- hirdetés -

Egynapos kirándulásra érkezett három külföldi fiatal Orosházára szombaton. A Kínából, Dél-Koreából és Elefántcsontpartól érkező fiúk az esős idő ellenére is igyekeztek megismerni a várost, a nap végén pedig mind egyet értettek abban, hogy szeretnének még visszajönni a jövőben hosszabb időre is.

A három fiatal vonattal érkezett Orosházára szombat reggel. Egy orosházi lány, Kinga és barátja Benjamin vezették körbe őket a városban. Végig sétáltak a főutcán, megnézték a templomokat, néhány iskolát és egy ebédre is betértek a Diófa Csárdába.

– Tavaly, amikor Budapesten voltam, a barátom Benjamin mondta, hogy látogassuk meg Orosházát. Ez végül egy évet csúszott és idén sikerült eljutnunk ide. Úgy gondoltam, hogy jó lehetőség lehet eltölteni egy kis időt egy olyan városban, ahol még nem jártam – mesélte Ahn, aki Dél-Koreából érkezett, és már három éve él Magyarországon.

– Én nagyon szeretek új kultúrákkal megismerkedni, így nagyon izgatott lettem, amikor hallottam, hogy van egy ilyen lehetőség. Új emberek, új életek és pálinka – mondta nevetve Andy, aki az afrikai Elefántcsontpartról jött, hogy Budapesten dolgozhasson – Több városban is jártam már Magyarországon, és mivel nagyon szeretem a vidéki tájakat és a természetet, így szívesen jöttem – tette hozzá.

Fotó: Horváth Bence

Jason harmadikként, az utolsó pillanatban csatlakozott a társasághoz. Ő már majdnem 10 éve él az országban, így szívesen társult a fiúkhoz, hogy megismerjen még egy várost. Ő Kínából érkezett Budapestre, hogy tanuljon, később pedig itt kapott munkát is.

A városnézés során mind egyetértettek abban, hogy Gyopárosfürdő termál részlege az egyik legjobb, ahol valaha jártak. Andy kiemelte, hogy hiába volt már Hévízen és Budapesten is hasonló helyeken, mégis Orosháza volt az egyik legjobb élmény számára.

– Majdnem 3 órát töltöttünk el a fürdőben. Úgy éreztem, hogy távozik belőlem a stressz és nyugodt vagyok. Ez nem csak a fürdőre, de az egész városra jellemző. Orosházának nagyon nyugodt atmoszférája van – mondta Ahn.

– Megvan a város maga különlegessége. Olyan, mint egy kis buborék messze mindentől. Nyugodt, nem sietnek az emberek, nem hangos és nagyon szívesen láttak minket. Egy néni meg is kért bennünket, hogy csináljunk róla egy képet – tette hozzá Jason.

Fotó: Jason Wang

Az ételek közül a rakott krumplit, a gulyást, a halászlevet és a töltött káposztát emelték ki. Elmondásuk szerint mindannyiuk kedvencében megtalálható valami, ami a saját országuk egyik ételére emlékezteti őket.

A három fiú közül ketten már magyarul is beszélnek. Szerintük az volt a nehezebb, hogy elszakadjanak a tankönyvtől és a hétköznapi magyart is használni tudják. Megértettek bonyolult szövegeket is, de igazán akkor tudták megtanulni a magyart, amikor anyanyelvi környezetbe kerültek.

A nap végén azt mondták, nehéz egy szóval összefoglalni a városról alkotott képet, de talán a nyugodt az, ami kifejezhetné hogyan érezték magukat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.