- hirdetés -

Az egész Európát fenyegető energiaválság kivédhetetlen következményekkel jár, főleg az erre a problémára adott helyi válaszokkal foglalkozott a város képviselő-testülete szeptember 28-án. Szó volt arról, hogy a közintézmények, cégek, milyen takarékossági intézkedéseket tesznek.

Betegség miatt egyedül Olasz Mónika, fideszes képviselő hiányzott. A második napirendi pont megtárgyalása előtt a DK-s Papp Róbert távozott a teremből és a későbbiek során sem tért vissza. Dávid Zoltán polgármester megállapította, hogy a testület határozatképes. Még az előző testületi ülésen döntöttek arról, hogy Kovács Gábor helyett Bagdiné Fodor Erika legyen a Pénzügyi Bizottság tagja. A napirendi pontok előtt tette le esküjét.

Fotó: Horváth Bence

1. Beszámoló Orosháza város közbiztonságának 2021. évi helyzetéről, valamint a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Czecher Péter, az Orosházi Rendőrkapitányság vezetője számolt be a város közbiztonsági helyzetről a testületnek. Kiemelte, hogy Orosháza még mindig a biztonságos települések közé tartozik, a bűnügyi helyzet stabil volt 2021-ben is. 

– 2021-ben a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma 2020-hoz képest 35,8 százalékkal, 260-ról 353-ra emelkedett. Ez a szám az elmúlt 12 év adatait figyelembe véve továbbra is viszonylag alacsonynak tekinthető – fogalmazott az ezredes. Ezt azzal is magyarázta, hogy az adott évben befejezett nyomozások kerülnek bele a bűnügyi statisztikai rendszerbe regisztrált bűncselekményként. Így a nagyobb számban befejezett, a korábbi években elindult büntető eljárások megemelték a bűncselekmények számát.

– A garázdaságok esetében valóban emelkedés volt tapasztalható, tavaly 18-ról 30-ra nőtt ezen esetek száma, ami az elmúlt 12 év kiugróan legmagasabb adata. Az emelkedés okai egyértelmű magyarázatot még nem találtunk – tette hozzá Czecher Péter. 

Czecher Péter orosházi rendőrkapitány (Fotó: Horváth Bence)

Nőtt a nyomozások eredményességi mutatója, 80,6 százalékról 83 százalékra, míg a felderítési mutató 60,3 százalékról 62,5 százalékra emelkedett. 

Tavaly a közterületi szolgálatra vezényelt állomány 4656 esetben 32396 órában látta el a feladatait. Az egyik legfontosabb tevékenységüknek tekintették a bűncselekmények megelőzését, megszakítását, illetve az elkövetők elfogását. 

Az orosházi rendőrök több kiemelt feladatot láttak el, kivették a részüket az államhatár védelmében és az illegális migráció elleni küzdelemben is. A közlekedésbiztonsági helyzettel kapcsolatban kifejtette, hogy nem változott a személyi sérüléses balesetek száma, 41 ilyen eset történt. Pozitívum, hogy halálos baleset egyszer sem volt.

Czecher Péter beszélt arról is, hogy folyamatosan együttműködnek a társszervekkel, külön kiemelte a polgárőrséget és a mezőőri szolgálatot, akik segítették a rendőrök munkáját. A rendőrkapitány megköszönte az önkormányzat támogatását is.

Dávid Zoltán polgármester köszöntötte a teremben Vörös Ferencet, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság új vezetőjét és gratulált kinevezéséhez.

Fetser János (MSZP) szerint a városban alapvetően a közrend és közbiztonság megfelelő színvonalú, majd megköszönte a rendőrök munkáját. A beszámolóban olvasta, hogy a szabálysértések száma 2021-ben 748 és a helyszíni bírsággal sújtott személyek száma 2353. Azt kérdezte, hogy ez a szám minden évben ilyen magas, miből tevődik össze ez az adat. Fetser János emlékeztetett, hogy több testületi ülésen is volt szó a Kétegyházáról Orosházára telepített család esetével. A képviselő arról érdeklődött, hogy az ezzel kapcsolatos problémák mennyire terhelik meg a rendőrség tevékenységét, illetve rontották-e a város közbiztonsági helyzetét.

