- hirdetés -

Izgatottan érkezett meg Wegroszta Béla kedden reggel az Orosházi Véradó Állomásra. Nagy nap volt ez a számára, ezen a július 26-án adott ugyanis századjára vért.

Wegroszta Béla 20 évesen vállalta be először a véradást, azóta már bő 45 év is eltelt, de ő sosem feledkezett el mások megsegítéséről. Most is örömmel jött, mert tudta, tettével életeket ment, és mert nemcsak azt tapasztalta már meg, milyen jó adni, egyszer azt is megélte, milyen jó kapni.

– 1976-ban adtam először vért, a nagybátyám az üveggyárban dolgozott, vele együtt mentem el az első véradásomra. Akkor még 75 kiló voltam, és csak 3,25 decit vettek tőlem, most viszont 4 és felet adok. Mire 21 évesen bevonultam katonának, már négyszeres véradó voltam, vagyis kihasználtam az összes lehetőséget, akkoriban ugyanis háromhavonta lehetett jelentkezni. Utána folyamatosan jöttem, amikor csak lehetett, itt vagyok most is, és jövök, ameddig csak az egészségem engedi. Egyszer én is megtapasztaltam, milyen érzés az, amikor szükség van a vérre. Mikor eltört a lábam, nekem is nagyon jólesett, hogy volt mivel pótolni a veszteséget. Épp ezért mondom azt mindenkinek: menjen és adjon vért! Az ugyanis semmi mással nem helyettesíthető.

Wegroszta Béla hozzátette, neki csak jó élményei vannak a véradással kapcsolatban. Mindegyik után sokkal jobban, sokkal könnyebbnek érezte magát.

– Felfrissül a szervezet, munkára van bírva, hisz azt a négy és fél deci vért vissza kell pótolnia – magyarázta Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének vezetője.

– Élettanilag és közérzetileg egyaránt jó hatással van ez a véradóra, rendkívül kevés esetben fordul elő negatív tapasztalat, maximum akkor, ha valaki fáradtan jön, vagy nem eszik, nem iszik előtte eleget. Ezek fontos dolgok, így mindig ki is hangsúlyozzuk a hozzánk érkezőknek. Ha ezek a feltételek adottak, az űrlap kitöltése és az orvosi vizsgálat után maga a véradás csupán néhány perc. Akár öt perc alatt megmenthetünk három életet – emelte ki Tóth Zoltánné.

A 18. életévét betöltött, 50 kiló feletti személy által leadott 4,5 deci vért alkotóelemeire bontják, így segítenek rajta másokon. A véradó számára is előnyös a véradás, és nemcsak az említett élettani hatás miatt. A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének vezetője kiemelte, a véradás egy jó szűrővizsgálat is egyben. Olyan betegségek – pl. AIDS, hepatitisz – felderítésére is esélyt ad, amelyekre egy átlagos laborvizsgálat során nincs lehetőség. A véradók épp ezért folyamatos egészségügyi ellenőrzés alatt állnak.

„Az első véradókból lesznek a századik véradók” – fogalmazott Tóth Zoltánné, majd hozzátette, „jó, hogy vannak köztünk Wegroszta Bélák, még ha kevesen is.”

A vérre folyamatosan szükség van, hisz a leadott vér a végtelenségig nem tárolható, az csupán körülbelül egy hónapig használható fel. Orosházán éves szinten 140, Békés megyében 8-900 közötti véradásszámokról beszélhetünk. Városunkban minden héten kedden és csütörtökön várják a véradó állomáson a segíteni vágyókat, de mellette éves rendszerességgel a könyvtárban, több iskolában, valamint cégeknél és vállalatoknál is szerveznek véradást. A www.veradas.hu címen minden helyszín és időpont megtalálható.

Mivel Wegroszta Béla húszéves kora óta folyamatosan ad vért, ezért még 65 éves kora felett is segíthet ily módon másokon. (Ilyen idősen ugyanis csak akkor engedélyezik a véradást, ha az rendszeres volt az ember életében.) Korábban volt életkori határ is, épp a 65. év, ma viszont már addig jelentkezhet valaki erre a nemes cselekedetre, ameddig egészségesnek érzi magát.

Természetesen a véradás előtti állapotfelmérés most, a július 26-ai alkalom előtt sem maradt el. Mivel az orvos mindent rendben talált, Wegroszta Béla századjára is életet menthetett. Ha összeadja, már háromszáz emberét. A véradóállomáson hálaképp egy jelképes ajándékkal, egy kis kalóriapótlással és egy kitűzővel köszönték meg neki ezt a keddi, és a korábbi 99 véradását.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.