- hirdetés -

A nyári szünet felénél járunk. A gyerekek élvezik a táborokat, a nyaralást és a szabadidőt. Vajon a nyári programok, a videójátékok, a strandolás mellett gondolnak-e könyvekre. Tengerics Éva könyvtáros elárulta, az olvasás továbbra is egy szeretett tevékenység a gyermekek körében.

Habár a koronavírus okozta bezárások a könyvtárat is megviselték és az olvasók száma az elmúlt két évben csökkent egy keveset, mégis vannak, akik szívesen választanak a gyermekkönyvtár kínálatából.

– Biztos kelleni fog idő, hogy ismét annyian jöjjenek, mint a pandémia előtt, hiszen elszoktak tőle a gyerekek, de bizakodóak vagyunk. Vannak új beiratkozóink is, és többen rendszeres olvasóinkká váltak. Elmondható, hogy még mindig szívesen választják időtöltésnek az olvasást és szívesen is beszélgetnek egy-egy könyvről a gyerekek – árulta el Tengerics Éva.

Az olvasás – ugyan már nem olyan népszerű, mint húsz évvel ezelőtt –, de így is sok ember választja hobbiként. Nyáron a gyerekek leginkább szórakozásként tekintenek rá, de az iskola közeledtével megugrik azoknak a száma is, akik a kötelező olvasmányok után érdeklődnek.

– Van olyan játszóházi nap, amikor 30-40 gyerek is összegyűlik, de egyébként olyan 15-20 gyerek szokott a könyvtárba látogatni egy nap. Sokan csak 1-2 könyvet vesznek ki, de vannak, akik kihasználják a maximális limitünket és egyszerre hat könyvvel távoznak – mondta Éva.

Az iskolába készülő óvodások is gyakran látogatnak a könyvtárba szüleikkel, hogy felkészüljenek az általános iskolára.

– A gyerekek számára nagy öröm, hogy megtanulnak olvasni, ezért is van sok olyan könyvünk, amely nagybetűs és rajzos. Van egy külön polcunk is a kezdő olvasóknak, amelyről választhatnak. Népszerű sorozatok mostanában Paula Harrison: Titkos jótevők sorozata, Daisy Meadows: Varázslatos állatbirodalom sorozata, valamint Vadadi Adrienn Matricás Laci történetei – emelte ki a könyvtáros.

Elmondta, Bogyó és Babóca történetei is nagy sikernek örvendenek. Az idősebb korosztály pedig Leiner Laura könyveit és a Ropi naplóját szereti leginkább, valamint a Mincecraft szakirodalmat is előszeretettel választják a játékot kedvelők. Tengerics Éva hozzátette, egyre inkább előtérbe kerülnek a képregények is, így abból is próbálnak minél többet beszerezni.

– Elmondható, hogy leginkább az alsós évfolyam az, aki leginkább érdeklődik a könyvek iránt. Van azonban, aki csak később kezd el olvasni, nekik meg kell találni azt az egy könyvet, amely aztán elindítja őket az olvasás útján. Meg kell említeni azt is, hogy a nagyobbak már inkább online, e-könyveket olvasnak – tette hozzá Éva.

Kiemelte, hogy mindig szívesen várják az olvasni vágyó gyerekeket, és a választásban is szívesen segítenek. Mindig többféle könyvet ajánlanak, hogy a gyermek választhassa ki azt, ami igazán tetszik neki. A moly.hu oldalán megtalálják a gyermekkönyvtár tematikus polcait, valamint a weboldalon található katalógusban meg is tudják nézni, hogy bent van-e az adott kötet.

A könyvtárba online is be lehet iratkozni, amely ezen az űrlapon érhető el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.