- hirdetés -

Felemelő volt látni a különböző korú és nemű embereket lilában, amint mindannyian egy célért, az egészségükért gyalogolnak…Megálltunk az Életem gyöngye szobornál, ahol letűztük fehér zászlóinkat…Ez a szobor azoknak a nőknek állít emléket, akik elvesztették a betegséggel szembeni harcot. Nagyon megható pillanat volt.”

Néhány gondolat Farkas Attiláné Edit, az Orosházi Mályvavirág Pont vezetőjének élménybeszámolójából. Társaival együtt ő is részt vett a vasárnapi, Szarvason tartott, World GO day nevet viselő rendezvényen, amelyet a Nőgyógyászati Onkológiai Világnap alkalmából szerveztek meg. A világméretű megmozdulást évről-évre szeptember 20-án (illetve környékén) tartják, idén is huszonöt országban gyűltek/gyűlnek össze az egészségügyi szervezetek, az orvosok és szakértők, valamint az érintettek és a velük együtt érzők, hogy felhívják a figyelmet a nőgyógyászati daganatos betegségekre.

– A szarvasi programok közül legjobban a 2022 méter gyalogszerrel magamért nevet viselő közös séta tetszett. Nagyon felemelő volt látni a különböző korú és nemű embereket lilában, amint egy célért, az egészségükért gyalogolnak. Kaptunk fehér kis papírzászlókat, amire ráírtuk, kinek ajánljuk. Többen a méhnyakrákos nőkért vagy a nők egészségéért feliratot írták rá. Séta közben megálltunk az Életem gyöngye Mályvavirág szobornál, ahol az Életem gyöngye című dal szólt, és letűztük a szobornál a fehér zászlókat. Ez a szobor azoknak a nőknek állít emléket több helyen is az országban, akik elvesztették a betegséggel szembeni harcot. Nagyon megható pillanat volt ott állni – mesélte Farkas Attiláné.

Szarvason egyébként igen sokan támogatják a helyi mályvapontot, ezért aznap több kirakatot is a World GO Day színével, vagyis lilával dekoráltak.

Az Orosházi Mályvavirág Pontot négyen képviselték a szarvasi eseményen, Edit mellett ott volt a férje, valamint a helyi közösség legújabb tagja, Ádászné Szabó Ágnes is, akit édesanyja kísért el.

– Az idén újdonságként megjelentek a Mályva Tinik is, akik korukhoz képest igen komoly szinten vettek részt az esemény megvalósításában. A Szarvasi Vízi Színház színpadán az Életem gyöngye című dalra saját koreográfiát mutattak be, ami hatalmas sikert aratott – folytatta Farkas Attiláné. – Az ország Mályvavirág Pontjainak önkéntesei fontos célért küzdenek mindannyian, annak hangoztatásáért, hogy a nőgyógyászati daganatok kialakulásának kockázata csökkenthető a rendszeres szűrővizsgálatokkal és az egészséges életmód folytatásával. Arra is felhívjuk a figyelmet, hogy a vizsgálatokon való részvétel a már kialakult betegségek esetén segíti a korai diagnózis felállítását, így egy hatékonyabb kezelés lehetőségét. Ezeket nem lehet elégszer hangsúlyozni. A szarvasi Mályvavirág Pont Egernek adta át a stafétát, tehát jövőre ott találkozunk, de bízom benne, hogy egyszer Orosháza lesz a World GO Day házigazdája.

Fotók: Farkas Attiláné gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.