Czecher Péter elmondta, hogy minden mutató (elfogás, előállítás, szabálysértés, feljelentések, helyszíni bírságok) minimálisan növekedett tavaly. Fetser Jánosnak válaszában elmondta, hogy a helyszíni bírságok több mint kilencven százaléka közlekedési szabálysértés miatt keletkeztek.

A Nyárfa utcáról elköltöző család miatt, több utcában is rendszeresen jelen van a rendőrségen. Már a Nefelejcs és a Szántó-Kovács János utca is ebbe a körbe került, ahol naponta 5-6 alkalommal, de van hogy sűrűbben járőröznek a rendőrök, de elenyésző számban – főleg közlekedés szabálysértés, csendháborítás miatt – kellett ténylegesen intézkedniük a járőröknek. A közbiztonságot ez a probléma nem befolyásolja, de a lakosság hangulatát igen. Sok olyan bejelentés érkezik, ami nem tartozik a bűncselekmény, szabálysértés kategóriába. Példaként hozta fel, hogy a lovak miatt büdös van az utcában, ami nem rendőrségi hatáskör – tette hozzá az ezredes.

Raffai János (független) arról beszélt, hogy a magyar társadalom idősödik és sok hírt hallani arról, hogy egyre többször az idősebb korosztályból kerülnek ki a balesetek okozói. Elmondta, hogy olyat már hallott, hogy az autó műszaki állapota miatt vettek el rendszámot, de olyat még nem, hogy a vezető alkalmassága miatt történt hasonló. Azt tapasztalja, hogy sok olyan idősebb járművezető van, akinek már nem feltétlen kellene volán mögé ülnie. Hangsúlyozta, hogy nem kéne megvárni, hogy Orosházán is tragédia legyen. Azt kérte a kapitánytól, hogy a háziorvosok felé tolmácsolják, hogy szigorúbban vegyék az orvosi alkalmassági kiadását.

Czecher Péter egyetértett a jelenség felvetésével, majd elmondta, hogy az alkalmasságit a háziorvosok adják ki, a felelősség is őket terheli. Elmondta a kapitány, hogy tavaly ötnél is kevesebb eset történt, amikor a rendőrség kezdeményezte az orvosi alkalmassági felülvizsgálatát. Ezt egyébként minden esetben megteszik, ha felmerül egy balesetnél, hogy a vezetésre alkalmas-e az okozója. Az ezredes reagálva Raffai János felvetésére, elmondta, hogy igyekeznek tolmácsolni kérését a háziorvosok felé a megfelelő fórumokon.

Dávid Zoltán polgármester kifejtette, hogy az orosházi rendőrség és az önkormányzat között jó a kapcsolat. A közbiztonság a meglátása szerint megfelelő, tudja, hogy az orosházi rendőrök mindent megtesznek, hogy ez a jövőben is így maradjon. A városvezető megköszönte az Orosházi Rendőrkapitányság munkáját.

2. Képviselőktől érkezett előterjesztési javaslat. További részletek ide kattintva érhetők el.

Bodóczi András, Fetser János, Raffai János és dr. Szabó Ervin közös előterjesztést nyújtott be. Azt a határozati javaslatot tették az ellenzéki képviselők, hogy a testület azonnali hatállyal mondja fel azt a szerződést, ami a Pünkösdi Egyház Humán Szolgáltató Központjával a szociális étkeztetés, népkonyhai szolgáltatás biztosításáról szól. Továbbá felkérték Dávid Zoltánt, hogy a következő testületi ülésre készítsen egy előterjesztést, mely szerint a szolgáltatás folytonosságát az orosházi önkormányzat biztosítja. Az előterjesztésben az is olvasható, hogy a Magyar Pünkösdi Egyház szociális intézményének vezetőit bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és pénzmosással gyanúsítják, dr. V.Gy., illetve dr. V.K. előzetes letartóztatásban vannak.

