Bár több területen mutatkoztak be, egy dolog közös volt a fellépőkben: büszkén tekintettek vissza a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában eltöltött évekre és sosem felejtették el az ott szerzett élményeket, tapasztalataikat. A gála végén az iskola jelenlegi 7-8. osztályosaiból összeállt kórus is dalra fakadt, akikhez az ismétlés során a közönség soraiból is sokan csatlakoztak. A lelkes tapsvihar egyik fellépést követően sem maradt el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.