- hirdetés -

Debrecenben rendezték az ünnepi hétvégén a 31. Farmer Expó, mezőgazdasági kiállítást és vásárt. A nagyszabású tenyészszemlén a legfiatalabb orosházi lótenyésztő, Szikora Tamás is részt vett, nem is eredménytelenül. Ettől függetlenül a versenyzés az utóbbi időszakban háttérbe szorult, most épp félvéreket tenyészt.

A lovassportok orosházi szerelmesei számára nem ismeretlen Szikora Tamás neve. Tizenhat éven keresztül, fogathajtóként vett részt a C kategóriás fogathajtó bajnokságban, rendszeres résztvevője volt a május elsejei és a Szent István napi lóversenyek fogathajtó küzdelmeinek. Mint portálunknak elmondta, most egy kicsit háttérbe szorult nála a versenyzés, helyét a tenyésztés foglalta el.

Szikora Tamás nevét fogathajtó versenyzőként ismertük meg (Fotó: Szikora család)

– A Kisbéri Félvér Tenyésztő Egyesület révén kerültem a Farmer Expóra. Egy lovat vittem a tenyészszemlére, akivel a fajta csoport harmadik helyét szereztem meg. Ez azért örömteli tény, mert a későbbi csikó értékesítésnél ez komoly rangot jelent, hogy tenyészszemle díjazott az egyik felmenője, valamint az istálló neve is jobban cseng a vásárlók számára. Ha jól tudom Orosházán nem is foglalkozik senki ezzel a fajtával, de fogatos, illetve univerzális fajtákkal sem. A Kulik Farm, Kovács Józsiék, Kunos Gyula ügető lovakat, Puskás József galopp lovakat tenyészt. Én a Kisbéri mellett tettem le a voksomat, hisz ez a ló valamilyen szinten univerzális. Kitűnő fogatos ló, de vihetik ugrónak, díjlovagláshoz, vagy hobby lónak is – mondja Szikora Tamás.

A Kisbéri Félvért az arányos testfelépítés, a kecses mozgás jellemzi (Fotó: Szikora család)

Mint megtudtuk, Füzesgyarmaton alakult ki az elmúlt húsz évben egy komolyabb tenyésztői körzet, ami a Kisbéri Félvért illeti. Ott van egy olyan minőségű ménállomány, amivel a tenyésztés szempontjából lehet számolni.

– A füzesgyarmati Galambos János állományában található OMÉK-aranyérmes mén, de a mostani Farmer Expó nagydíját is az ő ménje nyerte meg. Az én istállóm egyelőre még kicsi, öt kancát állítottam be tenyésztésre. Számukra Dunántúlról vásároltam takarmányt, bízom benne, hogy sikeres lesz ez a vállalkozás, a mostani harmadik díjnál lesz szebb is a későbbiekben és az orosházi lovas élet hírnevét tovább öregbíti – teszi hozzá.

Tamás a tenyésztői munka mellett nem tett le a fogathajtásról sem. Jövőre ismét felül a bakra és a kettesfogat C kategória versenyein ismét láthatjuk. Unokahúgát, Kiss Fannit, aki a szeptemberi C kategóriás országos döntőben egyes fogattal indul, segédhajtóként segíti.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.