Az MSZP-s Fetser János szerint ilyen súlyú bűncselekményekkel megvádolt szervezettel és azok vezetőivel nem állhat jogviszonyban az önkormányzat. A képviselő elmondta azt is, hogy a NAV jelentéséből kiderül, hogy a Magyar Pünkösdi Egyház hitéleti és szociális tevékenységét a vizsgálat nem érinti. Ismét hangsúlyozta, ha egy szervezetet ilyen bűncselekményekkel vádolnak, akkor nincs helye Orosházán.

A Magyar Pünkösdi Egyház biztosa, Csek József is rámutatott, hogy a Magyar Pünkösdi Egyház hitéleti tevékenységét és egyéb szociális tevékenységét az említett ügy nem befolyásolja. Nem merült fel az egyház vezetésével, az egyház tanáccsal szemben semmilyen gyanú, vagy gyanúra okot adó történet.

– Válasszuk külön egymástól a Magyar Pünkösdi Egyházat és a szervezeteit. Az egyház szervezeti felépítésében a különböző szolgáltatásokat nyújtó intézmények önállóan felelnek gazdasági és jogszerű működésükért – hangsúlyozta Csek József. Nem egy hatósági vizsgálat volt a közösségi misszióval szemben és kiderült, hogy megtévesztették az ellenőrző szerveket, hiszen a Magyar Államkincstárt, a Békés Megyei Kormányhivatalt és az Állami Számvevőszék sem talált hiányosságot. A Magyar Pünkösdi Egyház ellenőrző bizottságának a működése is a bemutatott adatok alapján működik, nem kaptak meg minden információt így nem tudtak kifogást megfogalmazni a szervezet működésével szemben.

– Augusztus 8-án az egyháztanács úgy döntött, hogy az addig képviseleti joggal rendelkező személyeket felmenti, a két ügyvezető felmentése a letartóztatásukat követően megtörtént és új vezetést nevezett ki. A közösségi misszió jogutódjaként megalapított Magyar Pünkösdi Egyház Dél-Alföldi Intézményműködtető Központját hozta létre, ami az alatta lévő humánszolgáltató központokat működteti – sorolta az egyházi biztos.

Fotó: Horváth Bence

Az ellátás folyamatosan zajlik, szeretnék elérni azt, hogy a Magyar Pünkösdi Egyház nevét ne ilyen körülmények között emlegessék, hanem ahogy nagyon sok területen dicsérőleg. Kiemelte, hogy nagyon komoly szociális tevékenységek zajlanak az elvárható gondossággal, szabályoknak megfelelően.

Hangsúlyozta, hogy a hűtlen kezelés illetve költségvetési csalás nem vonatkozik a Békés megyei tevékenységre, az itteni szolgáltatásokkal szemben nem merült fel semmilyen csalásra gyanúja. Ezt az illegális tevékenységet egy Budapesten létrehozott szervezet folytatta.

Megemlítette, hogy a Kétegyházáról a családot nem a Magyar Pünkösdi Egyház, hanem a cigánymisszió költöztette Orosházára, amit kérésre tett. Kiemelte, hogy irányítása alatt a Magyar Pünkösdi Egyház intézményhálózata szolgálni fog, elsősorban Isten felé és azon emberek felé, akik rájuk lettek bízva.

Fetser János név szerinti szavazást kért a határozati javaslatról. Azt gondolja, hogy ekkora mértékű csalásnál, nem csak az elkövetők felelősek, hanem valamilyen erkölcsi felelőssége van az egyház vezetésének is.

Molnár Béla alpolgármester nem tartja fair játéknak Fetser János megnyilvánulásait, rámutatott ismét, hogy a Békés megyei tevékenységet nem érinti az említett ügy.

