- hirdetés -

Az élsport nagy világeseményei mellett sokszor keveset, vagy alig hallani róluk, pedig a magyar szervátültetett sportolók sorra szerzik az érmeket a számukra rendezett világversenyeken. Már jó ideje tagja a magyar válogatottnak a Gádoroson élő, Orosházán dolgozó Kóródi István.

Főhősünk huszonöt évvel ezelőtt esett át vese transzplantáción. Előtte is sportolt, a műtét után pedig javasolták neki a mozgást.

– A műtét utáni életre már a beavatkozás előtt próbálják felkészíteni a betegeket és itt szinte receptre írja fel az orvos a sportolást. Az erős, kilökődést gátló gyógyszerek lebontásában is sokat jelent a mozgás. Számomra egyértelmű volt a műtét utáni élet ilyetén folytatása. Az atlétika szinte adta magát, a Magyar Szervátültetettek Szövetségénél pedig szívesen fogadtak. Szinte azonnal jöttek az eredmények. Elkezdtem versenyezni, egy idő után sikerült bekerülnöm a válogatottba is. 2001-től veszek részt világversenyeken. Az első érmemet a Pécsett rendezett Európa-játékokon nyertem, majd az argentínai Világjátékokon, 2015-ben is sikerült súlylökésben aranyat nyerni. Öt versenyszámban indulhat egy sportoló, ha a kvalifikációt sikeresen teljesítette. Idők során a dobó számok mellé felvettem a bowlingot – kezdi a történetet István.

A súlylökés Kóródi István a legeredményesebb sportága (Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége)

Mint megtudtuk, a Szervátültetettek Világjátéka, Európa-játéka nem csak a jobbnál jobb sportteljesítményekről szól, több más feladatot is megvalósít egy időben. Fontos feladat a média segítségével a figyelmet a donáció fontosságára irányítani. A játékok idején orvosi kongresszusok, tapasztalatcserék is zajlanak, hogy minél zökkenőmentesebben végezhessenek szervátültetéseket a jövőben. A legutóbbi Európa-játékokat Angliában, Oxfordban rendezték. A népesebb csapattal induló britek mögött a magyarok a második helyen végeztek a nemzetek rangsorában.

– Az oxfordi verseny amiatt is fontos volt, mert kvalifikációs verseny volt a jövő évi, az ausztráliai Perthben megrendezendő Világjátékokra. Jól ment a versenyzés, saját legjobbamat sikerült súlylökésben megjavítanom és ezzel meg is nyertem a számot, megvédtem a címemet. Diszkoszvetésben és gerelyhajításban második lettem. Bowling párosban aranyérmesek lettünk egy kőszegi sráccal, a vegyes párosban pedig szintén ezüstöt sikerült szereznünk – sorolja a sikereket István.

Szerencsére csapattársával más korcsoportba tartoznak, így nem kell egymással megküzdeniük (Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége)

Régebben Budapestre kellett utaznia edzeni, a szövetség ott biztosított számukra edzés lehetőséget, heti egy-két alkalommal. Szerencsére ez megváltozott, a Békéscsabai Előre befogadta Istvánt.

– Jelképes 2000 forintért mehetek edzeni Békéscsabára, ahol szakedző foglalkozik velem. Muszáj fejlődni, mert az 50-59 éves korcsoportnak a végén vagyok és jönnek a „fiatal” ötvenévesek, akikkel fel kell venni a versenyt. Még csak az út elején járok a technikám csiszolásában, de már méterekben jelentkezik az edző munkája. Hetente kétszer megyek át, a plázában tudok bowlingozni is. A súlylökést otthon a kertben is tudom gyakorolni, de a gerelyt, diszkoszt nem. Az edzés, a technika csiszolása mellett most lett még egy feladatunk. Meg kell próbálni támogatókat találnunk, hogy Perthbe ki tudjunk utazni, ami a mostani árak mellett hatalmas költség – teszi hozzá.

Azt is megtudtuk, hogy egy-egy verseny után mindig elviszi és megmutatja a szerzett érmeket orvosának, hisz – mint mondja – ez nem csak az ő, de az orvosok versenye is egy kicsit.

– Örül neki az orvos, hogy így is megtisztelem a munkáját. Amióta tudatosult, hogy egy másik ember élete árán lettem én jobban, attól kezdve minden reggel úgy ébredek, hogy szeretnék megfelelni ennek az ismeretlen valakinek is, és becsületből úgy próbálom őrizni az egészségemet, hogy neki tulajdonképpen tartozom ezzel – magyarázza el a motivációját Kóródi István.

Nincs számára megállás egy-egy nagyobb siker után sem. Már Perthre készül. Mint mondja az edzés nem megterhelő számára, sokkal inkább egy ajándék és egy kulcs a további egészséges élethez.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.