- hirdetés -

Az idei évben Rómában rendezték meg az úszó Európa-bajnokságot, ezt követően pedig a Masters (szeniorok) Európa viadalát. Orosházát Gombkötőné Tóth Ilona képviselte, aki teljessé tette éremkollekcióját, a dobogó mindhárom fokára felállhatott. Az olasz fővárosban szerzett tapasztalatairól és sportkarrierjéről mesélt nekünk.

1958-ban tanult meg úszni Orosházán, az akkori Diana fürdőben, Nagy Sándor edző irányítása alatt.
Akkoriban edzeni a gyopárosi középső tóban volt lehetőségünk, a két móló között. A mostoha körülmények ellenére a kemény munka meghozta a sikereket, 1964-ben az orosházi úszók nyerték meg az országos vidékbajnokságot, a budapesti klubokat leszámítva mi voltunk a legjobbak az országban. Az akkori csapatból válogatott kerettagok, sokszoros bajnokok kerültek ki. 1988-ban elhunyt mesterünk tiszteletére immáron 34 éve  megrendezzük  az úszó egyesülettel minden év szeptemberében a Nagy Sándor Emlékversenyt. A masters úszósport 53 éve működik Magyarországon, Dr Regele Károly indította útjára Gyuláról. Ebben 45 éve veszek részt. 2014-ben megkaptam az Örökös Bajnok címet, mert 10 éven keresztül minden évben megnyertem az országos bajnokságot, összesen138 alkalommal – nyilatkozta Ilona.

3 éremmel zárt Rómában, teljessé téve kollekcióját (Fotó: Horváth Bence)

Augusztus 28. és szeptember 4. között rendezték meg Rómában az úszók Masters Európa bajnokságát, 38 ország 3200 úszója részvételével. Gombkötőné Tóth Ilona először augusztus 31-én ugrott medencébe a 200 méteres gyorsúszás versenyszámában, ahol a népes mezőnyt maga mögé utasítva elsőként ért célba. Második versenyszámában, az 50 méteres gyorsúszásban bronzérmet szerzett. Végül a 100 méteres gyorsúszás során az arany és a bronzérem mellé egy ezüstérmet is sikerült begyűjtenie, így lett teljes a kollekció. A versenyszámok közötti pihenőnapok lehetőséget adtak az „Örök Város” nevezetességeinek megismerésére is, az Európa-bajnokságon való sikeres szereplés és a látnivalók örök emlékek maradnak.

A mottóm, hogy ameddig élek, addig úszok és addig úszok, ameddig élek! Miért is sportolunk? Legyen az bármilyen sportág, elsősorban az egészségünk megtartása miatt. Érdekességként megemlítem, hogy a legidősebb versenyző az Európa-bajnokságon egy 92 éves angol hölgy volt, aki több versenyszámban is elindult – mesélte.

A versenyzés mellett a sportág oktatása is nagy szerepet játszik az életében (Fotó: Horváth Bence)

A versenyzés mellett az úszás oktatása és az edzősködés is nagy szerepet játszik az életében. Városunkban sok száz gyerekkel és felnőttel szerettette meg a vizet és az úszás szépségét. Hiszen mint mondta, ez egy olyan mozgásforma, amit már 4-5 éves korban el lehet kezdeni és bármelyik sportág alapját tudja képezni. Később pedig talán az egyetlen sportág, amit idősebb korban is magas szinten lehet végezni, mely által egészségesebbé, mozgékonyabbá válhatunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.