Oravecz Nóra alpolgármester is ráerősített, hogy Orosházát és az egyházat ezek az ügyek nem érintik. Arra kérte Fetser Jánost, hogy gondoljon azokra az emberekre is, akik igénybe veszik a szolgáltatást. – Ne vegyük el ezt a lehetőséget az orosházi lakosoktól – emelte ki az alpolgármester. Fetser János erre reagálva elmondta, hogy nem ezt akarják.

Fotó: Horváth Bence

Dr. Szabó Ervin (Jobbik) örült annak, hogy az MPE részéről jelen van egy vezető. Megkérdezte, hogy a cigánymisszió miért volt kényszerpályán, amikor Orosházára hozta Kétegyházáról a családot.

Bojtor István alpolgármester szerint az lett volna az elegáns, ha ezt az előterjesztést visszavonják az ellenzéki képviselők, annak ellenére is, hogy politikai arcvesztéssel jár. A most elhangzottak alapján a jövőre nézve, egy normális mederben működő szolgáltatásról van szó. – Az lenne a korrekt, ha a Csek József tájékoztatása alapján tovább folytatódhatna a kapcsolat. Úgy gondolom, hogy az a fajta megtisztulás – amit önök is megdicsértek – biztosítja ennek a lehetőségét – fűzte hozzá Bojtor István.

Molnár Béla alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy az MPE az egyházi kiegészítő támogatások rovására látja el a feladatát, tehát gyakorlatilag segítenek az önkormányzatoknak. Már csak ezért is érdemes folytatni velük a tevékenységet – tette hozzá Molnár Béla.

Oravecz Nóra alpolgármester felolvasta a határozati javaslatot, miszerint azonnal mondja fel az önkormányzat a népkonyhai szolgáltatásokat és felkéri Dávid Zoltán polgármestert, hogy készítsen előterjesztést. – Tehát önök azt kérik, hogy holnaptól vegyük el az orosháziaktól ezt az ingyenes szolgáltatást és beláthatatlan ideig ne biztosítsuk ezt annak a több száz embernek, akik odamennek egy tál ételért. Nem támogatható – szögezte le.

A napirend tárgyalásának folytatásban hangos szóváltás is kialakult Fetser János és Oravecz Nóra között.

Név szerint szavaztak a kérdésről:

Antal László: nem, Bodóczi András: igen, Bojtor István: nem, Dávid Zoltán: nem, Fetser János: igen, Gyapjasné Béres Enikő: nem, Kovács Péter: nem, Lövei Ferenc: nem, Németh Béla: nem, Olasz Mónika: nincs jelen, Oravecz Nóra: nem, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: igen, dr. Szabó Ervin: igen, Tóth-Kása Sándor: nem.

9 nem, a 4 igen szavazattal szemben, a határozati javaslatot nem fogadta el a testület.

3. Energia válsághelyzetben tett intézményi intézkedések szükségességéről. Az előterjesztés itt érhető el. (Orosháza Város Napköziotthonos Óvodát,  Justh Zsigmond Városi Könyvtárat, Nagy Gyula Területi Múzeumot, Egységes Szociális Központot érintő intézkedések)

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy az egész Európát fenyegető energiaválság kivédhetetlen következményekkel jár itt helyben, ránk nézve is. A helyzet nagyon nehéz, de ahogyan a korábbi időszakok soha nem látott kihívásaival, úgy ezzel is szembe kell néznünk.

A polgármester folytatta: Az elmúlt hetekben kollégáimmal folyamatosan a számokról egyeztettünk. Hasonlóan minden más településhez, Orosházán is az most a legfőbb kérdés: jelen energiaárakkal hogyan tovább? Hogyan tudjuk biztosítani alapvető szolgáltatásainkat, hogyan tudjuk ellátni kötelező feladatainkat? Továbbá: hogyan segíthetünk a nehéz helyzetbe került orosházi családoknak?

