- hirdetés -

Letelt a két hét, befejeződött az Orosháza Úszó Egyesület és az önkormányzat által közösen megvalósított ingyenes úszásoktatás, amelynek köszönhetően harminc gyermek tanulhatta meg a sportág alapjait.

A Magyar Úszó Szövetség által meghirdetett Minden Gyerek Tanuljon Meg Úszni programra 60 orosházi gyermek jelentkezett egy nap alatt, a pályázat viszont csak 30 úszásoktatását fedezte. Az Orosháza Úszó Egyesület vezetői úgy döntöttek, nem okoznak csalódást egy apróságnak sem, rövid időn belül találtak is megoldást a problémára.

– Nagyon megörültünk a sok jelentkezőnek, hatalmas boldogság a számunkra, hogy ennyi gyermek szeretne megtanulni úszni – mondta Fehér Lajos, az Orosháza Úszó Egyesület elnökhelyettese. – Igen régre tekint vissza az egyesületünk múltja, azzal a problémával viszont nap mint nap szembe kell néznünk, hogy nincs megfelelő utánpótlásunk. Nem bírta volna el a lelkiismeretünk, ha nem adjuk meg a lehetőséget minden jelentkezőnek a tanulásra, viszont a központi keretből nem állt rendelkezésünkre elegendő támogatás. Így hát számba vettük az eshetőségeket. Az oktató díjazását és az egyéb technikai feltételeket az egyesületünk állta, a belépőjegyeket pedig az önkormányzat biztosította. Így a harminc mellett még harminc gyermek tanulhatta meg az úszás alapjait. Igaz, ezek még csak az első lépések, de az olimpiai bajnokok is így kezdték egykoron – tette hozzá.

Az oktatásra a 2014-ben vagy azután születettek jelentkezhettek. A gyerekeket az OUE szakképzett edzője, Gabnai Lívia tanította.

– Csodálatos volt ez a két hét, a kislányom nagyon élvezte – mesélte Borsos Éva Nóra, Lili édesanyja. – A barátnőmtől értesültem a lehetőségről, de sajnos mi lecsúsztunk az első, Magyar Úszó Szövetség által finanszírozott turnusról. Az egyesületben dolgozók azonban biztattak, azt mondták, megpróbálják megoldani, hogy a kislányom is jöhessen úszni, és így is lett. Lívia, az oktató szakmailag rendkívül jól bánt a gyerekekkel, fantasztikus munkát végzett, így neki is nagyon hálásak vagyunk.

Az utolsó napon az úszásoktatás végső perceiben a gyerekek megízlelhették azt, milyen érzés belecsobbanni a kétméteresbe. (Sőt, ezen a pénteken azt is megtapasztalhatták, milyen érzés elázni úszás közben.) Gabnai Lívia kezét fogva, egyenként merészkedtek be a „csak úszóknak” fenntartott medencébe. Ezután az Orosháza Úszó Egyesület elnökhelyettesétől és oktatójuktól átvehettek egy névre szóló oklevelet is, amely bizonyítja és emlékként őrzi számunkra, hogy valóban teljesítették ezt a kéthetes kihívást.

Fotó: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.