- hirdetés -

Amikor lelkes amatőr gyűjtők szenvedélye és egy önkormányzat segítsége találkozik, abból rendszerint nagyon jó dolgok sülnek ki. Így volt ez a közeli Árpádhalmon, ahol a közelmúltban nyitotta meg kapuit a Gyűjteményes ház.

A gyűjtőszenvedély, a régi tárgyak szeretete Lantos Alex nevéhez fűződik, aki kicsi gyermekkorától kezdve gyűjt régi tárgyakat.

– Nagyanyám is nagyon szerette a régiségeket. Mikor kicsi voltam sokszor magával vitt, ha látogatóba ment rokonokhoz, ismerősökhöz. Az akkori öregek sok szép tárgyát sikerült összegyűjtenünk. Később már egyedül jártam a falut és a környéket és gyűjtöttem mindent ami régi. Semmit sem szoktam kidobni, soha nem lehet tudni, mikor lesz az adott dologra éppen szükség. Így lett teljes például a gyűjteményben a hiányosan fellelt rokka, de más esetben is láttam már hasznát ennek a szokásnak. A gyűjtemény nagyon sokáig különböző dobozokban, ládákban várta, hogy újra sokan megcsodálhassák. Most ez lehetővé vált. A községünk önkormányzatától kaptuk használatra ezt a Kossuth utcai házat, amit kifestettünk és berendeztük a gyűjtemény darabjaival – meséli Lantos Alex.

A kis tájházban minden helyiség az oda illő régi felszerelési tárgyakkal, bútorokkal van berendezve. Rendkívül gazdag a kínálat. Sok tárgyról a fiatalabb látogatók már nem is tudják, vajon mire használhatták eleink. Az öt helyiség közül négyben a XIX.-XX.századi falusi élet tárgyait tekinthetik meg a látogatók, a ruháktól kezdve, a konyhai eszközökön át a mezőgazdasági munka szerszámaiig. Az ötödik helyiség egészen más és mégis hasonló. Ebben Alex édesapja szenvedélyének darabjai láthatók. Lantos Zoltán veterán motorokat újít fel. Kedvence a Csepel, melyből majdnem a teljes sora megvan.

– Régóta szeretem az öreg járműveket. Jó néhány éve kezdtem komolyabban foglalkozni velük. Az első felújított motorom egy 1954-ben készült 125-ös Csepel. Azóta elkészült még négy motor felújítása, az ötödik most készül. Amikor lehetőségünk nyílt a Gyűjteményes házat berendezni, akkor a fiammal úgy állapodtunk meg, hogy az egyik helyiségben helyet kapnak a motorok is – mondja a fiára és a motorjaira is büszkén Lantos Zoltán.

A két Lantos a júliusi Veterán Jármű Fesztivál résztvevőit is vendégül látta a szombati túrájuk során. Ekkor hetvenöt járművel százharmincöten nézték meg a gyűjteményt.

A háznak egyelőre nincs fix nyitvatartási ideje. Ha kisebb-nagyobb csoportok, vagy akár családok meg szeretnék nézni, telefonon kell egyeztetni. Megtalálhatók a Facebookon, vagy a Google érdekességek közt is. Remélik, hogy a hamarosan kezdődő iskolai szezonban sok osztályt láthatnak vendégül és kalauzolhatnak végig a házon. A Gyűjteményes házat mindenki ingyen tekintheti meg, mindössze egy diszkréten elhelyezett adomány doboz található benne, ha valaki szeretne hozzájárulni a fenntartáshoz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.