A városvezető tájékoztatta arról a képviselőket, hogy összességében hozzávetőleg 1,2 milliárd forintba kerülnek majd a számlák a város fenntartása alatt álló intézmények esetében. Ez többszöröse annak, ami eddig volt! A sokszorosára emelkedett energiaárak miatt döntéskényszerbe került az önkormányzat. – Elszenvedői lettünk az orosz-ukrán háború és a rossz döntésekből fakadó európai energiaválság következményeinek. Ezt mi itt helyben nem oldhatjuk meg, a mi feladatunk az, hogy gondoskodjunk az intézmények őszi-téli működtetéséről – hangsúlyozta Dávid Zoltán.

A városvezető szerint ebben a helyzetben a lehető legjobb döntés meghozatalának az a feltétele, hogy minden lehetséges változatot ismerjenek. A döntéseket részleges információk birtokában kell meghozni, amit időről-időre meg kell vizsgálni.

Hozzászólás, észrevétel nem volt. A határozati javaslatokról szavaztak:

1. 9 igen, 4 tartózkodás

2. 9 igen, 4 tartózkodás

Mindkettő határozati javaslatot elfogadták.

4. Energia válsághelyzetben tett gazdasági társasági intézkedések szükségességéről. Az előterjesztés itt érhető el. (OROS-PROJEKT Kft., OrosCafé Kft., Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft., Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. általi intézkedések)

Fetser János (MSZP) arról kérdezett, hogy az Alföld Gyöngye Hotelben, milyen intézkedések lesznek, illetve arról is, hogy miért mondta fel a Petőfi Művelődési Központ a Fórummal a bérleti szerződést, a kiesett bérleti díjat tudják-e majd pótolni. Fetser János arról is érdeklődött, hogy Gyopárosfürdőn a szolgáltatásokat minimálisra csökkentik, így mennyibe fog kerülni egy belépőjegy, illetve a gyerekeknek kell-e egyáltalán fizetni gyermekmedence híján.

Lajti Tímea, a PMK ügyvezetője válaszolt, hogy az előterjesztés 8-as pontjától már minden a hotelre vonatkozik. Sokat gondolkodtak a Fórum étteremmel kapcsolatban, egyeztettek az üzemeltetővel a döntés előtt. Az ügyvezető elmondta, hogy a bérlő  minimális bérleti díjat fizetett, valamint a rezsi ráeső részét, amennyiben továbbiakban is üzemeltette volna a vállalkozását jelentősen emelkedett volna a bérleti díj – több mint a duplájára – és a rezsiköltség. Ez egy közös döntés volt, az éttermet az Alföld Gyöngye Hotel személyzetének segítségével üzemeltetik majd, így folytathatják a munkájukat.

Benkő Ferenc, a VÜRT vezérigazgatója elmondta, hogy a fürdőbelépő ára 2600 forint, ez nem változik, az orosháziaknak a felét kell fizetni. Rámutatott, hogy figyelembe véve más fürdők jegyáraival ez egy méltányos összeg. 

– A fürdőknél országosan problémát okoz az energiaválság. Tótkomlóson gyakorlatilag csak délután működik, Csongrádon bezár a fürdő. Minden strand az életben maradásért küzd. Mi biztosítjuk, hogy ezt a fürdőt nem kell bezárni, működni fog – tette hozzá Benkő Ferenc. A vezérigazgató elmondta, hogy vannak olyan gyermekek, akik már használhatják a termálmedencéket, míg a kisgyermekes családok valószínűleg nem látogatják majd Gyopárosfürdőt.

Dávid Zoltán polgármester hangsúlyozta, arra nem készülhet fel egy önkormányzat sem, hogy egy 18 éves épület teteje kivitelezési hiba miatt beszakad, ahogy a Covidra, a háborúra és az energiaválságra sem.

Bodóczi András szerint “hiba csúszott a gépezetbe”, amiért csak három évvel ezelőtt vették észre az élményfürdő tetőszerkezetének a hibáját. Az ellenzéki képviselő továbbá nehezményezte azt is, hogy nincs a fürdőben 14 éven aluliak számára medence, így nem tartja fairnek, hogy jegyet kell venni nekik is.

Dávid Zoltán polgármester szerint a helyzet azért alakult ki 18 évvel ezelőtt nem szakszerűen, nem a megfelelő anyagokkal végezték el a kivitelezést. A jelenlegi helyzet is emiatt alakult ki, az a következménye, hogy ki kell cserélni a teljes tetőt.

Molnár Béla alpolgármester is rámutatott, hogy a jegyzőkönyvből is kiderült, nem karbantartási hiba miatt vált veszélyessé a tetőszerkezet. – Mi nem azt mondtuk, hogy Fetser János hibája, nem az önkormányzat hibája, ez a kivitelező hibája, ezt a céget pedig már felszámolták. A műszaki ellenőr elhunyt, az önkormányzat részéről, aki átvette a beruházást szintén elhunyt. Kit lehet felelősségre vonni? A megoldáson dolgozunk, de amikor így teszünk, akkor jön az a hozzáállás az ellenzéki képviselők részéről, hogy aki megoldaná a problémát, azt csaholják, bántják, de érdemben nem tájékozódnak – mondta Molnár Béla.

Fetser János számtalan kritikával illette Gyopárosfürdőt, valamint magát Benkő Ferencet és a városvezetést. Erre reagálva a VÜRT vezérigazgatój elmondta, hogy júniusban 10 millió forintos bevételnövekedést értek el, július stagnált, augusztusban pedig két millióval volt kevesebb a jegyárbevétel, mint egy évvel korábban.

5. Orosházi Polgármesteri Hivatalt érintő intézkedések az energia válsághelyzet okán, valamint Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Kérdés vita nem volt. Szavaztak a határozati javaslatokról:

1. 9 igen 3 tartózkodás

2. 9 igen 3 tartózkodás

3. 9 igen 3 tartózkodás

Mindhármat elfogadták a képviselők.

6. 2023. évi élelmezési nyersanyagnorma meghatározása. Az előterjesztés itt található.

Boros Attila, a Prizma Junior Kft. vezérigazgató-helyettese számolt be egy prezentáció keretében arról, hogy az energiaköltségek, bérköltségek, valamint az alapanyagárak emelkedése miatt a szolgáltatás árának emelésére van szükség. Jövőre 36 százalékos árnövekedéssel tervez a Prizma.

Boros Attila elmondta, hogy legalább 60-70 százalékos emelésre lenne szükség ahhoz a szinthez, ami a szerződés megkötés idejében volt. 

dr. Szabó Ervin (Jobbik) megköszönte a részletes, az áremelést kellőképpen alátámasztott áremelést. Vitatkozni nem kívánt az érvekkel. Azt kérte az önkormányzattól, hogy maga a város vállalja át ezt az emelést, amivel segíthetne a családoknak, erről név szerinti szavazást kért.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy már dolgoznak egy olyan terven, amivel az orosháziak azokat a váratlan költségeket kezelni tudják. Hangsúlyozta, hogy Szabó Ervin gondolata napirenden van és foglalkoznak a kérdéssel.

Molnár Béla alpolgármester szerint ez egy önfényező, politikai haszonszerzés reményében tette ezt a javaslatot dr. Szabó Ervin. 

Szavaztak a képviselők: 9 igen, 4 tartózkodás, ezzel elfogadták a napirendet.

7. Az Egyesített Gyermekjóléti Központ és Családsegítő Szolgálat telephelyével kapcsolatos döntés meghozatala. Az előterjesztés itt található.

A napirendet elfogadták a képviselők.

8. Energiaválsággal kapcsolatos intézkedések a civil szervezetek irányába. Az előterjesztés ezen a linken érhető el.

Dr. Szabó Ervin egy módosító indítványt tett, ami szerint a képviselői, illetve bizottsági illetmények húsz százalékát jótékony célra ajánlják fel. Molnár Béla ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy ő maga illetményét egy részét eddig is jótékony célra ajánlotta fel, meglátása szerint erről nem dr. Szabó Ervinnek kellene döntenie. Tóth-Kása Sándor rámutatott arra, hogy a tiszteletdíjának száz százalékát jótékony célra költi, sőt még annál is többet. Emellett 12 éve végez társadalmi munkát az OMTK-ULE élén. 

Név szerint szavaztak a jobbikos képviselő módosító indítványáról:

Antal László: nem, Bodóczi András: igen, Bojtor István: nem, Dávid Zoltán: nem, Fetser János: igen, Gyapjasné Béres Enikő: nem, Kovács Péter: nem, Lövei Ferenc: nem, Németh Béla: nem, Olasz Mónika: nincs jelen, Oravecz Nóra: nem, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: igen, dr. Szabó Ervin: igen, Tóth-Kása Sándor: nem.

Nem fogadta el a testület.

Az eredeti határozati javaslatról is név szerint szavaztak:

Antal László: igen,  Bodóczi András: igen, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fetser János: tartózkodik, Gyapjasné Béres Enikő: igen, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Olasz Mónika: nincs jelen, Oravecz Nóra: igen, Papp Róbert: nincs jelen, Raffai János: tartózkodik, dr. Szabó Ervin: tartózkodik, Tóth-Kása Sándor: igen.

Az eredeti javaslatot már elfogadta a testület.

9. A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése, új rendelet megalkotása. Az előterjesztés itt található.

Fetser János szerint szükséges lépés, jó hogy elkészült ez az előterjesztés. Elképzelhetőnek tartja, hogy három-négy hónap múlva módosítani kell, mert nehéz időszak elé néznek a családok.

Raffai János is támogatja a határozati javaslatot, annyit kért, hogy a városvezetés jelezze az országgyűlési képviselőn keresztül, hogy a 28500 forintos nyugdíjminimum összege kevés.

Dávid Zoltán polgármester megköszönte azoknak a munkatársaknak, akik segítettek elkészíteni a határozatot.

A képviselők egyhangúlag, 13 igennel elfogadták az előterjesztést.

10. Dél-Békés Jövőjéért Szövetségből való kilépés. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Fetser János módosító javaslatot tett arra, hogy ne fizesse ki a város a három havi tagdíj elmaradását. Úgy gondolja, hogy a tagságból semmit nem profitált Orosháza. Ilyen problémás társasággal nem érti, miért szövetkezett a város. Úgy gondolja, hogy az ellenzék jó döntést hozott akkor, amikor nemmel szavazott a belépésnél.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy jogászokkal megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy ne fizesse be a tagdíjat a város.

A határozatot elfogadta a testület 13 igennel

11. Települési Értéktár Bizottság működésével kapcsolatos döntések meghozatala. Az előterjesztés itt olvasható.

Vita, kérdés nem volt. Mindkét határozati javaslat 13 igen.

12. Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról. Az előterjesztés itt található.

Kérdés ennél a napirendnél sem volt: 9 igen 4 tartózkodás mellett elfogadták a képviselők a napirendet.

13. Csatlakozás a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2023. évi fordulójához és az elbírálás rendjéről szóló szabályzat módosítása. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Raffai János egy módosító javaslatot tett, úgy gondolja, hogy a 8 ezer forint emelés kevés lehet, határozzon meg a testület egy magasabb, 10 ezer forintos összeget.

A módosítót nem támogatta a testület, majd a képviselők az előterjesztés mindkét határozati javaslatát egyhangúlag megszavazták.

14. Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének a közterületi térfigyelő rendszerről szóló 23/2015. (XI.3.) rendelet módosítása. Az előterjesztés itt található.

Bodóczi András kifejezte, örül annak, hogy elindult a kamerarendszer fejlesztése. Jelezte, hogy a különböző hulladékgyűjtő szigetek köré is lehetne kihelyezni. 

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy folyamatosan fejleszteni kívánja a város a kamerarendszert. A városvezető támogatja és kérte, hogy találjon az önkormányzat forrást erre. A cél minél több kamera felszerelése.

Burai Mihály jegyző elmondta, hogy folyamatosan telepítik a frekventált helyekre a térfigyelő kamerákat, ahogy a költségvetés ezt engedi. A jegyző tájékoztatta arról is a képviselőket, hogy a meglévő rendszer felülvizsgálatára felkérnek egy céget, akitől egy átfogó szakvéleményt kaphatnak, amiből jó kiindulópont lehet a jövőre nézve.

Lövei Ferenc (Fidesz) ahogy korábban is említette, hogy részt vett annak idején egy szakmai vitán, amikor Orosháza kamerarendszer-hálózatát tervezték. Elmondta, hogy akkor úgy kellett gondolkozni, hogy a mennyiséget, a minőséget és a technikai lehetőséget kellett összehangolni. Kompromisszumos döntések születtek, és ez a rendszer mára elavult. – Bővíteni kell, hiszen a kamera visszatartó erővel bír. Meg kell vizsgálni, hogy milyen mekkora károktól tudja a várost megkímélni, de azt is, hogy mekkora humánerőforrással jár a rendszer működtetése – sorolta a képviselő.

A rendeletről szavaztak a vita végén 12 igen 1 tartózkodással elfogadták ezt.

15. A Schola Humanitatis Alapítvány 2021/2022. évi Tehetséggondozó Programjának elszámolása. Az előterjesztés ezen a linken olvasható.

Kérdés nem volt, szavaztak: 12 igen, 1 tartózkodás.

16. Többletforrás igénylése a TOP-2.1.2-15 Zöld infrastruktúra fejlesztése, közösségi funkciók kialakítása Orosháza-Gyopárosfürdőn tárgyú pályázat kapcsán. Az előterjesztés itt található.

Fetser János (MSZP) szerint két lehetőség van: megmarad torzóként vagy befejezik. Az előterjesztést nagy összegről szól, az a meglátása, hogy be kell fejezni a beruházást.

Molnár Béla egyetértett Fetser Jánossal. Elmondta, hogy valóban irgalmatlan nagy összeg a 374 millió forint, de ez akkor lesz valós, amikor le tudta folytatni a város a közbeszerzést. Az Irányító Hatósággal folytatott egyeztetések, abba az irányba haladnak, hogy a TOP keretében rendelkezésre áll a forrás a befejezésre, amennyiben szabályos és érvényes közbeszerzési eljárással rendelkezik a város, akkor Orosháza többletforrás igényét tárgyalni fogják. Ehhez egyedi döntésre lesz szükséges, azt az ígéretet kapta, hogy torzóként nem marad a mozi kialakítását tartalmazó beruházás.

Szavaztak: 10 igen 3 tartózkodás. Elfogadták a napirendet.

Kérdések

Fetser János arról kérdezett, hogy mikor indulhat el a fürdő fedett részének a helyreállítása. Mikor juthat a szükséges forráshoz a város. Bojtor István alpolgármester válaszában kifejtette, hogy a Békés Megyei Önkormányzattal egyeztettek, a jövő év elejére ígérték ezt.

Raffai János a Kettőssánc téri szilárd útburkolat kialakításáról kérdezett, hogy mikorra várható az út felújítása. Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy a tervek elkészültek, amint erre tud forrást elkülöníteni a város megtörténik a felújítás.

A nyilvános ülés végén dr Burai Mihály jegyző ismertette a képviselőkkel, hogy Olasz Mónika betegség miatt igazoltan volt távol, míg Papp Róbert DK-s képviselő 9 óra 35 perckor távozott a nagyteremből, az ülés több 75 százalékán nem volt jelen. A DK-s képviselőnek három munkanapon igazolnia kell, hogy egészségügyi okból, szabadság miatt vagy hivatalos szervek eljárásában való jelenlét miatt távozott.

Interpellációk

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.